Jak se určuje cena povinného ručení?

Jak se určuje cena povinného ručení?

Jak se počítá povinné ručení

Výpočet povinného ručení se odvíjí od několika faktorů. Hlavně se jedná o technické parametry vozidla, ty nejdůležitější pro výpočet je výkon a objem vozidla. Dále je důležitá značka, model vozidla, ale záleží na typu, roku výroby či dalších.

Jak se počítá bonus u povinného ručení

Za každých 12 měsíců bezeškodního průběhu dává pojišťovna bonus (slevu) cca 5–10 % z ceny povinného ručení. Maximální délka bezeškodního průběhu bývá stanovena na 120 měsíců, neboli 10 let jízdy bez nehod. Tuto dobu pak pojišťovny převedou na procentuální slevu, maximální bonus dosahuje 50–60 %.

Co ovlivňuje cenu havarijního pojištění

Cenu havarijního pojištění ovlivňují veškeré údaje v pojistné smlouvě. Vlastník a pojistník uvedený na pojistné smlouvě, specifikace vozu, stáří a cena vozu, druh a účel použití vozidla, jeho značka nebo samotná pojistná rizika.

Jak zjistit výši bonusů

Výpočet bonusu povinného ručení je zcela v rukou pojišťovny. Potřebné informace získá pojišťovna přímo od ČKP. Pojišťovny následně používají speciální tabulky, podle kterých stanoví výši bonusu povinného ručení. Tabulky zpravidla naleznete v pojistných podmínkách konkrétní pojišťovny.

Jak zjistit svůj bonus

Jak zjistit svůj bonus u povinného ručení

Standardním způsobem je požádat svoji pojišťovnu o potvrzení o takzvaném bezeškodním průběhu. Pojišťovna je povinna jej vystavit, ukončujete-li smlouvu na povinné ručení.

Jak zjistím bonus

Pojišťovny vaši historii standardně zjišťují z databáze České kanceláře pojistitelů. Jaký je váš bonus zjistíte jednoduše, když si na internetu začnete sjednávat autopojištění. „Na našem sjednavači stačí zadat SPZ a rodné číslo a při načtení všech údajů znáte váš bonus do minuty.

Kdy se vyplatí mít havarijní pojištění

Ideální stáří auta, aby pro vás bylo havarijní pojištění stále výhodné, je do šesti let. Pak už náklady na opravu často převyšují hodnotu vozu. Výjimkou jsou starší veteráni, kteří mají stále vysokou hodnotu. Pojištění se ale vyplatí i majitelům opravdu luxusních vozidel, která jsou stará více jak 6 let.

Jak se počítá havarijní pojištění

Jak se počítá výše pojistného u havarijního pojištění

Pojišťovna vychází ze značky a typu vozidla, jeho pořizovací ceny a stáří vozu. Posuzuje bydliště majitele i jeho řidičskou historii. Ceny se odvíjí i od zvolené frekvence platby, typu smlouvy (která rizika budou pokryta) a výše spoluúčasti řidiče.

Kdy prijdu o bonus na povinnem ručení

Vede ji Česká kancelář pojistitelů (ČKP). Tabulky pro výpočet bonusu má každý pojistitel nastaveny individuálně, výše slevy se tak může lišit. Obecně však platí pravidla, která jsou pro všechny pojišťovny totožná. Jedná se například o to, že bonus je poskytován již po 12 měsících sjednaného povinného ručení.

Kdy se mi zlevní povinné ručení

Pojišťovny obvykle přistupují k navýšení ceny pojistky u osob do 25 let, případně do 30 let, poté opět u osob nad 60 let. Naopak řidiči kolem čtyřicítky jsou nejméně rizikovou skupinou řidičů a mají povinné ručení nejlevnější.

Co je to bonus a malus

Obecně řečeno, pokud má pojistník bezeškodní průběh pojištění (nezaviní žádnou škodu či nehodu), přizná mu pojišťovna na další pojistné období bonus neboli slevu na pojistném. Jestliže naopak dojde k pojistné události, napaří pojišťovna pojistníkovi přirážku, tedy malus.

Co se hradí z havarijního pojištění

Havarijní pojištění je pojištění určené k ochraně vozidla před škodami způsobenými živly nebo vzniklými v důsledku havárie, odcizení, vandalismu či neoprávněného užití vozidla. Pokud budete mít uzavřeno havarijní pojištění, pojišťovna vám v uvedených případech vyplatí náhradu škody, kterou na vozidle utrpíte.

Proč mít pojištění

Životní pojištění poskytuje krytí různých zdravotních rizik. Slouží k finanční ochraně jednotlivců i celých rodin v případech, kdy dojde k nenadálé situaci, jako jsou úrazy, nemoci, hospitalizace, invalidita a další podobné případy.

Co znamená spoluúčast 5000 Kč

Spoluúčast v praxi

Když vám auto někdo poškodí, vy nevíte kdo, a vznikne na něm škoda 50 tisíc korun, vy zaplatíte 5 tisíc, pojišťovna zbytek. V případě, že budete mít spoluúčast vyjádřenou částkou, dejme tomu 10 tisíc korun, pojišťovna vám poskytne plnění ve výši 40 tisíc korun.

Proč se zvyšuje povinné ručení

Důvodem je růst nákladů souvisejících s likvidací škod v rámci pojištění odpovědnosti za provoz motorových vozidel. Vyšší pojistné zaznamenali především rizikoví řidiči, naopak řidičům jezdícím bez nehody se pojistné příliš nezvedlo. Trend stoupajících cen povinného ručení pokračuje.

Proč sjednat havarijní pojištění

Havarijní pojištění chrání váš vůz a potažmo i vaše peníze. Nejlepší volbou je havarijní pojištění v plném rozsahu – tzv. All risk, které kryje rizika havárie, krádeže, vandalismu i živelných události. Chcete-li ušetřit, můžete si sjednat i havarijní pojištění pouze proti vybraným rizikům.

Na co se vztahuje úrazové pojištění

Úrazové pojištění je druh pojištění, který zahrnuje výplatu pojistného plnění v případě, že v důsledku úrazu dojde k přechodnému tělesnému poškození, trvalému tělesnému poškození, či smrti pojištěného. Pojištění se může vztahovat na jednotlivce i skupinu osob.

Proč mít úrazové pojištění

Nejdůležitějším důvodem, proč je to opravdu výhodné, je fakt, že pojistné krytí vás zajistí na dobu, kdy kvůli úrazu nemůžete chodit do práce a Vaše finanční situace se v tuto dobu zhorší. Placení hypoték, splátek úvěrů atd. je po úrazu velmi složité a finanční rezervy nemusí vždy stačit.

Kdo platí spoluúčast

Pokud je v pojistné smlouvě uvedeno, že spoluúčast je např. 5%, tak při pojistné události zaplatí pojištěný 5% z ceny pojistné události a pojišťovna uhradí zbývajících 95%. V případě, že je spoluúčast nulová, hradí celou pojistnou událost pojišťovna.

Co znamená minimalni spoluucast

Spoluúčast havarijního pojištění představuje částku, kterou z celkové škody na vašem autě zaplatíte ze svého. Zbytek zaplatí pojišťovna. Spoluúčast může být stanovena jako konkrétní pevná částka, procento z výše škody nebo procento s uvedením minimální částky. Existuje i nulová spoluúčast.

Jak postupovat při škodě na autě způsobené neznámým pachatelem

Po nezbytném policejním šetření se poškozený může obrátit na Garanční fond při České kanceláře pojistitelů, který je zřízený pro tyto účely. Z něho lze nárokovat odškodnění za závažnou zdravotní újmu, bolestné i ztížené společenské uplatnění vzniklé při nehodě s nezjištěným řidičem.

Kdo může být pojistníkem vozidla

Platbu jako takovou může fakticky zadat kdokoliv, nicméně obvykle se jedná o pojistníka. Pojistník je osoba, která sjednává (a podepisuje) pojistnou smlouvu. Pojistník je ve většině případů shodný s vlastníkem vozidla, ale může být rozdílný. Vlastník je vždy zapsaný ve velkém technickém průkazu.

Na co je dobré havarijní pojištění

Havarijní pojištění je pojištění určené k ochraně vozidla před škodami způsobenými živly nebo vzniklými v důsledku havárie, odcizení, vandalismu či neoprávněného užití vozidla. Pokud budete mít uzavřeno havarijní pojištění, pojišťovna vám v uvedených případech vyplatí náhradu škody, kterou na vozidle utrpíte.

Kdy se vyplácí úrazové pojištění

Peníze vyplácíme u jednodušších případů obvykle do 5 dnů, u složitějších do 20 dnů od nahlášení pojistné události. Ze zákona jsme povinni ukončit šetření pojistné události do 3 měsíců od jejího nahlášení.

Na co se nechat pojistit

Pojistit si můžete jak rodinný dům, byt, chatu, nebytové prostory nebo spoluvlastnický podíl na společných částech domu, tak dočasné objekty na staveništi či stavební materiál. Pojištění kryje zejména rizika, jako je pád stromu, požár, povodeň, vichřice, zemětřesení nebo vandalismus.