Kdo v jaké zemi nosí dárky?

Kdo v jaké zemi nosí dárky?

Kdo nosí dárky ve světě

Například ve Francii nosí dárky Pere Noel, v Holandsku Sinterklaas, v Bulharsku děda Koleda, ve Švédsku Jultomten, v Polynésii velký krab, v Sýrii velbloud patřící Třem králům, v Chorvatsku děda Božičnjak a například v Indii nikdo dárky nerozdává a lidé si je dávají osobně.
Archiv

Kdo nosí dárky v Rusku

Protože v Rusku převládá pravoslavné křesťanství, dostanou děti vánoční nadílku až 7. ledna. Dárečky jim přiveze Děda Mráz – přijíždí na saních až z daleké Čukotky, v doprovodu krásné Sněhurky. Ačkoliv má Anglie hodně společného s Amerikou, Santa Claus zde dárečky nenadílí.
Archiv

Kdo nosí dárky ve Vietnamu

Charakteristika seznamu

Stát Starý muž
Uzbekistán Ayoz Bobo (Mrazivý děd), Qor Bobo (Sněhový děd)
Venezuela Santa Clós (Santa Claus)
Vietnam Ông Già Nô-en (Stařík Vánoc)
Wales Otec Vánoc, Santa Claus; Siôn Corn ve velštině (dříve Chimney John)

V kterých zemích nosí dárky Ježíšek

Ačkoli s Ježíškem přišli protestanté, nosí dnes dárky spíše v katolických oblastech. Ježíšek tak přináší vánoční nadílku u nás, v jižním Německu, v Rakousku, Maďarsku, Lichtenštejnsku, Chorvatsku, Polsku, Slovinsku, ve Švýcarsku nebo na Slovensku. Z mimoevropských států pak naděluje třeba v jižní Brazílii.

Kdo nosí dárky v Egyptě

V Egyptě nechodí Santa, Ježíšek ani Děda Mráz, ale Baba Noël (Otec Vánoc), který nosí dárky přes okno. Pro většinu obyvatel jsou Vánoce spíše světským svátkem.

Kdo nosí dárky v Australii

Austrálie je jedním ze států, kde svátky díky poloze a časovým pásmům slaví mezi prvními na světě. Na svátečním stole převládají mořské plody, či tradiční puding. A i když dárky nosí Otec Vánoc, v ulicích hlavního města potkáte i Santa Clause. Například na motorce.

Kdo nosí dárky v Austrálii

Austrálie je jedním ze států, kde svátky díky poloze a časovým pásmům slaví mezi prvními na světě. Na svátečním stole převládají mořské plody, či tradiční puding. A i když dárky nosí Otec Vánoc, v ulicích hlavního města potkáte i Santa Clause. Například na motorce.

Kdo nosí dárky v Brazilii

Kvůli francouzským vlivům v 19. století nosí dárky také v Argentině, Brazílii a Uruguayi pod jménem Papá Noel. V Portugalsku je nazýván Pai Natal.

Kdo nosí dárky v Japonsku

Japonským dětem nosí dárky jeden ze starých šintoistických bůžků – Hoteišó.

Kdo nosí dárky na Havaji

Vánoční koledy jsou na Hawaii zpívány v doprovodu ukulele nebo kytary a pěveckých sborů či skupin. Zatím co rodiny, slaví luaus a mají pikniky na pláži nebo na jejich dvorku. Ti, kteří jdou na plážích nosí Santa klobouky a chodí v kraťasech a bikinách. Dokonce i Santa Claus je bos, nosí havajské oblečení.

Kdo chodí na Vánoce na Ukrajině

Nebývají tak komerční jako například ty ruské a nepatří k nim ani rozdávání dárků pod stromečkem. Ostatní obyvatelé Ukrajiny, ukrajinští římští katolíci, ukrajinští protestanti a většina pravoslavných slaví křesťanské vánoční svátky podle gregoriánského kalendáře od 24. prosince do 6. ledna.

Kdo nosí dárky v Německu

Například v Německu nosí dárky hned dvě bájné postavy. Na severu naděluje především tzv. Weihnachtsmann neboli Vánoční muž, naopak na jihu lidé čekají na dárky spíše od obdoby našeho Ježíška tzv. Christkinda.

Kdo nosí dárky na Slovensku

Až dnes v podvečer začne Ježíšek roznášet dárky, na Slovensku se do téhož pustí Ježiško a v Budapešti Jézuska. Přestože je jeho jméno jiné, jde stále o stejnou postavu.

Kdo nosí dárky v Turecku

I když Turci nevěří na Vánoce, na Silvestra si mnozí dávají dárky. Děti věří, že jim je nosí Noel Baba, který je vlastně jakýmsi praotcem svatého Mikuláše i různých variant Santa Clause.

Kdo nosí dárky na Islandu

Na Islandu nosí vánoční dárky skřítci, kterých je podle legendy rovných třináct a s dárky přicházejí postupně každý den mezi 12. až 24. prosincem. Obdarovávají ale jen hodné děti, které si daly za okno botu.