Na jaké příspěvky mám nárok po porodu?

Na jaké příspěvky mám nárok po porodu?

Co je nutné zařídit po narození dítěte

po poroduVybrat jméno dítěte a zařídit mu rodný list.Zažádat o otcovskou.Nahlásit dítě zdravotní pojišťovněZažádat o rodičovský příspěvek.Zjistit, jak přihlásit dítě k platbě za komunální odpad.Zažádat o porodnéZažádat o přídavek na dítě

Co zařídit před porodem 2023

Před porodem vás čeká jen pár úkonů, které je potřeba držet na paměti.1) Zaregistrovat se v porodnici.2) Vyberte si pediatra.3) Mateřská nebo rodičovský příspěvek.4) Dotazník o jménu dítěte.5) Přiznání otcovství – pokud nejste vdaná6) Změna trvalého pobytu – chcete-li.7) Porodní plán – chcete-li.1) Porodné
Archiv

Co je potřeba doložit k žádosti o porodné

Co k tomu potřebujete

vyplněný Doklad o výši čtvrtletního příjmu za každého člena rodiny. Příjmy rodiny jsou i alimenty (výživné), které dostává dítě. K žádosti o porodné se dokládají rozhodné příjmy za kalendářní čtvrtletí předcházející kalendářnímu čtvrtletí, ve kterém se dítě narodilo.

Kdo platí za porod

Jedná se o období ode dne jeho narození do konce kalendářního měsíce, v němž završilo 60 dnů věku. Pojistné za dítě hradí jeho zákonný zástupce (tedy zpravidla rodič). Narození dítěte v tomto případě musíte ohlásit zdravotní pojišťovně, u které je pojištěna matka dítěte.

Kam na matriku po porodu

Narození dítěte na území České republiky zapisuje matriční úřad v místě narození dítěte. Narození českého občana v zahraničí zapisuje Úřad městské části Brno-střed (tzv. zvláštní matrika). Na základě zápisu do matriční knihy narození je vydán (obvykle) rodičům dítěte rodný list.

Kdy se zaregistrovat v porodnici

Sice neexistuje přesný termín, přesto se doporučuje být nachystaná od 36. týdne těhotenství.

Kdy jít na sociálku po porodu

6 – 8 týdnů před porodem nástup na mateřskou dovolenou. Žádost o PPM (peněžitou pomoc v mateřství) vystavuje gynekolog, žena ji odevzdá zaměstnavateli (OSVČ na ČSSZ). Peněžitá pomoc v mateřství (PPM) trvá 28 týdnů (37 týdnů v případě narození dvou a více dětí) a činí 70 % z denního vyměřovacího základu.

Co je potřeba pro miminko po porodu

Mějte připraveno:Dětské mýdlo, výhodnější je gylcerinové, průhledné, musíte shánět.Po koupání se používá olejíček.K čištění oušek se hodí svinutý čtvereček buničiny nebo speciální dětské vatičky do uší (s nimi opatrně).Dětský kartáček na vlásky.Nůžtičky na nehty se zaoblenými konci.Teploměr do vody.

Kdy nejpozději žádat o porodné

Žádost o Porodné se podává na Úřadu práce – Odboru státní sociální podpory dle bydliště matky. O Porodné je možné požádat nejpozději do jednoho roku od data narození dítěte.

Jak dlouho zpetne se dá žádat o porodné

Nárok na výplatu dávky vzniká dnem podání žádosti, o dávku lze žádat až 1 rok zpětně (ale podmínky nároku musí být vždy splněny k datu narození/převzetí dítěte).

Kdo má nárok na porodné 2023

Porodné 2023

I nadále dostane rodina na první narozené miminko od státu 13 000 Kč a na druhé 10 000 Kč. Na první pohled se nezměnily ani podmínky, které je nutné splnit pro přiznání této dávky – na porodné stále dosáhnou ty rodiny, jejichž celkový rozhodný příjem je nižší než 2,7násobek životního minima.

Kdo muze žádat o porodné

VÝPLATA PORODNÉHO

Porodné vyplácí Úřad práce ČR jednorázově.

Co se dělá při registraci v porodnici

Při vyšetření bude lékař a porodní asistentka zjišťovat:

Zhodnotí dosavadní průběh vašeho těhotenství podle těhotenské průkazky. Zkontroluje vaše bříško a provede vaginální vyšetření, při němž se hodnotí, nakolik je porod pokročilý. Nezbytné je kardiotokografické vyšetření miminka – CTG.

Co se dělá na check in v porodnici

„Check in (registrace k porodu)“ Vás objednává Váš registrující gynekolog případně Vy sama po domluvě s gynekologem nejlépe mezi 36. – 37. týdnem těhotenství. Lékař ambulance předporodní péče Vám u první návštěvy odebere anamnézu, provede ultrazvukové vyšetření s váhovým odhadem plodu, příp.

Co jíst první dny po porodu

Ale potřebujete mít dostatečný přísun živin, proto si vytvořte zásoby jednoduchých jídel, která můžete jen popadnout a sníst, jako jsou vejce natvrdo, oříšky, zelenina s humusem, ovoce a jogurty. Zvláště pokud kojíte, je důležité jíst dostatek luštěnin a ovesných vloček, které podporují tvorbu mléka.

Kdo poskytuje porodné

Porodné vyplácí Úřad práce ČR jednorázově. Dávka porodné se nevyplácí do ciziny.

Co všechno se započítává do příjmů rodiny

Do rozhodného příjmu se započítává přídavek na dítě a rodičovský příspěvek. Příspěvek na bydlení se vyplácí měsíčně. Osoby, které bydlí na základě podnájemní smlouvy (smlouvy uzavřené s nájemcem bytu – např. mezi členem bytového družstva a podnájemníkem), mají také nárok na příspěvek na bydlení.

Co to je rodičovský příspěvek

Rodičovský příspěvek je dávkou rodiče, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině. Rodič může volit měsíční výši čerpání rodičovského příspěvku.

Kdy se chodi na kontrolu do porodnice

Do porodnice byste se měla vydat, jakmile budou kontrakce přicházet v pravidelném intervalu menším než 10 minut po dobu jedné hodiny.

Kdy se musím hlásit do porodnice

Vlastní registrace je pouze administrativním úkonem a její součástí není vyšetření. Zapsání do registru je nutné provést ve 14. týdnu těhotenství (tzn. týden těhotenství 14+0).

Jak dlouho jsem v nemocnici po porodu

Pobyt v porodnici vždy závisí na stavu rodičky a miminka. Pokud je vše v pořádku je obvykle délka pobytu po porodu 3–4 dny, po porodu kleštěmi 3-4 dny a po porodu císařským řezem většinou 4 dny.

Kdy jít na procházku s novorozencem

Kdy jít na procházku: novorozence se doporučuje vzít na procházku po 2–3 týdnech od narození. Samozřejmě můžete vyrazit už po několika dnech, pokud je venku teplota vyšší než 16 °C. Několik dní po návratu z porodnice domů také můžete zkusit tzv. „provětrání“.

Na co si dát pozor po porodu

V šestinedělí je důležité dbát především na dostatečnou hygienu. Je doporučené časté sprchování, ideálně po každém použití WC, koupání by se mělo vynechat úplně. Používání a pravidelná výměna porodnických či klasických hygienických vložek jsou rovněž nezbytností. Je však nutné dodržovat i hygienu duševní.

Kdy není nárok na porodné

Nárok na porodné nevzniká ženě v případě, že jí před porodem vznikl již dvakrát nárok na porodné, a to buď z důvodu převzetí dítěte do jednoho roku věku do trvalé péče nahrazující péči rodičů, nebo v případě, že se jí už jedno živé dítě narodilo a druhé dítě do jednoho roku věku převzala do trvalé péče nahrazující péči …

Na jaké dávky mám nárok

V případě, že byste se nemohli dostat k internetu, je možné osobně navštívit Úřad práce, který od 1.1.2012 vyřizuje nejen podporu v nezaměstnanosti, ale také dávky státní sociální podpory, hmotné nouze a příspěvky pro osoby se zdravotním postižením.