Které stanice vysílají DAB +?

Které stanice vysílají DAB +?

Které stanice vysílají v DAB+

Proč a jak přejít na dab+

Český rozhlas šíří prostřednictvím multiplexu ČRo DAB+ mimo jiné všechny celoplošné stanice (Radiožurnál, Dvojka, Vltava, ČRo Plus), digitální stanice (Radio Wave, D-dur, ČRo Jazz, Rádio Junior, Radiožurnál Sport, ČRo Pohoda) a všechny regionální stanice.
Archiv

Kde funguje DAB

V současnosti je tento systém rozšířený celosvětově. Nejrozvinutější je především v západní a jižní Evropě, Velké Británii a Irsku, Skandinávii, Austrálii, Kanadě a v Jižní Korei. Principem DAB je vysílání digitálního datového paketu (multiplexu), který obsahuje obvykle okolo 20 rozhlasových programů.
Archiv

Jak naladit DAB+ stanice

Digitální rozhlasový přijímač vybalíte z krabice, vytáhnete prutovou anténu a zapojíte ke zdroji elektrické energie (mnoho přijímačů umožňuje provoz i na akumulátor). Stiskem tlačítka spustíte automatické ladění, které projde všechny dostupné multiplexy a uloží v nich vysílané rozhlasové stanice.
ArchivPodobné

Jaký je rozdíl mezi DAB a DAB+

Jak se od sebe liší DAB a DAB+

DAB+ se od DAB liší zejména širším pásmem signálu, který umožňuje přenášet i různá doplňková data, jako jsou obrázky, mapy apod. Na lepších zařízeních můžete dokonce objednávat a stahovat písničky, které zrovna slyšíte, nebo třeba hlasovat v anketách.
Archiv

Jak přijímat DAB+

Chcete-li přijímat rádio přes DAB+, potřebujete digitální přijímač s podporou DAB+. Všechny současné digitální rádia s DAB+ i nadále přijímají FM. Při nákupu rádia je tedy nejlepší požádat přímo o standard DAB+. Existuje i mnoho hybridních zařízení, která mohou přijímat kromě DAB+ a FM i internetová rádia.

Jak naladit DAB+ rádio v autě

Pro originál autorádia bez DAB+ je možné použít adaptér, který umožní vašemu původnímu autorádiu přijímat DAB+. Existují také navigační systémy s příjmem DAB+ Většina výrobců automobilů nabízí kombinované systémy s navigací a příjmem rádia DAB+.

Jak zesílit signál DAB +

Pro místní příjem více silných DAB+ signálů z různých směrů lze využít základní jednoduchou anténu, a to klasický skládaný dipól. Ve vertikální polarizaci má takřka ideální kruhový diagram, přijímá tedy signál ze všech směrů stejně silně.

Jak funguje DAB rádio v autě

DAB funguje v automobilu podobně jako FM a AM rádio – signál je zachycen anténou automobilu a dekódován pomocí speciálního DAB tuneru, který může být buď vestavěný v autorádiu nebo připojený jako samostatné zařízení.