Jaké ovoce roste v Chorvatsku?

Jaké ovoce roste v Chorvatsku?

Co roste za stromy v Chorvatsku

Na ostrově jsou husté, samorostlé lesy dubu korkového (Quercus ilex), divokého olivovníku, rohovníku, vavřínu. Mezi nízkým porostem zvaným "makija" je nejvýznačnější vřes, planika, jalovec, hrachor. Na ostrově rostou samorostlé léčivé a aromatické byliny: šalvěj, rozmarýn, levandule, smil, máta, majoránka aj.

Co si přivézt z Chorvatska

Další chorvatské pokladyPivo Karlovačko a Ožujsko.Pršut a vratina – pepřové maso uzené na dýmu.Cedevita – chorvatský vitacit.Graševina – bílé víno.Chorvatský med.Kulen – vepřové maso sušené s kuřením zabalené ve vepřovém střívku.Prošek – dalmatské desertní víno.Ajvar – studená zeleninová příloha k jídlům.

Co zije v Jadranu

V průzračných vodách tady můžete vidět plže, mlže, kraby, ráčky poustevníčky, mořské hvězdice, ježky, slávky jedlé, ústřice, sépie, ale i chobotnice. V okolí Chorvatských pobřeží se vyskytuje přes sto druhů ryb, nejčastěji se jedná o makrely, sardele, mořské okouny, okáče a mořské úhoře.

Co se jí v Chorvatsku

Chorvatská kuchyně

Základní informace
Dochucovadla paprika sladká, paprika pálivá, kmín, majoránka, rozmarýn, šalvěj, bobkový list, oregano, cibule, česnek
Pokrmy
Jídla Čevapčiči, Pljeskavica, Žgvacet, Pašticada, Maněstra, Ajvar, Bura, Girice, Brodet, Škrpina, Ryba na gradele
Nápoje pivo, víno, káva, Rakija, Uzo

Co plave v Chorvatsku

Moře je domovem téměř 380 druhů ryb. Většina jich patří k tzv. modrým rybám (plava riba), především sardele, tuňáci, makrely a palamidy. Jsou to vesměs ryby, které nežijí v Jaderském moři stále, nýbrž pouze v určitých obdobích táhnou z vlastního Středozemního moře.

Kdy dozrávají fíky v Chorvatsku

Fíky jsou velmi ceněným exotickým ovocem a jejich sezóna právě začíná. Čerstvé fíky se k nám dovážejí ze Středomoří, kde dozrávají dvakrát do roka: poprvé v červnu a červenci a podruhé koncem srpna.

Co se nesmí vyvážet z Chorvatska

Zakázán je vývoz mušlí, díly starých vraků, amfory a všechno, co se počítá k mořskému bohatství. "Mušle, které se kupují na tržištích jako upomínkové předměty, jsou bez problémů. Horší je to s mušlemi vylovenými z moře, například datlovkou vrtkavou, kyjovkou šupinatou nebo černým mořským ježkem.

Co se vyváží z Chorvatska

Chorvatsko vyváží zejména textil, potraviny, paliva, dopravní prostředky a chemikálie. V dovozu dominují stroje, chemické látky, elektrická zařízení a potraviny.

Jaký žraločí žijí v Chorvatsku

V chorvatském moři žije kolem 34 druhů žraloků, například modrý, tygří nebo bělavý. Spolu se žraločími migranty pak až 47. Ze všech druhů jen tři z nich můžou být nebezpeční, a to žralok krátkoploutvý a žralok obrovský. Občas, bohužel, sem za tuňáky zavítá i žralok bílý.

Jak je hluboky Jadran

Je dlouhé 783 km, jeho průměrná šířka je 177 km, jeho plocha měří asi 138000 km2 (asi 1/5 Středozemního moře). Jeho severní část je mělká, jižní podstatně hlubší. V Terstském zálivu dosahuje hloubky 23 m, největší hloubka zatím oficiálně uváděná je na jihu 1 330 m (jihozápadně od lázní Hercegnovi v boce Kotorské).

Co se pije v Chorvatsku

Nápoje. V Chorvatsku se hodně pije káva, a to silná. Pokud byste raději slabší, objednejte si dvojité espresso, kde je dvojnásobné množství vody a stejně kávy. Z alkoholických nápojů stojí za zmínku piva, vína, likéry a pálenky.

Co si vařit v Chorvatsku

Typická chorvatská jídla v restauracích

V Chorvatsku jsou typická jídla zejména ty obsahující ryby, mořské plody nebo maso. Jsou jimi třeba různé guláše, ćevapi, plněné papriky, rizota (černé rizoto), stew, saláty (chobotničkový salát), sarma, pršut atp.

Kde je nejteplejší moře v Chorvatsku

Nejteplejší moře je v současné době na ostrově Mljet, v Komiže a Pule. Šibeník, Dubrovník a Hvar hlásí o jeden stupeň méně. Moře u Kvarnerských ostrovů má teplotu cca 23 °C. Kolem 21 °C má moře u Cirkvenice.

Co je to Breba

Fíky na rostlině dozrávají v několika vlnách – první jsou tzv. "breba" fíky, které se objevují na loňském dřevě ještě dříve než se pořádně rozvinou listy (často jsou jejich zárodky viditelné již na podzim), pak nastupuje "hlavní" úroda na mladém letošním dřevě, která pak postupně dozrává až do konce vegetačního období.

Jak poznat dobrý Fík

Správně vyzrálé fíky voní tak intenzivně, že vám jejich aroma vystoupá až do hlavy, a lákají sladkou chutí lehce připomínající bobulové ovoce. Takto správně zralé fíky lze těžko převážet na dlouhé vzdálenosti. Pokud koupíte fíky ještě ne úplně dozrálé, jednoduše je nechte dozrát na teplém a sluncem ozářeném místě.

Co je v Chorvatsku zakázané

Na celém území Chorvatska je přísný zákaz nocování ve volné přírodě. To znamená, že s výjimkou ubytování v hotelu, kempu a privátu je jiný způsob nocování zakázán. Při nedodržení tohoto nařízení se turisté vystavují policejnímu stíhání, soudnímu řízení a peněžité pokutě nebo i vězení.

Co se nesmí v Chorvatsku

Co dělat a co nedělat v Chorvatsku. Respektujte místní zvyky a hlídejte si i své bezpečíDávejte si pozor na oblečeníNevydávejte se na pěší túry v žabkách.Nesnažte se vychvalovat svou domovinu.Do moře jen obuti.Pozor na jadranský vítr.Při pozvání domů pozor na jídlo.Na pláž si neberte cennosti.Nebezpečné motorové čluny.

Co je hlavní město Chorvatska

ZáhřebChorvatsko / Hlavní město

Hlavním městem je Záhřeb s celkovým počtem 779 000 obyvatel a mezi další známá města se řadí Split, Rijeka, Zadar a Dubrovník. Chorvatsko je členem OBSE, OSN, Rady Evropy, WTO, NATO a od 1.

Proč jet do Chorvatska

Nádherné pláže, čisté moře a panenská příroda. K tomu antická kultura, bohaté sportovní vyžití a jedinečné gastronomické zážitky. To a mnohem víc nabízí Chorvatsko – země, která se rozkládá na východním pobřeží Jadranského moře a na více než 1200 ostrovech a útesech.

Na co si dát pozor při dovolené v Chorvatsku

Při cestě do Chorvatska platí stejná bezpečnostní doporučení, jako do kterékoliv jiné země. Na frekventovanějších místech si hlídejte hlavně své osobní věci. Jsou to peníze, doklady, cennosti, šperky nebo elektronika. Co sebou vyloženě nemusíte nosit, nechte raději v hotelovém trezoru.

Jací žraločí jsou v Chorvatsku

V chorvatském moři žije kolem 34 druhů žraloků, například modrý, tygří nebo bělavý. Spolu se žraločími migranty pak až 47. Ze všech druhů jen tři z nich můžou být nebezpeční, a to žralok krátkoploutvý a žralok obrovský. Občas, bohužel, sem za tuňáky zavítá i žralok bílý.

Kdy je v Chorvatsku příliv

Za úplňku a novoluní se příliv a odliv střídá každých 6 hodin.

Co je to Travarica

Travarica je chorvatský národní klenot mezi destiláty a jak už sám její název napovídá, jedná se o pálenku vyrobenou z vinné révy a směsi trav a aromatických bylin. Ze samotných rostlin se však travarica nepálí, bylinky se v ní pouze nechávají louhovat.

Co vyzkoušet v Chorvatsku

Chorvatská kuchyně | 9 jídel, která musíte vyzkoušetPeka. Jestliže mluvíme o tradičním chorvatském jídle, každého napadne peka.Skradinské rizoto.Brudet.Těstoviny s lanýži.Černé rizoto.Stonské ústřice.Viška pogača.Soparnik.

Co vařit na dovolené u moře

Ideální jsou různé směsi z mletého masa, dušené maso nebo guláš, které můžete dovařit a obměnit např. mraženou zeleninou anebo rajčatovou omáčkou. Zavařování je zdlouhavé, ale pokud jedete na dlouhou dovolenou, kde přístup k jídlu není samozřejmostí, může pár skleniček domácí stravy přijít opravdu vhod.