Co znamená Provence?

Co znamená Provence?

Co je to Provence

Provence (francouzská výslovnost [pʁɔ'vɑ̃s], výslovnost v češtině [prováns]; okcitánsky Provença [pʀuˈvɛnsɔ]), česky Provensálsko, je historická země, která se nachází v jihovýchodní Francii. Je součástí administrativního celku Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Kdy do Provence

Oblíbený zájezd za poznáním Provence, právě na konci června a začátkem července, kdy je krajina modrofialová kvetoucí levandulí. Provence – symbol léta, prázdnin, relaxace. Provence, to je sluncem zalitá krajina s platany a cypřiši, provoněná rozmarýnem, tymiánem a modrající se levandulí.

Kam jet do Provence

Místa, která nesmíte minoutbaziliku Notre-Dame-de-la-Garde a Mucem – muzeum evropských a středomořských civilizací – v Marseille.Město Aix-en-Provence.Papežský palác v Avignonu.Les Baux-de-Provence a venkovní multimediální umělecký prostor Carrières de Lumières.Kaňon řeky Verdon.Horu Mont Ventoux.

Kde leží provensálsko

Provence je historická země v jižní Francii. Region spojuje společná historie a místní jazyk – provensálština. Území se rozprostírá od Francouzské riviéry s azurovým mořem po Provensálské Alpy, od Arles po Nice.

Co je Provence styl

Pro provence styl jsou charakteristické tři prvky: světlé barvy, patina a přírodní materiály. Neliší se tolik od stylu venkovského, je však o kapku světlejší, svěžejší, s nádechem levandulových polí a starších domečků na prosluněném pobřeží.

Kdy se sklízí levandule v Provence

Od poloviny července do poloviny srpna však začíná neméně zajímavá a oblíbená sklizeň levandule, takže si můžete užít nejrůznější slavnosti, množství domácích levandulových výrobků nebo si leckde tento proces i vyzkoušet. S nadsázkou lze tedy říct, že za levandulí se lze do Provence vydat hned tři měsíce v roce!

Kam za levanduli

Levandulové farmy v ČeskuLevandulová farma Starovičky. BIO certifikovaná levandulová farma s více než 70.000 keříky levandule – to je Levandule z jižní Moravy.Levandulové údolí v Chodouni.Levandulový statek Bezděkov.Levandulová farma Židovice pod Řípem.Levandulová farma StráníLevandulová farma Křivoklátská levandule.

Kdy kvete Provence

Kvete od června do srpna a nádherného pohledu na levandulová pole si maximálně užijete v cisterciáckém opatství Sénanque.

Co si privezt z Provence

Co si přivézt Mezi nejčastější suvenýry patří levandulové mýdlo (a další přírodní kosmetika) či levandulový med. Pokud máte hodně místa v kufru auta, můžete si přivézt slavná papežská vína z obce Châteauneuf-du-Pape, která leží jen kousek od Avignonu.

Co dělat ve Francii

10 nejkrásnějších míst FrancieOstrovní opatství Mont-Saint-Michel v Normandii.Pobřeží růžové žuly v Bretani.Středověké opevněné město Carcassonne v Languedocu.Sopky Francouzského středohoříStředověké město Sarlat-le-Canéda v Perigordu.Písečná duna Pyla v Akvitánii.Vinice v Bordeaux.

Co to je vintage styl

Zejména u tenisek se často setkáváme s označením vintage, které v překladu znamená zastaralý nebo prastarý. Slovem Vintage se tedy označuje nové zboží, které vypadá, jakoby bylo vyrobeno před několika desítkami let.

Jak na Provence styl

Pro provence styl jsou charakteristické tři prvky: světlé barvy, patina a přírodní materiály. Neliší se tolik od stylu venkovského, je však o kapku světlejší, svěžejší, s nádechem levandulových polí a starších domečků na prosluněném pobřeží.

Kam za levandulí

Levandulové farmy v ČeskuLevandulová farma Starovičky. BIO certifikovaná levandulová farma s více než 70.000 keříky levandule – to je Levandule z jižní Moravy.Levandulové údolí v Chodouni.Levandulový statek Bezděkov.Levandulová farma Židovice pod Řípem.Levandulová farma StráníLevandulová farma Křivoklátská levandule.

Která levandule je nejhezčí

Možná nejkrásnější mezi levandulemi je Levandule zoubkatá (Lavandula dentata) s dekorativními jemně vykrajovanými lístky, dlouhou dobou kvetení a velmi sladkou vůní.

Jak dlouho rostou levandule

Kdy nastává ideální čas levandule Levandule kvete řadu týdnů. Obdobím květu je červen až srpen.

Kdy jet do Marseille

Nejlepší měsíce pro dobré počasí v Marseille jsou Duben, Květen, červen, červenec, Srpen, Září, říjen a Listopad. V průměru jsou nejteplejší měsíce červenec a Srpen. Nejchladnější měsíce jsou Leden a únor. Nejtěžší dešťový měsíce jsou říjen a Listopad.

Co se vyplatí koupit ve Francii

Mezi francouzské kulinářské speciality patří máslové pečivo a párek z vnitřností z Bretaně, hořčice z Dijonu, med z Provence. Ve Francii seženete výborný olivový olej, kdoulové želé a voňavé provensálské koření. Lahůdkou v jihozápadní Francii jsou husí játra.

Co ochutnat v Provence

Provensálská kuchyněOlivy a olivový olej se ve velkém užívají v celé Provence.Do jídla se často přidávají čerstvé provensálské bylinky.Kozí sýr Banon se balí do kaštanových listůLanýže nabízejí pouze luxusní restaurace.Ratatouille je mix nejrůznější zeleniny.Pistou je obdobou italského pesta.

Co je typické pro Francii

Jedna ze specialit – Crème Brulée.Francouzské víno je vyhlášenéFestival v Cannes je největší událostí pro filmaře.Návštěva Mont Saint Michele je velkým zážitkem.Okázalost byla blízká i Napoleonovi.Francouzské Alpy jsou oblíbené i u ČechůProslulé Azurové pobřeží láká turisty.Levandulová pole v Provence.

Jak se říkalo Francii

Francouzi metropolitní Francii kvůli jejímu geografickému tvaru často přezdívají l'Hexagone (šestiúhelník).

Co je to retro

Retro je obecné označení pro něco minulého, zaniklého, bývalého, může se jednat o označení pro cokoliv zpět v čase. Může se jednat jak o předponu k jinému slovu tak i o samostatné slovo.

Jak se obléct v retro stylu

Šaty s úzkým pasem, širší sukní, veselé barvy, vzory a barevné kombinace jsou typické právě pro retro styl. Zatímco ještě ve 40. letech 20. století převládaly v módě kostýmy v neutrálních barvách, padesátá léta rozzářila šatníky žen.

Jak hluboko koření levandule

V těžší půdě jí hrozí přemokření a následně odumírání kořenů. Prevencí je drobná drenáž, vylehčení půdy drobným štěrkem nejméně do půlmetrové hloubky, levandule totiž koření hluboko.

Která levandule je jedlá

Ne každá levandule je jedlá. Mnoho lidí doporučuje konzumovat pouze levanduli lékařskou. Naopak levandule prostřední (např. Grosso) není pro konzumaci ani styk s pokožkou vhodná.

Co se dá udělat z levandule

Její květy se například hodí k ovonění soli, cukru a medu, ale také k výrobě sirupu, zavařenin a pečiva nebo třeba jako ozdoba některých dezertů, nápojů a ovocných salátů. Listy a stonky levandule se pak typicky používají k dochucení některých pokrmů, kam patří především maso a ryby, ale i různá houbová jídla.