Jak se domluvit v Chorvatsku?

Jak se domluvit v Chorvatsku?

Jak mluvit v Chorvatsku

Komunikace v této zemi je pro nás tedy snazší než v jiných zemích. Pokud máte přesto potíže, neváhejte použít angličtinu nebo němčinu, kterou Chorvaté umějí díky množství německých turistů, kteří sem rok co rok přijíždějí. Výslovnost abecedy je podobná jako u nás. Čte se vše tak, jak se píše.
Archiv

Jak se řekne chorvatsky děkuji

PODĚKOVÁNÍ, OMLUVY

Děkuji Hvala
Děkuji mnohokrát Hvala lijepa
Jsem vám velmi vděčen Mnoho sam vam zahvalan
Promiňte prosím / Moc mne to mrzí Oprostite molim / Vrlo mi je žao
Promiňte, že vás ruším Oprostite ako vam smetam

Jaké ryby se dají chytit v Chorvatsku

V Chorvatsku se vyskytuje okolo 400 druhů ryb včetně těch migrujících. Kromě již zmíněných mořských velikánů, můžete na moři chytit například: makrely obecné, mačky, murény, rejnoky hladké, tresky a mnoho dalších.

Jak se chovat v Chorvatsku

Chorvatsko se řadí mezi tolerantní země. Místní obyvatelé si turistů váží a chovají se k nim přátelsky, pohostinně, vstřícně a mile. Od návštěvníků nejsou očekávána zvláštní pravidla ani chování. Stačí běžná slušnost vůči místním.

Jak se řekne chorvatsky Miluji tě

«Miluji tě» je v chorvatštině «volim te», a slovo voliti nemá nic společného s volbami.

Jak se řekne chorvatsky pivo

Chorvatský slovník

Restaurace Restoran
– tři skleničky koňaku – tri čaše konjaka
– dvě skleničky červeného vína – dvije čaše crnog vina
– pivo – pivo
– černé pivo – crno pivo

Co je kapula

Pojďme se naladit na to, co se děje kolem nás a oslavit blížící se magickou změnu v přírodě. Oslavme původní přírodní svátek, který dříve běžně slavili Slované, Keltové i další přírodě blízké národy… Kupala neboli Letní slunovrat (Litha) je svátkem slunce a vody, které dávají počátek všemu živému.

Jak se řekne chorvatsky oběd

Chorvatský slovník

Restaurace Restoran
– med – med
– ovesné vločky – ovsane pahuljice
– jogurt – jogurt
Oběd, večeře Ručak, večera

Jaké ryby žijí v Jadranu

Ryby v Chorvatsku

Chorvatsky Česky Latinsky
Skuša makrela obecná Scomber scombrus
Srdela sardinka obecná (pilešard obecný, sardina) Sardina pilchardus
Škrpina ropušnice malá Scorpaena notata
Škrpun vranka mořská (štírka, vranka ostnitá, pulec ostnitý) Myoxocephalus scorpius

Jak chytat ryby bez prutů

Říká se tomu (aspoň u nás) chytání "na pytlačku". Kotouč silonu,který koupíš v ryb. potřebách a na konci háček. Ideální je ale větší soustava – háček, nad tím oluvko a vhodně veliký splávek, aby jsi viděl, jak ryba bere.

Na co si dát pozor v Chorvatsku

Chorvatsko je bezpečnou evropskou destinací, kde se nemusíte ničeho bát. Vypovídá o tom také snížená kriminalita oproti jiným zemím. Nejbezpečnější jsou logicky přímořská letoviska. Pakliže byste vyrazili do vnitrozemí, vyhýbejte se spíše lokalitám s upozorněním na podzemní nevybuchlé miny.

Kde jsou největší vlny v Chorvatsku

Rekordní je ale Dubrovnik, respektive bóje u ostrůvku Sv. Andrija. To je při pohledu od severozápadu ta homole, na které je maják kus před Dubrovnikem. Zde naměřily při nedávném extrémním jugu nejvyšší vlnu výšky 9,03 metru.

Jak se jmenuješ chorvatsky

Jak se jmenuješ – Kako se zoveš

Jak se ukrajinský řekne Miluji tě

Okolí

ty s tebou veled
kolik Kolik je ti let Hány éves vagy
léto Kolik je ti let Hány éves vagy
milovat Miluji tě . Szeretlek .
mít se Ty se máš ! Jó neked !

Co znamená Dobro došli

Buď(te) vítán(i)! Dobro došli! Srdečně vítáme!

Co se pije v Chorvatsku

Nápoje. V Chorvatsku se hodně pije káva, a to silná. Pokud byste raději slabší, objednejte si dvojité espresso, kde je dvojnásobné množství vody a stejně kávy. Z alkoholických nápojů stojí za zmínku piva, vína, likéry a pálenky.

Jak na ryby v Chorvatsku

Výbava pro lov v Chorvatsku

Chytá se na plavanou, pomalým i rychlým vláčením, ale i na těžko Na různé ryby fungují různé montáže, proto zkoušejte různé varianty, ale lovit můžete skoro na cokoliv. Ryby šáhnou jak po slávce, tak i po chlebu. Na moři velmi oceníte motorový člun s echolotem.

Co plave v Chorvatsku

Moře je domovem téměř 380 druhů ryb. Většina jich patří k tzv. modrým rybám (plava riba), především sardele, tuňáci, makrely a palamidy. Jsou to vesměs ryby, které nežijí v Jaderském moři stále, nýbrž pouze v určitých obdobích táhnou z vlastního Středozemního moře.

Na co se nejlépe chytají ryby

Mámě tři možnosti, buď chleba nakrájíme a jednotlivé kostky napichujeme na háček, nebo z něj uválíme kuličky. Poslední možností je chytat na větší kus chleba plovoucí na hladině, tzv. „na mlaskačku“. Tip 1: Kuličky chleba lze namočit a pak vyválet v různých posilovačích, nebo mletém či drceném koření.

Jak drzet prut

Proto si pamatujte, že při zdolávání nikdy nesmíte mít špičku prutu dole. Správný úhel vůči rovině břehu, pod kterým byste měli prut držet, je 60-90°. Jinými slovy prut může být šikmo vzhůru nebo kolmo k zemi. Špička by se neměla dostat až za vaši hlavu, nebo jen zřídka, když rybu „pumpujete“.

Kdy je nejlepší čas jet do Chorvatska

Hlavní sezona (červenec a srpen): V hlavní sezoně je nejlepší počasí. Nejvíce hodin slunečního svitu je na ostrovech Hvar a Korčula a ve městě Dubrovník. Toto období je nejlepší k cestě za mořem a koupáním, počasí je nejteplejší a nejstabilnější.

Jak se platí mýtné v Chorvatsku

Řidiči je mohou zaplatit v hotovosti nebo platební kartou v mýtných branách, levněji je pak vyjde použití elektronického mýtného systému ETC. V Chorvatsku jsou osobní vozidla rozdělena podle výšky a počtu náprav. Průměrná cena mýtného pro osobní vozidla do výšky 1,9 metru je zhruba 6 eur na sto kilometrů.

Kde je nejteplejší moře v Chorvatsku

Nejteplejší moře je v současné době na ostrově Mljet, v Komiže a Pule. Šibeník, Dubrovník a Hvar hlásí o jeden stupeň méně. Moře u Kvarnerských ostrovů má teplotu cca 23 °C. Kolem 21 °C má moře u Cirkvenice.

Jak Hluboke je Jaderské moře

1 233 mJaderské moře / Maximální hloubka

Jak originálně říct Miluju tě

Pokud jste do nějaké osoby zbláznění, ale nejste zcela připraveni říct, že ji milujete, vyzkoušejte tyto zábavné alternativní možnosti:Vážně se mi líbíšRád s tebou trávím čas.Jsem velmi šťastný, že jsem s tebou.Jsem do tebe zblázněný (ná)Myslím, že si moje nejmilejší osoba.Myslím, že si nejlepší