Kam za levanduli?

Kam za levanduli?

Kam zasadit levandule

Levanduli se nejlépe daří na teplém a slunném stanovišti. Zemina by měla být spíše chudší na živiny a propustná. Především v zimě by levandule neměla být příliš vlhká, protože je mimořádně choulostivá na mráz. Levandule se skvěle hodí k ohraničení záhonu.
Archiv

Co dělat s Odkvetlou levanduli

Po odkvětu keře je nutné přistoupit k jeho prořezání. Díky tomuto zákroku levandule rychle regeneruje, znovu obrůstá a rozvětvuje se, stává se bohatší, hustší a kompaktnější a nemá sklony k rozvalování větví, což je důležité i proto, aby později ve zdraví přežila zimní období a především tíhu zimní sněhové pokrývky.

Co dělat se sušenou levanduli

Sušená levandule má pak bohaté využití i v kosmetice, a to nejen jako přísada do voňavek, ale i jako voňavá mýdla, koupelové soli apod. Levandulové pytlíčky pak fungují i jako odpuzovač šatních i kuchyňských molů. V kuchyni je nejoblíbenější nať a listy, jež jsou součástí provensálského koření.

Co se dá udělat z levandule

Její květy se například hodí k ovonění soli, cukru a medu, ale také k výrobě sirupu, zavařenin a pečiva nebo třeba jako ozdoba některých dezertů, nápojů a ovocných salátů. Listy a stonky levandule se pak typicky používají k dochucení některých pokrmů, kam patří především maso a ryby, ale i různá houbová jídla.

Jak hluboko zasadit levandule

Pokud jde o to, jak hluboko sázet levandule, jednotlivé jamky by měly být vždy o něco hlubší, než je kořenový bal vašich sazeniček. Ideální je samozřejmě lehká a dobře propustná půda s neutrální či zásaditou reakcí.

Jak hluboko zasadit levanduli

Zdravou rostlinku levandule s rozvinutým kořenovým systémem můžete zasadit také na zahradu. Vykopejte v záhonku díru asi dvakrát hlubší a širší než je kořenový systém rostliny. Smíchejte zeminu s pískem a kořenový systém zasaďte tak, aby byl vršek rovnoběžný s povrchem. Zeminu udusejte a levanduli zalijte.

Kdy stříhat Odkvetlou levanduli

Aby tomu tak bylo i příští rok, je třeba ji upravovat. Poradíme jak. První velké stříhání nás v tomto období čeká na konci léta, kdy levandule začnou odkvétat. Tehdy je nutné rostlinu ostříhat tak, aby na ní nezůstaly žádné větvičky, což samozřejmě vidíte podle už temné fialové barvy odkvetlých květů.

Jak uchovat květy levandule

Jak skladovat levanduliPonecháme na tmavém místě s dostatečným prouděním vzduchu.Sušíme při teplotách kolem 35°C.Usušenou levanduli poznáme vizuálně i po hmatu.

Kdy a jak sušit levanduli

Levanduli si můžete usušit prakticky ve kterékoli fázi během období květu, ale pokud si chcete uvázat pěkné dekorativní svazečky, je dobré ji nastříhat dříve, než rozkvete naplno. Ideální to je v době, kdy je přibližně polovina květů v klásku otevřená.

Jak naaranžovat levanduli

Nejprve musíme kytičku levandule nechat uschnout zavěšenou za stonky, květem dolů. Kdybychom do šuplíčku aranžovali čerstvou levanduli, kvítky by se ohnuly a dekorace by nevypadala pěkně. Suchou kytici ovážeme stužkou nebo krajkou, hezky ji naaranžujeme do šuplíčku a máme hotovo.

Jak využít květy levandule

Čerstvé květy levandule nacházejí uplatnění i v kuchyni. Lze je kandovat a zdobit jimi dezerty, přidávají se do marmelád. Oblíbený je levandulový cukr, který ovoní čaje, moučníky atd. Připravuje se přidáním sušených levandulových květů do cukru.

Jak vyrobit sirup z levandule

Květy levandule vložíme do většího hrnce, přidáme na plátky nakrájené citrony, kyselinu citronovou, zalijeme převařenou, ale studenou vodou a necháme alespoň 24 hodin vyluhovat (klidně i déle). Po vyluhování sirup přecedíme přes plátýnko a dobře vyždímáme. Sirup zahříváme a přidáme cukr.

Jakou hlínu potřebuje levandule

Levandule je nenáročná na pěstování, aby se jí dobře dařilo, stačí vybrat slunné stanoviště s propustnou vápencovou půdou, nejlépe písčitou a kamenitou. Jílovité půdy nedělají levanduli dobře, nesnáší mokro na kořenech a mohla by vám uhynout. Ideální pro výsadbu je jižní svah.

Jak získat semínka z levandule

Vlastní semínka se vytvoří na konci prázdnin, kdy necháte levanduli květ až do úplného uschnutí. To že se v něm nacházejí semínka poznáte ozývajícím se zvukem při zatřesení. POZOR: Levandule Grosso je hybrid s květy má sterilní, tedy v těch se semínka nevytvoří.

Jak se starat o levanduli doma

Slunné místo – levandule potřebuje celodenní slunce, sucho a teplo. Ideální místo je s více jak 6 hodinami slunečního svitu. Vhodná půda – můžete zkontrolovat pH půdy, které by mělo být mezi 6,5 a 7,5 (kyselé půdě 0-6 pH pomůže vápno, zásadité půdě 8-14 pH naopak rašelina).

Jak zkratit levanduli

Jak stříhat levanduliIdeálně o 1/3 zkrátit konce rostliny.Uschlé výhonky a větvičky ustřihněte úplně.Z rostliny tvarujte rovnoměrný „bochánek“‎.Nikdy nestříhejte do dřeva, když nevidíte nové lístečky.Mladou rostlinu můžete sestřihnout na cca 8-10 cm nad zemí.

Kdy zastřihovat levandule

Jarní řez levandule provádíme na přelomu března a dubna, kdy rostliny začínají rašit a jejich pupeny jsou jasně viditelné a otevřené. Rány po řezu se na jaře hojí mnohem lépe než na podzim, srostliny rychle regenerují.

Co se stonky z levandule

Sběr je třeba provést ve chvíli, kdy květy nejsou ještě zcela rozvité. Sbírat lze pouze květy s krátkým stonkem, případně i stonek s lístky. Stonky nikdy neodstřihávejte celé, nesmíte zasáhnout dřevěnou část keříku, rostlina by tím velmi trpěla. Stonky lze odštípnout rukou, lepší je použít ostré zahradnické nůžky.

Kdy stříhat květy levandule

Nejvhodnější dobou pro řez je přelom března a dubna. V té době začíná rostlina rašit, pupeny jsou jasně viditelné a otevřené. Rány po řezu se v tomto období hojí mnohem lépe než na podzim a rostlina rychleji regeneruje. V první řadě odstraňte všechny zmrzlé části.

Jak se váže levandule

Připravenou poskládanou kytičku levandule svážeme pevně stužkou hned pod květy a stonky ohneme směrem dolů kolem květu. Hned na vrcholu je začneme střídavě proplétat stužkou a střídáme přitom horní a spodní stonky. Díky lichému počtu pokračujeme stále dokola a střídáme každý stonek jednou navrch / jednou dospodu.

Jak uvázat kytici z levandule

Nejprve musíme kytičku levandule nechat uschnout zavěšenou za stonky, květem dolů. Kdybychom do šuplíčku aranžovali čerstvou levanduli, kvítky by se ohnuly a dekorace by nevypadala pěkně. Suchou kytici ovážeme stužkou nebo krajkou, hezky ji naaranžujeme do šuplíčku a máme hotovo.

Jak vyrobit věnec z levandule

Hrstku stonků levandule svážeme drátem, postupně přidáváme další a omotáváme. Až je svazek stonků asi 40cm dlouhý, stočíme jej do kruhu. Stonky se možná polámou, ale drát je bude držet ve tvaru, jaký potřebujeme. Pozn.: Tímto způsobem si můžeme vyrobit i věneček ze sena,nebo slámy, jako základ pro další dekoraci.

Jak vyrobit mast z levandule

Levandulová mast – hrst levandulových květů vsypeme do 1/2 litru olivového oleje a 2 hodiny zahříváme ve vodní lázni při teplotě kolem 40°C. Přes noc necháme, macerovat, pak přefiltrujeme přes plátno nebo gázu.

Jak dlouho vydrží levandulový sirup

Načatý sirup vám vydrží v lednici klidně celé léto (nám teda ne, u nás je po týdnu pryč, ale trvanlivost na to má). Nevýhoda levandulového sirupu je (stejně jako u každého jiného ovocného sirupu) větší množství cukru, které musíte použít. Cukr v sirupu slouží jako konzervant a umožňuje jeho skladování.

Jak se dělá levandulový olej

Květy levandule posekejte nadrobno, nasypte do velké zavařovací sklenice a zalijte olejem tak, aby vám vznikla hustá homogenní směs. 2. Sklenici pevně uzavřete, postavte na slunné místo a nechte nejméně čtyři týdny louhovat. Pokud chcete, aby měl olej vyšší koncentraci silice, počkejte deset týdnů.