Co je rogač?

Co je rogač?

Co pijou Chorvati

Typickými nápoji pro Chorvatsko jsou pálenky rakija a méně známá loza. Češky si tady pochutnávají na dalmátském vínu a Češi na pivu. Podél pobřeží vás ale budou lákat především na míchané drinky.

Co se pije v Chorvatsku

Nápoje. V Chorvatsku se hodně pije káva, a to silná. Pokud byste raději slabší, objednejte si dvojité espresso, kde je dvojnásobné množství vody a stejně kávy. Z alkoholických nápojů stojí za zmínku piva, vína, likéry a pálenky.

Jaké ovoce roste v Chorvatsku

V deltě Neretvy se ve velkém pěstuje zelenina (rajčata, papriky aj.), ovoce (mandarinky, pomeranče, citrony, broskve, meruňky a v poslední době i kiwi, které na celém přímoří úplně zdomácnělo, jakoby bylo autochtonní rostlinou).

Co je to Travarica

Travarica je chorvatský národní klenot mezi destiláty a jak už sám její název napovídá, jedná se o pálenku vyrobenou z vinné révy a směsi trav a aromatických bylin. Ze samotných rostlin se však travarica nepálí, bylinky se v ní pouze nechávají louhovat.

Co si dát k jídlu v Chorvatsku

Chorvatské speciality:Ryby a mořské plody na mnoho způsobů (na Istrii je typickou rybou sardel a sardinka)Jídla připravená pod pekou (hliněný poklop, hlavně masa)Pokrmy z mletého masa (pljeskavica, čevapi)Maneštre (studené polévky)Pašticada (dlouho vařené hovězí na víně s noky)

Co ochutnat v Chorvatsku

Sedm parádních pokladů chorvatské domácí kuchyně, které musíte ochutnatČerné rizoto.Slavnostní sarma.Pečené jehněčíChobotnice pod pekou.Krevety na buzaru.Plněné kalamáry.Úhoři a žáby v brudetu.

Co je to Rakia

Rakije, též rakija, je destilovaný alkoholický nápoj oblíbený zejména v jihovýchodní Evropě. Je všeobecně považována za národní nápoj v Albánii, Bosně a Herzegovině, Bulharsku, Černé Hoře, Chorvatsku, Kosovu, Severní Makedonii a v Srbsku. Vyrábí se destilací zkvašeného ovoce.

Co žije v moři v Chorvatsku

V průzračných vodách tady můžete vidět plže, mlže, kraby, ráčky poustevníčky, mořské hvězdice, ježky, slávky jedlé, ústřice, sépie, ale i chobotnice. V okolí Chorvatských pobřeží se vyskytuje přes sto druhů ryb, nejčastěji se jedná o makrely, sardele, mořské okouny, okáče a mořské úhoře.

Co se jí v Chorvatsku

Chorvatská kuchyně

Základní informace
Dochucovadla paprika sladká, paprika pálivá, kmín, majoránka, rozmarýn, šalvěj, bobkový list, oregano, cibule, česnek
Pokrmy
Jídla Čevapčiči, Pljeskavica, Žgvacet, Pašticada, Maněstra, Ajvar, Bura, Girice, Brodet, Škrpina, Ryba na gradele
Nápoje pivo, víno, káva, Rakija, Uzo

Co je to Arak

Jde o vysokoprocentní alkoholický nápoj se silnou příchutí a aromatem anýzu. Je bezbarvý, ale po smísení s vodou zbělá. Arak je dnes převážně produkován v Libanonu, Sýrii a Iráku. Arak je obvykle vyráběn z hroznových vín třícyklickou destilací (tedy dvojnásobnou redestilací).

Co je to Peka

Chorvatská peka je ručně vyráběný ocelový poklop (víko), kterým se přiklopí spodní mísa (smaltovaná, nerezová, apod.) naplněná většinou směsí jehněčího nebo telecího masa (nebo chobotnicí, kalamáry, krevetami, apod.), zeleniny a brambor a nahoře se osadí ocelovou obručí.

Jaké ryby žijí v Chorvatsku

Ryby v Chorvatsku

Chorvatsky Česky Anglicky
Oslić (Mol) štikozubec obecný (hejk, mořská štika) European Hake (Cornish Salmon)
Pagar pražman obecný Common Sea Bream
Pic mořan pruhovaný Convictt Fish (Sheepshead Bream)
Pirka kanic písmenkový Painted Comber

Co si přivézt z Chorvatska

Další chorvatské pokladyPivo Karlovačko a Ožujsko.Pršut a vratina – pepřové maso uzené na dýmu.Cedevita – chorvatský vitacit.Graševina – bílé víno.Chorvatský med.Kulen – vepřové maso sušené s kuřením zabalené ve vepřovém střívku.Prošek – dalmatské desertní víno.Ajvar – studená zeleninová příloha k jídlům.

Jak se pije raki

Turci doporučují pít raki v rovné úzké sklenici zvané kade. Raki se může pít neředěná, avšak v Turecku je častějším způsobem smíchání raki s vodou v poměru cca 1:1, čímž vznikne mléčně bílý drink. Naplňte kade z 1/3 nebo z 1/2 raki podle své chuti, poté zřeďte vodou nebo ledem.

Co žije v Jadranu

V průzračných vodách tady můžete vidět plže, mlže, kraby, ráčky poustevníčky, mořské hvězdice, ježky, slávky jedlé, ústřice, sépie, ale i chobotnice. V okolí Chorvatských pobřeží se vyskytuje přes sto druhů ryb, nejčastěji se jedná o makrely, sardele, mořské okouny, okáče a mořské úhoře.

Jaký žraločí žijí v Chorvatsku

V chorvatském moři žije kolem 34 druhů žraloků, například modrý, tygří nebo bělavý. Spolu se žraločími migranty pak až 47. Ze všech druhů jen tři z nich můžou být nebezpeční, a to žralok krátkoploutvý a žralok obrovský. Občas, bohužel, sem za tuňáky zavítá i žralok bílý.

Jakou rybu si dát v Chorvatsku

Mezi nejběžnější a přitom nejkvalitnější chorvatské ryby patří brancin, orada, kovać a zubatac. Pokud byste raději jen něco malého, vyzkoušejte třeba v mouce obalené a osmažené sardinky. Podávají se s tatarskou omáčkou a hranolky.

Jak se pije arak

Libanonský arak vzniká smícháním jednoho dílu padesátiprocentní pálenky se třemi díly vody. Teprve pak se ze džbánku rozlévá do skleniček s ledem. Arak smíchaný s vodou ve skleněném džbánku, skleničky s ledem, to všechno na stole plném mističek různého mezze, tedy malých rozmanitých pokrmů.

Jak se dělá saké

Sake se vyrábí ze speciálních odrůd rýže (sakamai). Rýžová zrna se nejprve obrousí, máčejí a v páře uvaří. Uvařená vychlazená zrna se infikují plísní koji (kropidlák rýžový, Aspergillus oryzae), která škrob enzymaticky štěpí na jednodušší cukry, které poté kvasí a vzniká alkohol. Výroba je velmi podobná výrobě piva.

Co je to PEKU

“Peka” je kovová pokrývka, která se používá při chorvatském tradičním způsobu přípravy jídel v žhavém popelu. Při něm se maso s brambory a zeleninou položí do kulatého kovového pekáče, který se přikryje kovovou pokrývkou (“pekou”) s obrubou na vrchu, jejímž úkolem je zachytit žhavé uhlíky posypané po pokrývce.

Co zije v Jadranu

V průzračných vodách tady můžete vidět plže, mlže, kraby, ráčky poustevníčky, mořské hvězdice, ježky, slávky jedlé, ústřice, sépie, ale i chobotnice. V okolí Chorvatských pobřeží se vyskytuje přes sto druhů ryb, nejčastěji se jedná o makrely, sardele, mořské okouny, okáče a mořské úhoře.

Na co se chytají ryby v Chorvatsku

Výbava pro lov v Chorvatsku

Chytá se na plavanou, pomalým i rychlým vláčením, ale i na těžko Na různé ryby fungují různé montáže, proto zkoušejte různé varianty, ale lovit můžete skoro na cokoliv. Ryby šáhnou jak po slávce, tak i po chlebu. Na moři velmi oceníte motorový člun s echolotem.

Co se nesmí vyvážet z Chorvatska

Zakázán je vývoz mušlí, díly starých vraků, amfory a všechno, co se počítá k mořskému bohatství. "Mušle, které se kupují na tržištích jako upomínkové předměty, jsou bez problémů. Horší je to s mušlemi vylovenými z moře, například datlovkou vrtkavou, kyjovkou šupinatou nebo černým mořským ježkem.

Co se vyváží z Chorvatska

Chorvatsko vyváží zejména textil, potraviny, paliva, dopravní prostředky a chemikálie. V dovozu dominují stroje, chemické látky, elektrická zařízení a potraviny.

Co se pije v Turecku za alkohol

Pít se obvykle dá, ale znalce vína nenadchne. Z tvrdších alkoholů je typická rakije (raki). Nejedná se ovšem o vinnou pálenku jako na Balkáně, ale o mentolově navoněnou kořalku známou z Řecka pod jménem Ouzo. A co dostanete v Turecku pod názvy votka a rom není třeba komentovat.