Kdo jsou Afrikánci?

Kdo jsou Afrikánci?

Kdo to jsou búrové

Búrové (afrikánsky a nizozemsky boer, česky sedlák) byli protoafrikánsky mluvící osadníci obývající východní hranici Kapska v jižní Africe v průběhu 18. a velké části 19. století.

Které státy patří do Jižní Afriky

Patří do ní tyto země:Angola.Botswana.Lesotho.Madagaskar.Malawi.Mauricius.Mosambik.Namibie.

Kdo vyhral Burske valky

Druhá búrská válka

trvání: 11. října 1899 – 31. května 1902
místo: Jižní Afrika, Svazijsko
výsledek: britské vítězství

Kde se mluví afrikánsky

Afrikánština je západogermánský jazyk, který se používá v Jižní Africe, Namibii a v menší míře v Botswaně, Zambii a Zimbabwe. Vyvinul se z nářečí nizozemštiny, konkrétně z oblasti Holandska.

Co je to apartheid

Apartheid byl oficiální státní politikou v Jihoafrické republice v letech 1948 až 1994. Projevoval se oddělováním černošské populace od bílé v dopravě, v restauracích, v kinech, ve školách, na úřadech a na dalších veřejných místech. Mnohé skupiny musely opustit svá bydliště kvůli výstavbě bytů pro bělošskou komunitu.

Co je to JAR Afrika

Pro Jihoafrickou republiku se používá zkratka JAR a také název Republika Jižní Afrika. Vzhledem k velkému počtu úředních jazyků má Jihoafrická republika více oficiálních názvů.

Kde lezi namibia

AfrikaNamibie / KontinentAfrika je rozlohou tretí najväčší a počtom obyvateľov druhý najľudnatejší svetadiel. Má asi 30,3 miliónov km², vrátane priľahlých ostrovov, pokrýva 6% celkovej plochy planéty a 20,4% z jej celkovej rozlohy súše. 1,3 miliárd obyvateľov žijúcich v Afrike predstavuje viac ako 15% svetového obyvateľstva. Wikipedie

Jak se jmenuje hlavní město Jihoafrické republiky

Kapské MěstoPretoriaBloemfontein
Jihoafrická republika/Hlavní města

Co je to segregace

Prostorová (residenční) segregace (vyloučení) je jedním ze základních a nejviditelnějších projevů sociální exkluze. Jednoduše řečeno, jedná se o stav či proces vylučování některých sociálních skupin do různých oblastí, sídel a lokalit na základě sociokulturních charakteristik a ekonomického statusu.

Co se pestuje v JAR

Pěstuje se pšenice, kukuřice, tabák,bavlník, cukrová třtina a teplomilné ovoce – vinná réva, citrusy, jablka … Živočišnou výrobu zastupuje důležité pastevectví – chov ovcí, chov skotu a drůbeže spolu s rybolovem.

Co se tezilo v Namibii

Země je významným producentem diamantů, těží se zde ale také zinek, uran, stříbro, rudy olova, mědi a zlata. V Atlantském oceánu, v blízkosti Namibie, jsou ložiska zemního plynu, která mají být v budoucnu vytěžena.

Kdy jet do Namibie

Sezóna suchá, která panuje od května do října, je nejvíce vhodnou a příjemnou dobou pro navštívení Namibie. V tomto období můžete očekávat teplé, slunečné dny a zárověň poměrně studené noci. Od května do září je zde nejchladněji s teplotami do 25º C a neprší.

Kde se tezi zlato v Africe

Těží se v devatenácti dolech v okolí Bozoumu. Ve vzdálenějších oblastech jsou těžaři asi na dalších deseti místech. Všude pracují hlavně Číňané, pak nějací lidé z centrální Afriky a Kamerunci.

Jak vznikla Namib

Původní název Namibie byl Německá jihozápadní Afrika. V roce 1990 však získala nezávislost, a to od Jihoafrické republiky, která ji pod názvem Jihozápadní Afrika spravovala. Namibie je známá hlavně rozsáhlou pouští Namib, která se rozkládá na pobřeží. Téměř 45 % země tvoří pastviny a savany.

Jak vznikla poušť Namib

Území je považováno za nejstarší poušť na světě, protože zde suché podmínky panují již nejméně 80 milionů let. Její extrémní suchost je způsobena tlakovou níží mrazivého vzduchu, která se stáčí podél pobřeží.

Co s sebou do Namibie

Doporučujeme oblečení vrstvit a vzít s sebou bundu, tenkou větrovku, slabší svetr nebo tričko s dlouhými rukávy, košili, dvoje dlouhé kalhoty, jedny krátké kalhoty, trička s krátkými rukávy, věci na spaní a plavky. V letních termínech červen-srpen si nezapomeňte přibalit i teplou podzimní bundu.

Kdy do Botswany

Od května do srpna v Botswaně téměř neprší a průměrná teplota se pohybuje od 15 °C do 25 °C. Je to nejlepší doba pro návštěvu rezervací, protože divoká zvířata se stahují ke zbytkům vody. V období listopad – březen je sezóna dešťů a teploty jsou vysoké, mohou dosahovat i přes 40 °C.

V které africké zemi se těží diamanty

V Africe se diamanty vyskytují a těží v řadě dalších zemí – v Lesothu, Zairu, Tanzanii, Středoafrické republice, dále na sever v rovníkové Africe jsou to Ghana, Pobřeží slonoviny, Burkina Faso, Guinea, Libérie a Sierra Leone.

Které plodiny se pěstují na afrických plantážích

Plantáže produkují na vývoz čaj, kávu, ovoce (ananas, banány), zeleninu a sisal. Orné půdy je málo. Pro domácí spotřebu se pěstují cukrová třtina, kukuřice, kasava a sladké brambory, luštěniny a obilniny. Významný je rybolov.

Jaká je největší poušť na světě

Jedním z charakteristických rysů je i nedostatek vegetace a prudké střídání teplot (přes 40 °C přes den a prudké ochlazení k bodu mrazu v noci). Největší světovou pouští je Sahara, která se nachází v severní Africe. Tato slavná poušť vznikla před 2,5 miliony let a zabírá neuvěřitelně velké území.

Co se pěstuje v Namibii

Velmi chudá země, GDP 264 USD per capita (2008), zavisející hlavně na zemědelství a rybaření. zemědělství zaměstnává skoro 80% obyvatel,pěstují se zde buráky,cukrová třtina,kokosy,palmový olej, rýže,kukuřice,proso a maňoca.

Co se těží v Namibii

Země je významným producentem diamantů, těží se zde ale také zinek, uran, stříbro, rudy olova, mědi a zlata. V Atlantském oceánu, v blízkosti Namibie, jsou ložiska zemního plynu, která mají být v budoucnu vytěžena.

Jak se dostat do Botswany

Do Botswany se dá snadno dojet z kterékoliv sousední země, silnice vedoucí přes hraniční přechody jsou asfaltové a dobře udržované. Nejfrekventovanějšími hraničními přechody jsou Martin´s Drift mezi Jihoafrickou republikou a Botswanou, a Ngoma Bridge na severní hranici Botswany s Namibií.

Jak se jmenuje největší diamant na světě

Cullinan. V roce 1905 byl v dole Premiér firmy De Beers nalezen dosud největší diamant na světě. V surovém stavu vážil 3 106 ct a rozměry krystalu byly cca 10 x 6 x 5 cm, velikostí se dal přirovnat k většímu grapefruitu. Diamant byl nazván Cullinan na počest zakladatele dolu sira Thomase Cullinana.

Kde je největší naleziště diamantů

Orapa je rozlohou největší diamantový důl světa a stejně jako Jwaneng se nachází v Botswaně. Orapa znamená „místo, kde odpočívají lvi“. To proto, že ho najdeme v odlehlých savanách. Důl se nachází v západní části Botswany a je zčásti ve vlastnictví místní vlády.