Kdy stříhat Rudbekie?

Kdy stříhat Rudbekie?

Jak stříhat Rudbekie

Jako první nadzemní hmotu zakrátíme. Zbytky lodyh stříháme u trvalek několik centimetrů nad zemí a takto ošetřené rostliny zakrýváme chvojím. Pokud bydlíme ve městě a chvojí k dispozici není, můžeme jako ochranu proti mrazu použít klidně hmotu, kterou jsme ostříhali.
Archiv

Jak a kdy zastřihnout trvalky

Obecně stříháme trvalky 3x ročně. Na jaře (tedy po zimě), průběžně během léta a na podzim.
Archiv

Kdy stříhat letničky

Hlavní řez trvalek tedy přichází až v předjaří a na jaře. Nejvhodnější dobou pro jarní řez trvalek je tedy brzké jaro. Pokud již nehrozí silnější mrazy, v teplejších oblastech můžete s řezem některých trvalek začít již v druhé polovině února.

Jaké trvalky do stínu

Mezi další trvalky, které krásně pokvetou ve stínu patří bergénie, brambořík, dlužicha, dymnivka, hluchavka, jarmanka, jaterník, konvalinka, mitrovnička, plicník, pomněnkovec, pupkovec, škornice, udatna, zběhovec.

Kdy co stříhat

Ideální čas na stříhání a prořezávání ovocných stromů a keřů se různí podle druhu. Od poloviny srpna do poloviny září se provádí letní řez, který zajistí v dalším roce bohatší úrodu. Při tomto omlazujícím zákroku se zkracují příliš dlouhé větve a ořezávají nepotřebné výhony.

Jak rozmnožit Rudbekie

Množení Třapatky trvalky můžeme množit nejsnáze dělením trsů na podzim i na jaře nebo řízkováním, nejlépe na jaře. Také můžeme vysévat do skleníku posbíraná semínka, ale je třeba vědět, že jejich klíčivost není vždy jistá. Vyséváme hned po sběru, a pokud vzejdou, mohou kvést již následný rok.

Kdy stříhat trávy

Trávy tedy stříháme až na přelomu zimy a jara, tehdy již potřebují uvolnit prostor pro opětovně rašící nová stébla. Trávy mají pro naše zimní zahrady velký význam, zastupují zde velkou řadu rostlin, které nám nemohou přes zimu poskytnout okouzlující pohled, na který jsme v průběhu roku na zahradách zvyklí.

Co kdy na zahradě stříhat

Obecně platí, že keře kvetoucí na jaře, jako jsou tavolníky, zlatice, jasmín, šeřík a další, by měly být prořezány po odkvětu s odstupem zhruba tří let. Keře kvetoucí v létě, jako jsou ořechokřídlec, tavolník, hortenzie, zimolez, mahonie, pámelník, tamaryšek a další, můžete prořezávat každý rok brzy na jaře.

Kdy stříhat Bohyšku

Listy bohyšek se stříhají během pozdního podzimu. Zpravidla po prvních mrazech listy bohyšek odumírají a vadnou, a to je přesně ten správný čas, kdy listy ostříhat a připravit tak rostlinu na přezimování. Zabráníte tak škůdcům, jako jsou např. slimáci, aby v odumřelých listech bohyšek přezimovali.

Co do truhlíků do stínu

Mezi balkonové rostliny dobře snášející stín řadíme například:Balkonové rostliny: begónie, africká kopřiva, popenec, netýkavka, fuchsie.Sezonní rostliny: zvonky, primule, dlužicha.Bylinky: kozlík lékařský, převislé a lesní jahody, máta, pažitka, mařinka vonná

Co sázet do stínu

Další rostliny vhodné do stínu: Kontryhel měkký (Alchemilla mollis)Bergenie neboli badan (Bergenia spec.)Bohyška (Hosta spec.)Prvosenka bezlodyžná (Primula vulgaris)Zběhovec plazivý (Ajuga reptans)Čechrava (Astilbe spec.)Zvonek (Campanula spec.)Sasanky (Anemone)

Jak omladit keře

Na plochu okolo keříku je dobré rozprostřít mulč (seno, spadané listí, rostlinný odpad, kůra). Nešetřete, klidně naneste vrstvu pět až deset cm. Zalít keř je důležité zejména v létě nebo sušším období. V dalších letech budou postupně obrážet hlavní větve mladými výhonky.

Kdy se řeže šeřík

Šeřík se proto stříhá jen těsně po odkvětu, kdy se odstraňují odkvetlá květenství, hlubší řez se pak v případě potřeby provádí během října, přičemž se ale neořezává celý keř najednou, ale jen jeho části. Celý keř takto postupně ořežeme během několika let.

Kdy přesadit Rudbekie

Ideální čas pro podzimní množení a přesazování trvalek je od poloviny září do poloviny října. Pokud je teplý podzim, můžeme přesazovat až do konce října.

Kdy sazet Trapatku

Pěstování třapatek je poměrně jednoduché, ze semen, které se vysévají v březnu. Osivo klíčí asi po 14 dnech při teplotě 16 °C. Na záhon se mladé rostliny vysazují v květnu, velmi brzy nasazují poupata a kvetení trvá až do zámrazu. Třapatky jsou též ideální k řezu, protože dlouho vydrží ve váze.

Jak se stříhá tráva

Odumřelé stébla travin odstraníme asi 5-8 cm nad zemí, a to tak, že jednou rukou přidržujeme uschlý trs a druhou jej sestřihneme. Celý trs je třeba sestřihnout stejnoměrně. Pracujeme v rukavicích, abychom se o ostré okraje listů nepořezali. Po ostříháme trsy travin podle potřeby ještě vyčešeme.

Které trávy se Nestříhají

Nízké trávy jako kostřava, carex, Ophiopogon, stipa a Imperata se nestříhají. Stačí odstranit poškozené listy a jemně je rukou vyčesat. Suchá stébla odstraňte a nové znovu vyraší.

Co s Odkvetlými Denivkami

Po odkvětu denivky přihnojíme hnojem, aby narostly nové přírůstky. Na zimu nestříháme listy denivek, tvoří přirozený ochranný kryt před mrazem.

Co s orlickem po odkvetu

Po odkvětu pouze ustřihneme okvětí, případně ponecháme u části rostlin dozrát k vysemenění či pro aranžérské účely. Orlíčky můžeme množit také vegetativně, dělením trsů v říjnu nebo březnu. Tak získáme identické rostliny, ale musíme počítat s tím, že tato metoda není, zvlášť u starších rostlin, stoprocentně úspěšná.

Co do truhlíků v létě

Pro výsadbu do truhlíků na přímé slunce je vhodné krásnoočko, šalvěj hajní, zakrslé třapatky, nízké koopretiny, astry, zvonky, denivky, hvozdíky a mnoho dalších.

Jaké bylinky do stínu

pažitka, oregano, anýz, majoránka, máta, petržel. Na výplň záhonu šalvěj, kopr, citrónový tymián, stříbrný citronový tymián, kerblík, mateřídouška. A na střed záhonu rozmarýn, kozlík, libeček, šalvěj. Tento samý postup můžeme použít i na výsev do truhlíku, či jiné nádoby určené na výsadbu bylinek.

Jak správně stříhat keře

Odstranit byste měli především suché části dřevin, větve rostoucí dovnitř koruny keře, větve zlomené a také ty, které se navzájem dotýkají. Řez proveďte kousek nad očkem – pokud ponecháte dlouhý pahýlek, snadno je napaden infekcí, neboť rostlina již tuto část nechrání.

Kdy se stříhá hloh

Hloh můžete ořezat libovolně jak potřebujete a to nejlépe v únoru.

Jak se stříhá bez

Během vegetačního období provádíme pouze mírný výchovný řez a stříhání květenství či plodenství. Starší větve odstraňujeme až na podzim, kdy se rostlina chystá na období vegetačního klidu. TIP: Bez je bezesporu jedním z nejvoňavějších kvetoucích keřů, které můžeme v zahradě pěstovat.

Co dělat s Odkvetlým Šeříkem

Odkvetlé části je potřeba z mladých stromků odstranit, a to asi týden po odkvetení. Pokud je uřízneme, zabráníme tvorbě semen, rostlina se tedy nevyčerpá a naopak může vytvořit nové výhonky s květy. Na starších keřích už tyto úpravy dělat nemusíme. Větší keře snesou i radikální řez.