Co dělat ve Francii?

Co dělat ve Francii?

Na co si dát pozor ve Francii

Francie sice nemá vysokou míru zločinnosti, ale v turisticky atraktivních lokalitách je nutno počítat se zvýšenou možností krádeže či dokonce přepadení. Doporučujeme nenavštěvovat po setmění odlehlá místa a parky a také neblaze proslulé čtvrti měst.

Co se dá dělat ve Francii

Eiffelova věž v Paříži. Byla postavena u příležitosti Světové výstavy v roce 1889.Vítězný oblouk v Paříži.Katedrála Notre-Dame v Paříži.Sacré Coeur v Paříži.Náměstí Svornosti (Place de la Concorde) v Paříži.Versailles, okolí Paříže.Mont Sant Michel u Rennes, BretaňPevnost If u Marseille, Provence.
Archiv

Co si dát k jídlu ve Francii

Mezi nejznámější francouzská jídla jistě patří quiche lorraine (slaný koláč se slaninou), boeuf bourguignon (hovězí dušené na červeném víně), galettes (něco na způsob slaných omelet) nebo šneci plnění česnekovým máslem. Velkou pochoutkou pro Francouze jsou i foie gras, tedy husí játra.

Co se nesmí ve Francii

Do Francie je zakázáno dovážet: materiály s pedofilní tématikou, produkty osahující nebezpečné látky, narkotika a psychotropní látky, kojenecké lahve obsahující sloučeninu bisfenol A, výrobky osahující azbest. Do Francie se též nesmí dovážet některá bojová plemena psů.

Jak se jezdí ve Francii

„I nadále platí, že v obci se jezdí maximálně padesátkou. Na dálnicích max. 130 km/h a na ostatních směrově rozdělených silnicích 110 km/h. Pamatovat je třeba na to, že za mokra se rychlost jízdy na dálnici automaticky snižuje na maximálně 110 km/h a na ostatních směrově rozdělených silnicích na nejvýše 100 km/h.

Kde se v Paříži levně najíst

brasserie většinou nabízejí typické francouzské pokrmy za zvýhodněné ceny. Pokud vám přes poledne stačí pouze menší občerstvení v podobě sendviče, je venkovní bistro tou správnou volbou, jak ušetřit a zároveň si nenechat ujít ani moment z ruchu pařížské metropole.

Kam jet k moři ve Francii

Moře a pobřeží Francie: luxus versus romantikaAzurové pobřeží nabízí krásné pláže např. v Nice.Cannes.Korsika.Marseille.Pobřeží Calais.Moře v Saint Malo.

Co je zajímavé ve Francii

Francie je domovem mnoha významných historických památek, jako je například Eiffelova věž, Louvre a Notre Dame. Francie je také známá svým bohatým kulturním dědictvím v oblasti umění, literatury, hudby a filmu. Francie má rozsáhlou síť vysokých škol a univerzit, které jsou považovány za jedny z nejlepších na světě.

Co si koupit ve Francii

Mezi francouzské kulinářské speciality patří máslové pečivo a párek z vnitřností z Bretaně, hořčice z Dijonu, med z Provence. Ve Francii seženete výborný olivový olej, kdoulové želé a voňavé provensálské koření. Lahůdkou v jihozápadní Francii jsou husí játra.

Co Obedvaji Francouzi

Francouzi snídají croissant s máslem a marmeládou, sladký koláč, jogurt a ovoce. K pití si můžete dát čaj a džus, ale typické je velký šálek café au lait – káva s mlékem. K obědu mnohdy postačí sendvič nebo křupavá francouzská bagetka se sýrem a šunkou, někteří obědvají lehký salát či těstoviny.

Kde ve Francii koupit cigarety

Cena cigaret je v ní jedna z nejvyšších v Evropě a smějí se prodávat pouze ve specializovaných prodejnách, a nikoli jako v Česku či v Německu v samoobsluhách či u benzinových pump. Navíc od roku 2009 ve Francii platí zákon, jenž zcela zakazuje kouření ve veřejných prostorách, restauracích a v barech.

Co si vzít na sebe na cestu do Paříže

Perfektní sestřih vlasů, lehký make-up, výrazná rtěnka, velké brýle, hedvábný šátek klidně i na hlavě, nesešmajdané a čisté boty, příjemný parfém. Tak to vidím na Paříž já. Jak píšou ostatní, jednoznačně pohodlné boty. Pak doporučuji prostornou kabelku, do které se všechno vejde.

Co tankovat ve Francii

Jak správně natankovat v zemích EU28

Druh paliva Natural 95 Nafta
Stát Národní název Národní název
Francie Euro sans plomb Diesel; Gazole
Chorvatsko Eurosuper 95 Diesel; Dizel
Irsko Unleaded 95; Aplie Diesel

Jak se platí dálnice ve Francii

Francouzské dálnice jsou placené. Občasní cestovatelé hradí poplatky jednorázově v mýtných branách před vjezdem na daný dálniční úsek, nebo při výjezdu. Poplatek se hradí platební kartou nebo v hotovosti. Dálniční poplatek se francouzsky nazývá péage.

Co je typické pro Francii

Jedna ze specialit – Crème Brulée.Francouzské víno je vyhlášenéFestival v Cannes je největší událostí pro filmaře.Návštěva Mont Saint Michele je velkým zážitkem.Okázalost byla blízká i Napoleonovi.Francouzské Alpy jsou oblíbené i u ČechůProslulé Azurové pobřeží láká turisty.Levandulová pole v Provence.

Kde se koupat ve Francii

10 nejkrásnějších pláží na Azurovém pobřežíPřímořské letovisko Agay.Anglická promenáda v Nice.Pláž Bregancon.Záliv En-Vau.Pláž Escalet u městečka Ramatuelle.Pláž Estagnol u městečka Bormes-les-Mimosas.Pláže Almanarre, Robinson a Madrague.Pobřeží La Ciotat.

Kdo žije ve Francii

Francie

Francouzská republika République française
Národnostní složení Francouzi, Portugalci, Italové, Španělé, aj.
Náboženství údaje z roku 2017: 57.5 % římskokatolické, 35 % bez vyznání, 5–10 % islámské, 3.5 % ostatní, 3 % protestantské, 1 % judaistické 1 % bez odpovědi
Státní útvar
Státní zřízení poloprezidentská republika

Co je ve Francii levnější

Ve Francii platí, a to nejen u mléčných produktů, že nejlevnější a zároveň kvalitní potraviny jsou ty lokální. Dráže než u nás zde vychází i ovoce a zelenina. Například jeden kilogram jablek nebo rajčat stojí 63 korun, kilo pomerančů 59 korun a kilo brambor 42 korun. Hlávka salátu vyjde na 30 korun.

Co si přivézt z Provence

Co si přivézt Mezi nejčastější suvenýry patří levandulové mýdlo (a další přírodní kosmetika) či levandulový med. Pokud máte hodně místa v kufru auta, můžete si přivézt slavná papežská vína z obce Châteauneuf-du-Pape, která leží jen kousek od Avignonu.

Co pijí Francouzi

Francie proslula mnoha druhy nápojů. Od vynikajícího vína, přes Cognac, Armagnac, šampaňské, až po cidre. Víno patří neodmyslitelně k francouzské kultuře. Oblast Alsaska vyniká spíše výborným bílým vínem, na jihu se naopak produkuje spíše červené víno.

Jak se plati ve Francii

Francouzské franky jsou už dávno minulostí, ve Francii se stejně jako v ostatních zemích Evropské unie doplatíte eurem.

Jak dráha je Paříž

Paříž je drahá.

Drahé jsou vstupy na známé památky, většinou od 10 do 30 eur. Drahá je doprava po Paříži a drahé je jídlo v restauraci, běžné hlavní chody ve francouzských restauracích začínají někde kolem 13 eur.

Co si zabalit na 4 dny

Na čtyři dny je ideální, když si zabalíte dvoje džíny, čtyři trička, dva svetry, jeden zajímavý top, pyžamo a jeden pár bot navíc. Jak už jsme ale zmiňovali výše, obsah vašeho zavazadla musí být uzpůsoben typu výletu. Kosmetické miniaturky jsou nejen roztomilé, ale především dokonale praktické.

Jak se jmenuje nafta v Polsku

Jak správně natankovat v zemích EU28

Druh paliva Natural 95 Nafta
Stát Národní název Národní název
Polsko Benzyny Pb95; 95 Eurosuper; 95 ON; Diesel
Portugalsko S/Chumbo 95; Gasolina Diesel; Gasóleo
Rakousko Eurosuper 95; Super 95 Diesel

Jak se platí dálnice v Itálii

Do Benátek dojedete za pětistovku, do Říma však nestačí ani tisícovka. Za kilometr italské dálnice dáte 1,67 až 2,44 Kč, přesněji 7 až 10 centů. Zaplatíte přes takzvaný Telepass, bankovní kartou nebo v hotovosti.