Jak se vyslovuje paella?

Jak se vyslovuje paella?

Jak vyslovit paella

Shrňme si tedy správnou výslovnost slov, v nichž se nejvíce chybuje: Jídlo: jamón = chamón. paella = paeja.
Archiv

Jak se správně vyslovuje croissant

Francouzské substantivum croissant se vyslovuje [kRwasã], přičemž koncové -t se nevyslovuje[4]. Polosouhláska [w] se nejvíce blíží [51]výslovnosti zadního vysokého labializovaného [u], je však kratší a plynule navazuje na následující samohlásku, s níž je těsně spojena v jedné slabice.

Jak se vyslovuje espresso

Espresso [čteme espreso] je jen jedno. Není žádné piccolo, malé nebo velké espresso, a hlavně – žádné expresso!

Jak se správně vyslovuje gnocchi

Snad nejproblematičtějším slovem je pro Čechy slovo gnocchi. Můžeme slyšet gnoči, noči a někdo radši použije slovo noky. Jediná správná výslovnost je ale ňoky!

Jak se vyslovuje Grenaille

grenaille

grenaille [gʀənɑj]nf
1. zadina ( zrní )
2. kovový šrot , zrněný materiál , broky

Jak se čte Mallorca

Mallorca je největší ostrov Baleárského souostroví, které leží ve Středozemním moři zhruba 200 kilometrů od španělských měst Barcelona a Valencie. Španělský název se čte správně jako [majorka].

Jak se vyslovuje Poke

Řeč je o tradičním havajském pokrmu s názvem poke (čte se poukej), který tak trochu připomíná rozmotané sushi – základními ingrediencemi je totiž syrová ryba a rýže.

Jak se vyslovuje Quesadillas

Placka zapečená se sýrem, původem z mexické kuchyně, se jmenuje quesadilla, ale pozor na q na začátku. Čte se kesadíja. U masových fajitas pak objednáváte fachitas.

Jak se vyslovuje Latte Macchiato

Macchiato může být také ozdobeno latte artem, tedy obrázkem na povrchu pěny. „Častým prohřeškem je výslovnost tohoto nápoje. Nejde o 'mačáto' či 'machiáto', nýbrž o 'makjáto'," upřesňuje Luboš Martínek, šéfbarista českého řetězce kaváren CrossCafe.

Jak se vyslovuje Louis Vuitton

Louis Vuitton

Rozšířená je především výslovnost "Lujs Vyton". Správně by se značka měla ale vyslovovat "Luí Vytón".

Jak se vyslovuje Pajero

Název Pajero (správně se vyslovuje „pachero“) mimochodem značí ve spisovné španělštině obchodníka se slámou.

Jak se vyslovuje Supreme

supreme [sʊˈpriːm or sjʊ-]

největší, krajní důležitostí ap.

Jak se vyslovuje mohito

Název je rovněž velice často špatně vyslovován. I přesto, že se španělsky čte „j“ jako „ch“, na Kubě, odkud mojito pochází, se „j“ vyslovuje jako „h“. Správně je tedy [mohito]!

Jak se vyslovuje parmazán

Slovo parmezán (druh sýra) je přejato z francouzského parmesan, což znamená parmský. Název tak odkazuje k italskému městu Parma, kde se sýr vyráběl. Správně je tedy psaní varianty parmezán (ne počeštěné parmazán).

Jak se vyslovuje stracciatella

Smetanová zmrzlina s kousky čokolády, tedy stracciatella, se vyslovuje jednoduše „stračatela“.

Jak se vyslovuje IKEA

Říkáte "Ikea" Správně je to "ajkýa".

Jak se vyslovuje Zara

Španělská módní značka Zara svůj název odvozuje od chorvatského města Zadar, kterým byl na svých cestách okouzlen zakladatel značky Amancio Ortega. Outdoorová značka Timberland odkazuje k citoslovci Timbeeeeeeeeeeeer, který křičí američtí dřevorubci ve chvíli, kdy padá kácený strom.

Jak se vyslovuje Napapijri

Napapijri jako značka mě vždycky přitahovala. Moje kamarádka, která měla mimochodem včera 21. narozeniny (všechno nejlepší, Domčo!), měla pár Napapijri věcí a jako první mě zaujala výslovnost. Čte se to [napapi:ri], takže prostě na papíry.

Jak se vyslovuje Tucson

Tucson (výslovnost ˈtuːsɒn) je sídlo v okresu Pima County, Arizoně v USA. Tucson leží 188 kilometrů jihovýchodně od Phoenixu a 98 km od hranice USA a Mexika. Při posledním sčítání obyvatel v roce 2020 mělo město 542 629 obyvatel, celá metropolitní oblast pak měla 1 043 433 obyvatel.

Co je to Coulis

Všemožné hustější omáčky pak ponesou označení redukce, protože se připravují redukováním tekutiny. Verze z ovoce se nazývá coulis /kuli/ a podává se k masům i třeba zmrzlině.

Jak se vyslovuje Don Quijote

Don Quijote se vyslovuje správně kichote (s hlasným -e), ale často slyšíme kišot podle Francouzů, kteří píší Quichotte, kdežto Angličané píší Quixote a vyslovují kwiksot.

Jak se vyslovuje Mallorca

Správná výslovnost slova Mallorca

Ačkoliv v češtině vyslovujeme [malorka], správná výslovnost katalánského Mallorca je [majorka].

Jak se vyslovuje Halloumi

I když jsem člověk, kterého při pohledu na gril nejvíc potěší pěkný steak nebo dozlatova opečené klobásky, musím se přiznat, že mám i jednu bezmasou slabůstku – řecký grilovací sýr halloumi (čte se „chalumi“).

Jak se vyslovuje Nike

K velkému překvapení jim přišla poštou odpověď. Z dvou nabízených variant výslovnosti Nike jako slovo bike (tedy "najk") nebo jako Ni-key ("naj-kí") zakroužkoval Knight jako správnou druhou variantu. Název Nike je odvozen od řecké bohyně vítězství Niké. Ta se v řečtině píše Vίκη a její výslovnost je podobná "níki".

Jak se vyslovuje Moschino

Výslovnost parfémů

Druhy parfémů Výslovnosti parfémů
Mitsouko mitzuko
Mon Parfum mon parfem
Moschino mozkíno
Must de Cartier must de kartié