Jak se dá platit v Polsku?

Jak se dá platit v Polsku?

Čím platit v Polsku kartou

Polsko – Častým důvodem, proč Češi vyráží do Polska, jsou nákupy. Počítejte s tím, že v Polsku žádné problémy s českými platebními kartami mít nebudete. Berou je všude, kde se kartou platit dá.
Archiv

V jaké méně je lepší platit v Polsku

Oficiální měnou Polska je polský zlotý (PLN) a v ČR jej bez problémů získáte téměř kdekoli. Místy zaplatíte i eury, ale kurz bývá nevýhodný. Ceny zboží i služeb jsou ve srovnání s ČR nižší.
Archiv

Kde vybrat hotovost v Polsku

Nezávislé bankomaty nemají žádné logo banky a často se liší vizuálně. Při výběru z tohoto bankomatu budete vždy informování o poplatku za výběr hotovosti. Mezi nejznámější provozovatele privátních bankomatů patří Euronet, Diebold Nixdorf a KBS Polska.
Archiv

V jaké měně platit kartou

Na cestách v zahraničí si při platbě kartou nebo výběru z bankomatu obvykle můžete zvolit, jestli zaplatíte nebo vyberete v lokální měně, nebo v měně svého účtu (DCC). Pokud jste v zemi, kde se kurz lokální měny příliš nemění – například, kde se platí eurem nebo dolarem, je vždy lepší vybrat si platbu v lokální měně.

Kdy jet k moři do Polska

Barva moře není tak azurově modrá jako kupříkladu Jadran nebo Středozemní moře, což je dáno tím, že voda v Baltu obsahuje méně soli. Nejkrásněji je u polského moře na přelomu července a srpna. Teplota vzduchu dosahuje až 29° C, teplota vody může mít příjemných 22° C. Nejdeštivějším obdobím bývá první polovina července.

Na co si dát pozor v Polsku

Ano, Polsko je bezpečnou destinací, přesto byste si měli dávat pozor na své osobní věci. A to především v hromadných dopravních prostředcích. Z toho plyne pravděpodobně jediné doporučení, nenoste sebou drahé cennosti, příliš velkou hotovost a cestovní doklady. Zvýšené opatrnosti byste měli dbát i na svůj vozový park.

Jakou měnou se plati v Polsku

Oficiální měnou země je polský zlotý, který v přepočtu činí zhruba šest korun českých.

Kde v Polsku vybrat z bankomatu

Z hlediska ceny za jeden výběr z bankomatu jsou na tom nyní pravděpodobně nejlépe klienti debetních karet mBank a UniCreditBank. Majitelé mKonta polské internetové banky si mohou v zahraničí vybrat z účtu peníze zcela bez poplatku. Pokud chtějí čerpat peníze ze spořícího eMax zaplatí 19 korun, u mKreditky 49 korun.

Jak platit v Polsku biedronka

Jak platit vyhodne v Polsku

Počítejte s tím, že v Polsku žádné problémy s českými platebními kartami mít nebudete. Berou je všude, kde se kartou platit dá.

Na co je třeba si dát pozor při platbě kartou

Při placení bychom platební kartu neměli spouštět nejen z očí, ale nejlépe ani z rukou. Do terminálu u obchodníka vkládáme platební kartu sami, bezkontaktní také přikládáme ke čtečce sami. Pokud to za nás činí obchodník, pozorně jej při provádění transakce sledujeme. Ani při placení v restauraci by to nemělo být jinak.

Na co si dát pozor při platbě kartou v zahraničí

Na cestách v zahraničí si při platbě kartou nebo výběru z bankomatu obvykle můžete zvolit, jestli zaplatíte nebo vyberete v lokální měně, nebo v měně svého účtu (DCC). Pokud jste v zemi, kde se kurz lokální měny příliš nemění – například, kde se platí eurem nebo dolarem, je vždy lepší vybrat si platbu v lokální měně.

Kdy je nejtepleji v Polsku u moře

Nejkrásněji je u polského moře na přelomu července a srpna. Teplota vzduchu dosahuje až 29° C, teplota vody může mít příjemných 22° C. Nejdeštivějším obdobím bývá první polovina července.

Kde je nejteplejší moře v Polsku

1. Svinoústí – Mallorca severu

Šíře pláže dosahuje místy až 200 m a písek je nádherně zlatý podobně jako třeba v Thajsku. Baltské moře je zde nejteplejší v celém Polsku (v hlavní sezóně voda dosahuje až 25–26 °C) a oblast se pyšní také ekologickým přístupem.

Co si přivézt z Polska

Z polských specialit byste měli určitě ochutnat bigos, jehož základem je zelí, maso, klobása, houby, sušené švestky a spousta dalších ingrediencí. Výborné jsou polské polévky, na prvním místě bílý, trochu nakyslý žurek.

Kde koupit polské mýto

Na dálnicích A2 Konin – Stryków a A4 Wrocław – Sośnica od konce roku 2021 probíhá výběr mýtného prostřednictvím eToll free flow systému. Zpoplatněné dálnice jsou bez mýtných bran a platba se provádí přes mobilní aplikaci, internet nebo některého zprostředkovatele plateb.

Jak se platí v Itálii

Itálie patří do tzv. eurozóny, tedy se zde platí eurem. Kromě těchto moderních bankovek můžete použít také platební karty Visa, MasterCard, Diners a American Express.

Jak správně vybírat z bankomatu v zahraničí

Když vybíráte hotovost z bankomatu v zahraničí, můžete se rozhodnout mezi přepočtem v měně vašeho účtu (DCC) a přepočtem v lokální měně. Pokud nejste zrovna v zemi s nestálým vývojem měnového kurzu, je dobré zvolit výběr a přepočet v lokální měně.

Na co si dát pozor při výběru z bankomatu v zahraničí

V souvislosti s výběry z bankomatů v zahraničí je vhodné dodržovat standardní bezpečnostní pravidla, jako zakrývat rukou klávesnici, dávat si pozor na různá technická zařízení sloužící k podvodům (kamerky, skimmovací zařízení apod.), nepsat si PIN na kartu nebo nenosit všechny karty u sebe najednou.

Jak je otevřeno v Polsku

Polské obchody mívají otevřeno od pondělí do pátku od ranních hodin do pozdního odpoledne i večera v případě větších supermarketů. V sobotu počítejte s kratší provozní dobou, v neděli pak obchody nejsou otevřené vůbec. Výjimkami jsou obchodní centra.

Jaký kurz se používá při platbě kartou v zahraničí

Zahraniční transakce se přepočítávají kurzem deviza podle směnného kurzu a pravidel karetní asociace Mastercard nebo Visa zvýšený o přirážku banky. Na kurzy karetních asociací nemají banky žádný vliv. Na svém bankovním výpisu pak u všech transakcí uvidíte částky v českých korunách i původní měně včetně kurzu.

Jaký kurz se používá při platbě kartou

Placení kartou

Pokud hodláte v zahraničí platit kartou, přepočítává banka útratu kurzem devizy prodej. Ten se v současnosti pohybuje v oslovených bankách od 25,40 do 26,50 korun za euro.

Kde je nejhezčí moře v Polsku

1. Svinoústí – Mallorca severu. Nejoblíbenější a zároveň jedna z největších polských pláží je překvapivě velmi blízko českým hranicím. Z Prahy sem dojedete za 6 hodin. Modré vlajky značící čistotu jsou tu díky poctivé péči správců už inventářem.

Jak daleko je moře v Polsku

Nejkratší vzdálenost od hranic České republiky k moři činí 283 km vzdušnou čarou. Jedná se o spojnici severního cípu Šluknovského výběžku a Štětínského zálivu v Baltském moři v Polsku. Autem by však bylo potřeba najet přibližně 430 km (5 hodin cesty).

Kdy je nejtepleji v Polsku

Nejkrásněji je u polského moře na přelomu července a srpna. Teplota vzduchu dosahuje až 29° C, teplota vody může mít příjemných 22° C. Nejdeštivějším obdobím bývá první polovina července.

Jak dlouho se jede do Polska k moři

Do Polska k moři – autem rychle a pohodlně

Kromě toho, že nám cesta autem ušetřila peníze, vyšla velmi dobře i časově. Z Prahy jsme byli u moře za 6 hodin. Pokud jedete na jeden či dva týdny, doporučuji vybrat k odjezdu neděli a sobotu na cestu zpátky.