Co se nesmí vyvážet z Madeiry?

Co se nesmí vyvážet z Madeiry?

Co se nesmi vozit na Madeiru

Nesmí se dovážet nebo dovoz je omezený: živá zvířata, produkty živočišného původu, potraviny a další, v závislosti na zemi původu a určení.

Co ochutnat na Madeiře

K místním specialitám se řadí nekvašený chléb bolo do caco, který se – potřený česnekem – podává jako předkrm. Z místních polévek můžete ochutnat třeba rybí polévku calderidada nebo caldo verde – bramborovou polévku se zelím a kapustou. Vyhlášenou specialitou je hovězí špíz espetada, napíchaný na vavřínové větvi.

Co nakoupit na Madeiře

Především ve městě Camacha najdete specializované obchody s různými košíky, miskami, ale i dekorativními předměty, jako jsou sochy zvířat. K Madeiře bezesporu patří krásné pestrobarevné květiny, které se prodávají na trhu. Květinářky poznáte podle tradičních barevných krojů.

Co se pestuje na Madeiře

Pěstuje se zelenina, ovoce, víno, banány, zelí… Jednou z prvních plodin bylo obilí. Ostatní byly na Madeiru dovezeny z různých částí světa. Další z plodin, která změnila Portugalsko na nejbohatší zemi, byla cukrová třtina, kdysi nazývaná jako bílé zlato.

Co se nesmí vyvážet ze Švédska

„nebezpečné předměty“ (slzný plyn, pepřový sprej, výbušniny, vystřelovací nože, vrhací hvězdice, obušky, kolty, hole s hroty, radioaktivní, explodující a hořlavé látky, atd.).

Co se nesmí dovážet do Řecka

Řecko – celní a devizové předpisy

Bez zvláštního povolení je zakázán vývoz a dovoz zbraní a střeliva, léků (vyjma těch určených pro osobní potřebu), starožitností a uměleckých předmětů, chráněných rostlin, zvířat a přírodnin. Mimo palivovou nádrž lze v kovovém kanystru převážet maximálně 10 litrů pohonných hmot.

Co je typické pro Madeiru

Kromě pšeničných zrn obsahuje mnoho zeleniny (mrkev, dýně, sladké brambory, tuřín…) a bývá tak velmi hustá a sytá. Její nejbohatší verze obsahuje vepřové maso. Sopa de tomate e cebola – rajčatová polévka z rajčat a cibule s česnekem a oreganem. Podává se se ztraceným vejcem a zakusuje se chlebem.

Jak se stravovat na Madeiře

Madeirská kuchyně a stravování

Předkrmy v restauracích příliš nenajdete, je ale téměř tradicí začít jídlo takzvaným bolo do caco, což není nic jiného než pšeničný chléb servírovaný potřený česnekem a posypaný petrželkou. Často se také jí spolu s grilovanými přílipkami pokapanými citronem.

Kdy je nejlepší jet na Madeiru

Doporučit cestu na Madeiru můžeme v průběhu celého roku. Hlavní sezona probíhá od konce června do poloviny listopadu, kdy jsou teploty stabilně nad 23 °C. Nejméně prší mezi červencem a polovinou začátkem října.

Proč jet na Madeiru

Atlantský oceán, kterým je Madeira obklopena, dosahuje kolem jejích břehů úctyhodné hloubky 4000–5000 m, Madeira se tak doslova zvedá z hlubin Atlantiku. Díky tomu je „ostrov věčného jara“ jedním z nejlepších míst na světě, kde můžete pozorovat velryby a delfíny.

Co roste na Madeiře

Orchideje, myrty, strelície, lilie, bromélie a mnoho dalších rostlin je k vidění právě zde. Na export jsou určeny květiny nepůvodní, kterým se na Madeiře díky jejímu klimatu výborně daří.

Co si přivézt ze Švédska

I bez nich totiž hravě najdeme pět skvělých suvenýrů, které oceníte vy nebo obdarovaný určitě mnohem víc.DALARNSKÝ KONÍK: pro všechny generace. Koník.ŠVÉDSKÝ KAVIÁR: polechtá chuťové buňky. Švédský kaviár.SOBÍ MASO: sušené, čerstvé…VÝROBKY Z VLNY: zahřejí v mrazivém počasíLÉKOŘICE: sladká i slaná, jen jí musí být dost.

Co se nesmi dovážet do ČR

Dovoz tabáku a tabákových výrobků cestujícími (nevztahuje se na zboží dovážené cestujícím mladším 17 let) je osvobozen od celních poplatků v rozsahu nejvýše: – 200 cigaret, nebo – 100 ks doutníčků (o hmotnosti nejvýše 3 gramy za kus), nebo – 50 ks doutníků, nebo – 250 g tabáku ke kouření, nebo jakákoliv kombinace …

Co se vyplatí koupit v Řecku

Co nakoupit v Řecku Z Řecka se vyplatí koupit domů jako dárek olivový olej, víno, fetu, sezamová semínka v medu. Dobrý je i zdejší med, nejlepší je tympánový z Limnu a Kalymnu, skvělý jogurt měli i na ostrově Thassos. Výborný je i místní jogurt.

Co se nesmí v Řecku

10 věcí, které nikdy nedělejte v ŘeckuNespěchejte. Čas pro Řeky nic neznamená.Neházejte toaletní papír do záchodu.Neukazujte, že je něco OK!Nejezte u McDonald's.Nechoďte na svatá místa v tílku a v kraťasech.Nedotýkejte se památek.Nefotografujte válečné loděNechoďte nikam na vlastní nebezpečí

Jaké ovoce roste na Madeiře

Ovoce – díky mírnému subtropickému klimatu se zde daří exotickému ovoci, které dozrává třikrát za rok: marakuja (mučenka), malé sladké banány, citrusy, granátové jablko, guava (kvajáva), papája, anona, rajčenka řepovitá, pitanga (martej jednokvětá) a mnoho dalších.

Co jíst v Portugalsku

MasoCozido à Portuguesa, společně dušené hovězí, vepřové a kuřecí maso s uzenou klobásou, kapustou, mrkví, tuřínem, bramborami a rýží.Carne de porco à alentejana, směs vepřového masa, mušlí a brambor ochucená koriandrem.Bife, hovězí nebo vepřové maso dušené ve vinné omáčce.

Kdy se jezdí na Madeiru

Doporučit cestu na Madeiru můžeme v průběhu celého roku. Hlavní sezona probíhá od konce června do poloviny listopadu, kdy jsou teploty stabilně nad 23 °C. Nejméně prší mezi červencem a polovinou začátkem října.

Jak se domluvit na Madeiře

Madeira je součástí Portugalska se statusem autonomní oblasti, tudíž patří do Evropské unie a k cestě na Madeiru vám stačí i Občanský průkaz. Já však raději všude létám s pasem. Měnou je tudíž Euro a domluvíte se zde především portugalsky a anglicky.

Kdy je na Madeiře nejtepleji

Nejtepleji je na Madeiře v srpnu a září, kdy teploty překračují většinou 25°C. Nejdeštivějším měsícem je pak leden s průměrem 108 mm srážek.

Kde se koupat na Madeiře

TOP 10 MÍST NA KOUPÁNÍ A PLÁŽE NA MADEIŘEPorto Moniz. Právem je Porto Moniz tím nejznámějším přírodním koupalištěm na ostrově.Seixal. Nedaleko Porto Moniz naleznete půvabnou vesnici Seixal, idylicky zasazenou do útesů severního pobřeží.Fajã dos Padres.Prainha.Calheta.Barreirinha.Praia Formosa.Porto da Cruz.

Kdy je Madeira nejhezčí

Na Madeiře jsou průměrné denní teploty v rozmezí od 17 stupňů v lednu po 25 stupňů v srpnu a tak se dá na Madeiru cestovat prakticky po celý rok. Přesto nejvhodnějším obdobím, kdy jet na Madeiru, jsou s ohledem na počet deštivých dnů a délku slunečního svitu měsíce mezi březnem a listopadem.

Co zije na Madeire

Mořský život v okolí Madeiry

V hlubokých vodách Atlantského oceánu přebývají rozmanité druhy ryb, např. nevzhledná tkaničnice tmavá, pyskoun nádherný, loskozubec evropský, manta obrovská, mečoun obecný, sardinka a samozřejmě tuňák. Pestré pobřeží Madeiry navštěvují také velryby, delfíni a lachtani.

Co se vyplatí koupit ve Švédsku

I bez nich totiž hravě najdeme pět skvělých suvenýrů, které oceníte vy nebo obdarovaný určitě mnohem víc.DALARNSKÝ KONÍK: pro všechny generace. Koník.ŠVÉDSKÝ KAVIÁR: polechtá chuťové buňky. Švédský kaviár.SOBÍ MASO: sušené, čerstvé…VÝROBKY Z VLNY: zahřejí v mrazivém počasíLÉKOŘICE: sladká i slaná, jen jí musí být dost.

Co se nesmi dovážet do EU

Do EU není možné dovážet pro osobní spotřebu maso, masné výrobky, salámy, šunky, klobásy a rovněž mléko, mléčné výrobky, máslo, sýry, jogurty, aj. V roce 2018 celní úřady nepustily do ČR téměř 1100 kg produktů živočišného původu.