Jak hluboko koření levandule?

Jak hluboko koření levandule?

Jak na jaře stříhat levandule

Při jarním střihu levandulí je důležité sehnat si ostré nůžky. Těmito ostrými nůžkami stříháme levandule tak, že nezastřihujeme příliš do dřevnaté části. Začínáme ostrou hranou nůžek stříhat nové výrostky a nové lístky. Nemusíme se vůbec bát, že rostlině střihem nějak ublížíme, právě naopak, omladíme ji.

Jak hluboko zasadit levanduli

Zdravou rostlinku levandule s rozvinutým kořenovým systémem můžete zasadit také na zahradu. Vykopejte v záhonku díru asi dvakrát hlubší a širší než je kořenový systém rostliny. Smíchejte zeminu s pískem a kořenový systém zasaďte tak, aby byl vršek rovnoběžný s povrchem. Zeminu udusejte a levanduli zalijte.

Kdy na jaře ostříhat levanduli

Na jaře, na přelomu března a dubna je ideální čas proto, abyste zastřihli své krásné levandule. Vhodnou dobu poznáte podle toho, že rostlina začne obrůstat a když ji rozhrnete, tak uvidíte drobné malé pupeny (lístečky), které začnou rašit. Další podmínkou jarního střihu levandule je snížení rizika ranních mrazíků.

Jak sbírat levanduli

Sběr je třeba provést ve chvíli, kdy květy nejsou ještě zcela rozvité. Sbírat lze pouze květy s krátkým stonkem, případně i stonek s lístky. Stonky nikdy neodstřihávejte celé, nesmíte zasáhnout dřevěnou část keříku, rostlina by tím velmi trpěla. Stonky lze odštípnout rukou, lepší je použít ostré zahradnické nůžky.

Kdy se stříhají květy levandule

Nejvhodnější dobou pro řez je přelom března a dubna. V té době začíná rostlina rašit, pupeny jsou jasně viditelné a otevřené. Rány po řezu se v tomto období hojí mnohem lépe než na podzim a rostlina rychleji regeneruje.

Jak stříhat levanduli na zimu

Levanduli můžete stříhat od konce srpna, až do konce října, ideálně dokud je teplo a přízemní mrazíky nejsou tak časté. Rostliny se doporučují stříhat do kulata, aby jejich spodek, který časem dřevnatí, nebyl vidět a levandule vždy obrazila čerstvými zelenými výhonky.

Jakou hlínu potřebuje levandule

Levandule je nenáročná na pěstování, aby se jí dobře dařilo, stačí vybrat slunné stanoviště s propustnou vápencovou půdou, nejlépe písčitou a kamenitou. Jílovité půdy nedělají levanduli dobře, nesnáší mokro na kořenech a mohla by vám uhynout. Ideální pro výsadbu je jižní svah.

Co potřebuje levandule

Slunné místo – levandule potřebuje celodenní slunce, sucho a teplo. Ideální místo je s více jak 6 hodinami slunečního svitu. Vhodná půda – můžete zkontrolovat pH půdy, které by mělo být mezi 6,5 a 7,5 (kyselé půdě 0-6 pH pomůže vápno, zásadité půdě 8-14 pH naopak rašelina).

Co dělat s Odkvetlou levanduli

Po odkvětu keře je nutné přistoupit k jeho prořezání. Díky tomuto zákroku levandule rychle regeneruje, znovu obrůstá a rozvětvuje se, stává se bohatší, hustší a kompaktnější a nemá sklony k rozvalování větví, což je důležité i proto, aby později ve zdraví přežila zimní období a především tíhu zimní sněhové pokrývky.

Jak stříhat levanduli v létě

Letní řez levandule se nesmí přehnat

Stačí, když nejprve ostříháte všechny odkvetlé květy. Odstraňte je hned na začátku stonků. Následně se pusťte do péče o samotný keřík. Stříhejte nad úrovní nových lístečků, které vyrašily na jaře.

Jak omladit staré levandule

Starší levandule se můžete pokusit omladit tak, že na jaře ve středu rostliny provedete opravdu hluboký řez na starém dřevě cca na 10 cm. Po straně necháte několik dlouhých výhonů, které zajistí výživu rostliny. Koncem léta, kdy střed rostliny obrazí, tyto zbylé dlouhé výhony rovněž odstraníte.

Jak přezimuje levandule

Připravte na zimu levanduli na zahradě

Odstraňte pouze uschlé stonky a odkvetlé květy. Poté levanduli u kořenů zahrňte slámou, která nezadržuje vlhkost a ochrání ji před velkými mrazy. Pokud se o své levandule opravdu hodně bojíte, může jim ještě stonek obalit netkanou textilií.

Jakou Hlinu na levandule

Zemina by měla být spíše chudší na živiny a propustná. Především v zimě by levandule neměla být příliš vlhká, protože je mimořádně choulostivá na mráz. Levandule se skvěle hodí k ohraničení záhonu. Dobře vypadá také zasazená v řadě před zídkou nebo podél cest.

Co s Odkvetlými květy levandule

Po odkvětu keře je nutné přistoupit k jeho prořezání. Díky tomuto zákroku levandule rychle regeneruje, znovu obrůstá a rozvětvuje se, stává se bohatší, hustší a kompaktnější a nemá sklony k rozvalování větví, což je důležité i proto, aby později ve zdraví přežila zimní období a především tíhu zimní sněhové pokrývky.

Co se stonky z levandule

Její květy se například hodí k ovonění soli, cukru a medu, ale také k výrobě sirupu, zavařenin a pečiva nebo třeba jako ozdoba některých dezertů, nápojů a ovocných salátů. Listy a stonky levandule se pak typicky používají k dochucení některých pokrmů, kam patří především maso a ryby, ale i různá houbová jídla.

Co dělat s Dřevnatou levanduli

Levandule můžete zmladit i do starého dřeva. Ne každý rok, ale nárazově to přežijí. Teď už je na to ale pozdě, příště hned z jara. pokud jsou to opravdu velké keře, můžete je podpořit tím, že okraje vystříháte méně hluboko, střed vystříháte hlouběji.

Jak zakořenit levanduli

Pokud už doma máte rostlinku levandule, můžete si ji rozmnožit i hřížením. Jde o to, že jeden z výhonků přihrnete hlínou. Ten po čase zakoření a až se tak stane, můžete výhonek odstřihnout a přesadit. Chce to však čas a výsledek je dle nás méně jasný, než u pěstování ze semínek nebo množení řízkováním.

Kdy stříhat Odkvetlou levanduli

Aby tomu tak bylo i příští rok, je třeba ji upravovat. Poradíme jak. První velké stříhání nás v tomto období čeká na konci léta, kdy levandule začnou odkvétat. Tehdy je nutné rostlinu ostříhat tak, aby na ní nezůstaly žádné větvičky, což samozřejmě vidíte podle už temné fialové barvy odkvetlých květů.

Jak získat semínka z levandule

Vlastní semínka se vytvoří na konci prázdnin, kdy necháte levanduli květ až do úplného uschnutí. To že se v něm nacházejí semínka poznáte ozývajícím se zvukem při zatřesení. POZOR: Levandule Grosso je hybrid s květy má sterilní, tedy v těch se semínka nevytvoří.

Jak stříhat levanduli aby pěkně kvetla

Levandule stříháme na podzim a na jaře „dokulata“, nejlepší je zkracovat starší rostliny o cca 1/3, přičemž odstraňujeme i uschlé výhonky a větvičky. Ty odstraníme zcela. Z rostlin tvarujeme rovnoměrné bochánky a nikdy nestříháme do dřeva, když nevidíme nové lístky.

Kdy Rozmnozovat levanduli

Ideální doba řízkování je duben – červen. V průběhu července už můžete mít zakořeněno. Namísto standardní hlíny můžete využít výsevní substrát a novou rostlinku dát do mini skleníku (např. z pet lahve).

Jak stříhat květy levandule

levanduli můžeme stříhat několikrát v roce, poprvé v březnu až dubnu, podruhé po odkvětu v červnu až srpnu a případně potřetí i na podzim od konce srpna do září. Ovšem podzimní řez se příliš nedoporučuje. Řez levandulí je velmi důležitý, jedině tak totiž můžeme dosáhnout několika let krásného kvetení rostlin.