Co je typické pro Afriku?

Co je typické pro Afriku?

Co se jí v Africe

Kukuřice, čočka, fazole a jáhly neodmyslitelně patří k africké gastronomii. Charakteristickými africkými pokrmy jsou bohaté směsi z jednoho hrnce dohromady s masem nebo rybou a omáčkou. Typickým africkým jídlem je Fufu, pokrm ze sladkých brambor a yamu. Dalším, velmi rozšířeným pokrmem je couscous.
Archiv

Co odděluje Asii od Afriky

S Asií je Afrika spojena Suezskou šíjí (120 km), jižně od Suezské šíje pak oba kontinenty odděluje Rudé moře.

Co se vyrábí v Africe

Významná je těžba azbestu, v menším objemu se těží uhlí, zlato a diamanty. Elektřinu vyrábějí uhelné a malé vodní elektrárny. Průmysl představuje výroba cukru, nápojů, ovocných konzerv, textilu a dřevěných výrobků.

Co se těží v Africe

Má 30% světových zásob kobaltu, 10% mědi, a těží se tam i zlato , stříbro, diamanty, cín, mangan, ale také uran a ropa a další minerály. A přitom Demokratická republika Kongo, předtím Zair a předtím Belgické Kongo, se utápí v bídě. Velká většina jeho sedmdesáti milionů obyvatel žije v nelidských podmínkách.

Jak se dělá FUFU

Tradiční západoafrické fufu je vyrobeno vařením škrobovitých potravin jako je maniok, jam, banán plantain nebo rýže, a vytvarováním do lepkavé hmoty ve dřevěném hmoždíři. Tato úprava může způsobovat potíže, pokud se snažíte použít minimálně upravené potraviny.

Jak se mluví v Africe

Nejvíce obyvatel Afriky, celých 150 milionů, hovoří arabsky. Místní verze arabštiny jsou však často tak odlišné, že Arabové žijící v různých zemích si navzájem nerozumějí. Z původních afrických jazyků má nejvíce mluvčích hauština. Tímto jazykem hovoří přibližně 25 milionů lidí v severní Nigérii a jižním Nigeru.

Co je typické pro Asií

V severní Asii (na Sibiři) jsou hlavními biotopy tundra, lesotundra a tajga. V mírném podnebném pásu najdeme listnaté opadavé lesy mírného pásu, lesostep a step, dále na jih pak polopouště a pouště. V jižní a jihovýchodní Asii pak původní společenstva spadají pod monzunové opadavé lesy a tropické deštné lesy.

Které jsou typické plodiny střední Afriky

Pěstuje se kaučukovník, kakaovník, palma olejná, kávovník aj.

Co se dováží z Afriky

Mezi hlavní vývozní artikl putující ze západní Afriky do EU patří:kakaové boby.kakaová pasta a prášek.tropické ovoce.skořápkové ovoce.koření

Co znamená FUFU

Fufu – padělek, neznačkové oblečení, které je fake.

Kdo jako první obeplul Afriku

Vasco de Gama (1449-1524), Portugalec), lodi Sao Gabriel, Sao Raphael a Berrio. V letech 1497-1498 poprvé obeplul Afriku a našel námořní cestu do Indie.

Jaké je největší město v Africe

Lagos je bývalým hlavním městem a největším městem Nigérie a také největší město Afriky.

Co se jí v Asii

Mezi příklady základních potravin patří rýže, nudle, mungo fazole, sójové boby, mořské plody (Japonsko má nejvyšší spotřebu mořských plodů na obyvatele), skopové (oblíbené v Mongolsku), bok choy (Čínské zelí), a čaj.

Jaké rasy jsou v Asii

Asijské obyvatelstvo patří k bílé nebo žluté rase. V jižní Asii je smíšeno s původním černošským obyvatelstvem (Indové). Běloši převažují v severní (Rusové) a jihozápadní Asii (Turci), zatímco střední, východní a jihovýchodní Asii obývají hlavně příslušníci žluté rasy (Číňané, Japonci, Korejci).

Jaká zvířata žijí v Africe

Lexikon zvířatHrabáč kapský Hrabáč je tak zvláštní, že byl pro něj vytvořen samostatný řád.Hroch obojživelný Po slonu druhý nejtěžší suchozemský savec Afriky.Hrošík liberijskýHyena čabrakováHyena skvrnitáHyena žíhanáHyenka hřivnatáchocholatka červená

Jaké rostliny rostou v Africe

Rostliny rostoucí v Africe

viz legenda° Český název Latinský název
ST Kakaovník pravý Theobroma cacao *
BY Kapinice senegalská Acacia senegal, … *
KE Kata jedlá Catha edulis *
KE Kávovník arabský, Coffea arabica , … *

Kde se těží ropa v Africe

Nigérie je dlouhodobě v první desítce největších světových producentů ropy s dosud známými zásobami ve výši zhruba 34 miliard barelů. V subsaharské Africe se tak spolu s Angolou dělí o první a druhé místo. Největším odběratelem nigerijské ropy je Indie, Čína je velmi významným investorem.

Co to znamená mít Crush

„Mít na někoho crush“ znamená mít na někoho zálusk, protože se vám líbí. Toto slovní spojení je v podstatě překladem anglického „to have a crush on somebody“, které má totožný význam. Významově tak lze označit jak pocit zamilovanosti, tak objekt, ke kterému se tyto pocity vážou (pak říkáme, že někdo je něčí crush).

Co je to flexit

Flexit – chlubit se novými a značkovými věcmi před někým (ukazovat se) a snaha udělat na někoho dojem.

Kdo našel Afriku

Blantyre (Skotsko) – David Livingstone se do dějin zapsal především jako první Evropan, který prošel Afrikou od západu na východ a mimo jiné objevil Viktoriiny vodopády na řece Zambezi. Tento skotský lékař, misionář a cestovatel se narodil 19. března 1818 v obci Blantyre ve Skotsku.

Kdo objevil Afriku

V 15. století Vasco da Gamma poprvé obeplul Afriku. Objevování a mapování afrického kontinentu probíhalo pozvolna a s obtížemi. Evropané při svých průzkumných cestách do vnitrozemí kontinentu narazili na neprůchodnou Saharu, oblasti tropického deštného pralesa nebo vysoká pohoří.

Co je typické pro Asii

V severní Asii (na Sibiři) jsou hlavními biotopy tundra, lesotundra a tajga. V mírném podnebném pásu najdeme listnaté opadavé lesy mírného pásu, lesostep a step, dále na jih pak polopouště a pouště. V jižní a jihovýchodní Asii pak původní společenstva spadají pod monzunové opadavé lesy a tropické deštné lesy.

Kam na Asii v Praze

5 asijských restaurací, které v Praze stojí za toTaro. Až neuvěřitelně skvělý koncept, kde chef´s table je velkým bonusem.Yamato Restaurant. Pokud Japonsko, tak sem, na Vinohrady.Hanil. Nedaleko od Yamato sídlí Hanil, což je japonsko-korejský koncept.Hanabi. Tak pardon – ještě jednou Japonsko.Yami Sushi Bistro.

Jaké rasy je nejvíce

europoidní (bílá, evropsko-asijská)

– tvoří asi 50% světové populace. V důsledků evropské expanze europoidní rasa osídlila všechny části světa. Nejvíce jsou příslušníci bílé rasy zastoupeni v Evropě, Severní Americe, JZ Asii, Austrálii, arabské Africe …

Co je to mongoloid

Mongoloidní rasa je zastaralé označení původních obyvatel většiny Asie a Ameriky a některých částí Evropy a Oceánie. Tento termín byl užíván vědci v kontextu dnes již vyvrácených teorií biologické rasy. Samotné slovo mongoloid vzniklo z demonyma mongolský a řecké koncovky eidos („mající podobný vzhled“).