Kde na krku je štítná žláza?

Kde na krku je štítná žláza?

Jak poznám že mám štítnou žlázu

těmito symptomy:Úzkost, podrážděnost, nervozita, únava.Zvýšená chuť k jídlu (ale přitom hubnutí), pocit žízněZvětšení štítné žlázy (struma)Rychlá mluva, třes rukou.Nadměrné poceníZácpa, plynatost.Suchá kůže, vypadávání vlasůPoruchy menstruačního cyklu (nepravidelnost, vynechávání)
Archiv

Jak bolí štítná žláza

Příznaky onemocnění štítné žlázy mohou být velmi nenápadné, zvláště v počátku onemocnění. Řada příznaků je také velmi nespecifických. Růst strumy na krku vyvolává pocit tlaku nebo bolesti na krku. Můžeme pozorovat i polykací potíže.
Archiv

Kde nahmatat štítnou žlázu

Štítnou žlázu najdeme na přední straně krku v dolní části, pod chrupavkou štítnou v podkoží. To je výhoda, protože když štítná žláza zduří, můžeme si ji nahmatat a vyhledat včas lékaře. Nejznámějším a nejčastějším onemocněním štítné žlázy je její zvětšení, kterému se říká struma, lidově nazývaná vole.

Které potraviny škodí štítné žláze

Nejčastěji je to nedostatek jódu, vrozená snížená funkce štítné žlázy, nežádoucí účinky léčiv a další.

Jak léčit štítnou žlázu bez léků

Sportujte. Jednou z mnoha známých výhod fyzického cvičení je i zlepšení funkcí štítné žlázy. Pohyb se doporučuje jak k léčbě hypertyreózy, tak i hypotyreózy, protože reguluje činnost tyroxinu a trijodtyroninu.

Co může způsobit neléčená štítná žláza

Způsobuje nepravidelnost menstruačního cyklu, problémy s ovulací i pokles libida. Problémy způsobuje i mužům, snižuje kvalitu spermií a při neléčení i sterilitu. „Neléčené onemocnění může způsobit komplikace v těhotenství, předčasný porod nebo potrat, vliv má i na mentální vývoj dítěte.

Jak se pozná špatná funkce štítné žlázy

Příznaky špatně fungující štítné žlázy a její léčba

Mezi typické příznaky patří zimomřivost a studené končetiny, zpomalený metabolismus, přibývání na váze a snadnější ukládání tuku. Kromě toho je také častá chronická zácpa, únava a nedostatek energie, nízký krevní tlak, oteklá tvář a zvětšení štítné žlázy (struma).

Jak se zbavit uzlů na štítné žláze

V řadě případů není žádná léčba nutná a postačí sledování velikosti uzlu ultrazvukem. V některých případech je vhodná tzv. supresní léčba hormonem štítné žlázy, jejímž cílem je zpomalit eventuální růst uzlu. Pokud je výsledek punkce tenkou jehlou nepříznivý, nebo uzel nadále roste, přikračujeme k operativnímu řešení.

Co se bere na štítnou žlázu

K rozvoji snížené i zvýšené činnosti štítné žlázy může vést i nedostatek zinku, který způsobuje nerovnováhu v aktivitě hormonů štítné žlázy. Předejít tomu pomohou potraviny bohaté na zinek: mořské plody a ryby, vepřové a kuřecí maso, špenát, hořká čokoláda, ořechy a semena.

Jak dlouho lze žít bez štítné žlázy

Štítná žláza

Pokud člověk bez štítné žlázy užívá léky, které nahradí funkci hormonů v ní produkovaných, může vést zcela plnohodnotný život bez jakýchkoliv omezení.

Co je nejlepší na štítnou žlázu

Jód – který je pro správnou činnost štítné žlázy klíčový, je obsažený v mořských rybách, plodech moře, mořských řasách, v jodizované soli, v některých minerálkách, višních, třešních, avokádu, brokolici, špenátu, čekance.

Jaké vitamíny na štítnou žlázu

Vitamíny skupiny B, zejména vitamín B12 a B6, jsou důležité pro štítnou žlázu. Pomáhají regulovat hormonální rovnováhu a přispívají k energetickému metabolismu. Doplňky stravy s vitamíny skupiny B mohou být užitečné pro zdravou funkci štítné žlázy.