Jak se pozná stáří andulky?

Jak se pozná stáří andulky?

Jak se pozná andulka kluk nebo holka

Pohlaví dospělých andulek lze rozeznat podle ozobí, tedy měkkého okolí nosních dírek nad zobáčkem. Běžně má toto ozobí sameček modré, mladá samička bílé, později hnědé. Problém však může nastat u mutací, mláďat a mnohdy je určení pohlaví oříškem i pro zkušeného chovatele.
Archiv

Jak se pozna Zdravá andulka

Jak poznat zdravou andulku: Nejprve se zastavte tak daleko od klece, aby se ptáci nebáli, a mohli se tudíž chovat přirozeně. Přitom snadno odhalíte nemocného papouška, který předtím bojácně tiskl peří těsně k tělu. Nemá zcela otevřené oči, má načechrané peří a působí vyloženě ospale.

Jak spí andulky

Andulky totiž v průměru spí 10–12 hodin denně. Zároveň by ale měla být klec tam, kde bude mít dostatečný kontakt s lidmi a bude moct pozorovat dění ve svém okolí. Zavřete-li andulku do místnosti, kde obvykle nikdo není, určitě si na vaši přítomnost nezvykne a ochočení nebude možné.

Co andulky nesmí jíst

banán, okurku, salát, meruňky, rybíz, jablko, mrkev, salát nebo hrozny. Pozor si ale u ovoce i zeleniny dejte na pecičky a jadérka, také se vyhněte fazolím, rebarboře, nedávejte jim ani stonky z rajčat nebo houby.

Jak ochočit 2 andulky

V každém případě doporučujeme dát nejprve obě andulky každou do jiné klece a ty poté umístit vedle sebe. Klece k sobě stále přibližujte a sledujte chování obou andulek. Pouštějte je ven na střídačku, aby si i nová andulka zvykla na vás a své nové prostředí.

Jak poznat andulku kluka

Pohlaví dospělých andulek lze rozeznat podle ozobí, tedy měkkého okolí nosních dírek nad zobáčkem. Běžně má toto ozobí sameček modré, mladá samička bílé, později hnědé. Problém však může nastat u mutací, mláďat a mnohdy je určení pohlaví oříškem i pro zkušeného chovatele.

Jak je chytrá andulka

Je to inteligentní zvíře, zábavný společník, lze ji snadno ochočit a můžete chovat jak jednu andulku, tak i skupinku dvou a více členů. Můžete ji také naučit mluvit – jak samečci, tak i některé samičky umí dobře napodobovat zvuky a opakovat různá slova. Dobře se snesou dva samečci i dvě samičky.

Co potřebují andulky

Andulky chováme ve velké kleci nebo voliéře o minimální délce 1 – 1,5 m a výšce 80 cm. Jelikož andulky létají vodorovně, jsou pro ně kulaté klece nevhodné. Dno klece vyplňte pískem pro ptáky obohaceným vápnem nebo mušlovým štěrkem, který dobře absorbuje a dezinfikuje ptačí trus a obsahuje důležité minerály.

Co znamená když andulka kýve hlavou

Papoušek může třást hlavou, aby získal vaši pozornost nebo je vzrušený. Zase se z toho může stát žebravé chování. Pravděpodobně to znamena: "teď ne, prosím" nebo "na tohle teď nejsem naladěn". Signál může být velmi nenápadný.

Co na dno klece pro andulky

Na dno klece jako podestýlku můžeme použít dřevité peletky, bukové štěpky, nebo písek s gritem.

Co mají andulky nejraději

Andulky jsou vynikající letci. Přelétávají ve velkých hejnech a hledají potravu a vodu. V přírodě se živí především semeny trav, příležitostně ovocem, zeleninou a hmyzem.

Co mají andulky nejradši

Z ovocných plodů andulkám chutnají jahody, dužniny pomerančů, oloupaná jablíčka, hrozny, rajčata, hrušky nebo višně… Všechny tyto druhy ovoce jsou pro andulky vhodné. Můžete jim také dát ostružiny, meruňky, ananas, banán, kiwi a mango.

Co to znamená když andulka křičí

Křik je přirozený způsob komunikace papoušků. Nese se na velké vzdálenosti a umožňuje jim najít jeden druhého v hustých korunách stromů. Papoušek může křikem vítat východ slunce, varovat nás před domnělým nebezpečím, sdělovat svoji radost nebo nás informovat, ve kterém pokoji se nachází.

Proč andulka štípe

Klování může u andulek propuknout kdykolii a u kterékoli. Na vinně je téměř vždy = člověk. Je tomutak protože se andulka -provokuje- , -dráždí- , a ona se takto jen brání. Je to její projev nespokojenosti, někdy obrany, také nezájmu a nebo klovnutím může naznačit něco jako – Nech mě být!

Jak poznat že je andulka nemocná

Nemocná andulka v takovém případě může kýchat, pelichat nebo projevovat nezájem o své okolí. Častým projevem nachlazení je také problém s dechem, který se dá dobře pozorovat ve chvílích, kdy necháte andulku létat mimo klec. Kromě možného nezájmu o jinak oblíbené hračky také daleko nedoletí a bude jí to dělat problém.

Co všechno potřebuje andulka

Andulky chováme ve velké kleci nebo voliéře o minimální délce 1 – 1,5 m a výšce 80 cm. Jelikož andulky létají vodorovně, jsou pro ně kulaté klece nevhodné. Dno klece vyplňte pískem pro ptáky obohaceným vápnem nebo mušlovým štěrkem, který dobře absorbuje a dezinfikuje ptačí trus a obsahuje důležité minerály.

Jak poznat že je andulka spokojená

Jak se pozná, že je andulka spokojená Spokojená andulka dobře jí, zpívá a vůbec se pořád něčím zabývá, přebírá si peří nebo si hraje s hračkami.

Proč se andulka klepe

Chování, které popisuješ u své andulky, určitě není normální. Samotný třes není příznakem konkrétního onemocnění. Nepíšeš, kde máš umístěnou klec. Je důležité, aby byla na klidném místě, kde je stálá teplota a hlavně není průvan – na to jsou andulky hodně citlivé a mohou se třást zimou.

Jak udělat budku pro andulky

Rozměry hnízdící budky pro andulky by měly být zhruba 15x15x20 cm s vletovým otvorem okolo 5 cm. Budka pro andulky by měla mít otevírací střechu, abyste mohli průběžně pozorovat mladé, a také aby bylo možné po odchovu mláďat budku snadno vyčistit.

Jak velká by měla být klec pro andulku

Klec LUSI III.

Klec vhodná pro andulky, kanáry a jiné menší papoušky. Rozměry 54 x 34 x 75 cm. Barva spodní části dle momentální nabídky.

Kdy můžu pustit andulku z klece

Andulka si na vás musí nejprve zvyknout!

Brzo nebude mít problém z klece vyletět a sednout si na vaši ruku s pamlskem. Po zhruba dvou týdnech od jejího pořízení by si na vás andulka měla zvyknout a mohli byste ji vypustit z klece, aby se dostatečně proletěla po místnosti.

Co je pro andulky jedovaté

Pro andulky jsou některé pokojové rostliny jedovaté – např. tchynin jazyk, brambořík, anturie, dieffenbachie, kala či monstera. Pozor dejte také na rebarboru, krokus, rododendron, tis, oleandr, konvalinku nebo plod avokáda.

Proč andulka kouše

Kousání v kleci opravdu může znamenat, že brání své teritorium a novou hračku. Nepíšete, jak je stará, také to může znamenat, že v mládí zkouší, co si může dovolit, popř. jak co chutná 🙂 V případě, že kouše, když jí něco dáváte, dát pamlsek hned pryč, důrazně říct např. FUJ, NESMÍŠ.

Co dělat když je andulka agresivní

Pokud cuknete nebo reagujete výkřikem, papoušek to bere jako zábavu, bude pokračovat a přitvrzovat. Nechejte ho – Když má papoušek kousací a agresivní náladu, nehrajte si s ním, nechejte ho být. Stejně s ní nic neuděláte, pokud si nedáváte pozor, budete pokousaní.

Jak odnaučit andulku křičet

Přikryjte mu jen část klece a přísně mu dejte najevo, že musí být hodný, jinak ho přikryjete ještě víc. Pokud křičí i nadále, zakryjte další část klece a opět mu připomeňte, že musí být hodný. Když i pak neposlechne, zakryjte klec úplně. Nechte klec zatemněnou asi 10 minut poté, co papoušek přestal křičet.