Jakou pneumatiku na rezervu?

Jakou pneumatiku na rezervu?

Jaký rozměr pneu na zimu

Jízdní vlastnosti na sněhu

Pneumatika se tak do sněhu může zabořit, čímž získává větší oporu i stabilitu. Vlastně proto nepřekvapí, že nejlepší akcelerace i čas na kolo byly naměřeny na pneumatikách o rozměru 205/55 R16. Nicméně alternativy o rozměrech 225/45 R17 a 225/40 R18 nezůstaly příliš pozadu.

Co dělat když nemám rezervu

Lepící sada na opravu pneumatik

Zřejmě nejpoužívanější metodou, jak si bez rezervy poradit s píchlou pneumatikou, je použití speciální lepící sady na opravu pneumatik. Pomocí této sady pneumatiku provizorně opravíte s čistýma rukama a bez použití fyzické síly. Kolo totiž nemusíte z auta sundávat.

Co můžu mít místo rezervy

Od úterka platí novela zákona, kdy místo rezervy mohou řidiči v autech vozit pneumatiky, které se samy při defektu automaticky zalepí nebo mohou vozit soupravu se sprejem, který pneumatiku dofoukne a zalepí zároveň. To by mělo stačit pro nouzové dojetí.

Jaké pneumatiky na zimu

široké pneu. Auto s širšími pneumatikami se lépe ovládá, protože má větší kontaktní plochu a tím pádem i lepší brzdný výkon. Zároveň ale u něj zaznamenáte vyšší spotřebu a méně komfortní jízdu. Užší pneumatiky lépe zvládají aquaplaning, spolehlivě zabírají na sněhu a jsou tišší.

Jak pozná zákazník lepší a horší pneumatiku

Zákazník na bočnici gumy najde údaj o datu výroby. V malém oválku se nachází týden a rok, kdy pneumatika sjela z továrních pásů. Například kód 0307 označuje třetí týden roku 2007. Pokud někdo narazí v obchodě na takto označené pneumatiky, má smůlu, protože jsou skoro čtyři roky staré.

Jak se počítá Rozměr pneumatik

Celková výška a obvod pneumatiky

Výška pneumatiky je hodnota, kterou zjistíme jednoduše sečtením jejího vnitřního průměru a dvojnásobku výšky profilu. V případě výše uvedené pneumatiky 235/55 R18 je to d = 457 mm (18” v milimetrech) + 2 × 129,25 mm (55 % z šířky pneumatiky 235 mm).

Jak zalepit gumu u auta

Velkou oblibu si získaly speciální spreje nebo lepicí sady. Jedním z řešení je použití sady na opravu pneumatik, která zvládne opravit defekt až do průměru šesti milimetrů. Po aplikaci těsnicího prostředku se s opravenou pneumatikou dá dojet až na vzdálenost 200 kilometrů při maximální rychlosti 80 km/h.

Kdy nemusím mít v autě rezervu

Povinnost vozit v autě rezervu je již dávno minulostí, nyní je povinností vozit prostředky na opravu nebo výměnu kola. Náhradní kolo, klíč na matice a příruční zvedák nejsou v povinné výbavě v těchto třech případech: Pokud máte sjednanou asistenční službu pro výměnu pneumatiky po celé ČR.

Jak daleko dojedu na rezervu

Hodně pak záleží na jízdním stylu – v případě výkonných motorů reálně ujedete třeba jenom dvacet kilometrů do prázdné nádrže, naopak u většiny automobilů lze ujet třeba sto až stodvacet kilometrů, než nebude v nádrži ani pověstná kapka paliva.

Jak se poznají zimní pneumatiky

Označení zimních pneumatik

Zimní pneumatiky bezpečně poznáme podle značky 3PMSF (Three Peak Mountain Snowflake), které se často přezdívá „alpský symbol“. Alternativně mohou být označeny jako M+S (Mud + Snow / Bláto + Sníh).

Na kterou nápravu dát lepší pneumatiky

Pneumatiky s vyšší hloubkou dezénu na zadní nápravě pak pomáhají k snazšímu ovládání vozidla a lépe lze číst i chování vozidla, jelikož nečekaný nedotáčivý smyk je snáze zvladatelný, než smyk přetáčivý.

Na co si dát pozor při koupi pneumatik

Věnujte pozornost značení pneumatik dle směrnic EU. Údaje o spotřebě paliva, přilnavosti a hlučnosti vám také při výběru pomohou. Na štítku zpravidla najdete informace o spotřebě paliva, kde písmeno A značí nejekonomičtější možnost. Přilnavost napovídá, jak dobře budou pneumatiky brzdit na mokré vozovce.

Jak vybrat správnou velikost pneumatik

Zjistěte si správný rozměr pneumatik. Důležitá je šířka, profil, průměr, ale také období, pro které pneumatiky kupujete. Nepodceňujte hmotnostní a rychlostní index. Tyto specifikace se musí řídit technickým průkazem vozidla, jejich důležitost je tedy prakticky stejná jako v případě rozměrů pneumatik.

Jak správně číst rozměry na pneumatikách

Šířka běhounu se udává v milimetrech, je to maximální šířka pneumatiky při nominálním tlaku huštění a nominálním zatížení. Tato pneumatika je široká 205 mm. Profilové číslo udává poměr mezi šířkou pneumatiky a výškou bočnice v procentech. Výška profilu této pneumatiky je 55 % z 205 mm, tedy 112,75 mm.

Jak zalepit Bezdušovou pneumatiku

Odborníci míní, že vložení vzdušnice do pláště je jen jedním ze způsobů opravy bezdušové pneumatiky (na boku má označení tubeless). Nepovažují jej však za nejlepší. Druhým způsobem je oprava pláště zvláštním opravným hříbkem nebo tyčinkou, které se zalepí vulkanizačním lepidlem do pneumatiky v místě poškození.

Co delat při defektů bez rezervy

Moderní technologie zvyšují bezpečnost při defektu. Od 15.9. 2009 nejsou v ČR u osobních vozidel, povinná rezervní kola. Avšak v případě, že vozidlo nemá rezervní kolo, musí být vybaveno dojezdovými pneumatikami typu Runflat nebo opravnou sadou na defekty.

Jak daleko dát trojúhelník

Podle pravidel má stát výstražný trojúhelník na běžné silnici minimálně 50 metrů za autem.

Jak dlouho platí lékárnička v autě

Platnost autolékárničky

Pokud si pořizujete novou autolékárničku, je její expirační doba běžně 4 roky. Podle nejnovější vyhlášky už řidiči po uplynutí této doby nemusejí měnit celou lékárničku, pokud jsou její součásti neporušené nebo jinak neznehodnocené.

Jak dlouho mohu jezdit s rezervou

Na těchto pneumatikách můžete pokračovat v jízdě, i když z nich uniká vzduch – a dokonce i tehdy, pokud jsou zcela bez tlaku. Při jízdě bez tlaku je maximální rychlost jízdy omezena na 80 km/h a dojezd pouze na 80 km.

Jak dlouho vydrží plná nádrž

Třeba elektromobily uvádějí své možnosti v podstatě pouze jako dojezd na jedno nabití. Dává to smysl, ze spotřeby 14 kWh/100 km si toho člověk tolik nevezme, jako z informace, že plná baterie vydrží na 200 kilometrů. A také elektřinu nedoplníte tak snadno a na tak velkém množství míst, jako benzín nebo naftu.

Jak jsou označeny pneumatiky pro zimní provoz

Další vlastnosti pneumatik – zimní pneumatiky apod.

Zimní pneumatiky bezpečně poznáme podle značky 3PMSF (Three Peak Mountain Snowflake), které se často přezdívá „alpský symbol“. Alternativně mohou být označeny jako M+S (Mud + Snow / Bláto + Sníh).

Jak se značí gumy

Číslo 205 v tomto případě značí šířku pneumatiky od bočnice k bočnici v milimetrech. Číslo 50 udává poměr výšky pneumatiky k její šířce v procentech. V našem případě je výška bočnice 50 % z 205 mm, tedy 102,5 mm. Označení R znamená, že se jedná o radiální pneumatiku, číslo 17 pak označuje průměr ráfku v palcích.

Kam dát horší pneumatiky

Pokud už měníte po párech, doporučujeme dát na rady expertů a horší pneumatiky umístit na předek, zatímco lepší na zadek vozu. Počítejte však s tím, že brzdná dráha vozu bude stále delší, než v případě zcela nové a stejně kvalitní sady 4 gum.

Jak obout pneumatiky

pneumatiky se nedělí na pravé a levé, ani zadní a přední. Pokud vyměňujete kola, která už jste používal, můžete si pouze poznačit, kde jste je předtím měl namontované. Jinak při montáži záleží na tom, zda máte pneu symetrické, směrové nebo asymetrické. Jednoduše.

Co znamená 7j u disku

Šířka ráfku je 7 palců. J značí typ patice (u alu kol je prakticky vždy označení J, výjimečně N). Průměr kola je 16 palců. Zális je 45 mm.