Jak se jinak říká Kanadě?

Jak se jinak říká Kanadě?

Jak se říká Kanadě

V roce 1867 se Kanada stala konfederací a britským dominiem, přičemž oficiálně byla označována jako Dominion of Canada, případně Canadian Confederation. S rostoucí mírou nezávislosti na Velké Británii se postupně stále častěji vypouštělo ze jména Dominion of.

Jak se mluví v Kanadě

Úředními jazyky jsou v Kanadě angličtina (mateřský jazyk 59,7 % obyvatel) a francouzština (mateřský jazyk 23,2 % obyvatel). Francouzština má nejsilnější pozici v Québecu, kde je zároveň jediným oficiálním jazykem.

Jak se mluví v Quebecu

Québec je jedinou kanadskou provincií, kde je angličtina menšinovým jazykem a nemá status oficiálního jazyka a spolu s Novým Brunšvikem jednou ze dvou provincií, které mají francouzštinu za plně oficiální jazyk na provinční úrovni.

Kdo řídí vladu v Kanadě

Úřadující

Od listopadu 2015 je premiérem liberál Justin Trudeau, jmenovaný generálním guvernérem Davidem Johnstonem jako 23. premiér Kanady.

Co je to Ontario

Ontario je nejlidnatější a druhá největší z deseti kanadských provincií. Jméno provincie "Ontario" je irokézského původu a znamená "nádherné jezero" (myšleno tím Ontarijské jezero). Hlavním městem provincie je Toronto (cca 2,5 milionu obyvatel), ale na území Ontaria se nachází také hlavní město Kanady – Ottawa.

Co vidět v Kanadě

Jednou z hlavní atrakcí Kanady, za kterou míří valná většina turistů, jsou velkolepé kanadské Skalisté hory, které skýtají neskutečnou přírodu plnou hor, jezer, lesů, řek a divoké zvěře jako jsou medvědi, losi, pumy a různé druhy jelenů.

Co roste v Kanadě

Ve východních horách jsou nejčastěji rozšířeny smrky. Douglasovy jedle a borovice, na náhorních plošinách rostou také osiky a žluté borovice. Podél pobřeží Tichého oceánu se táhne jeden z nejpůsobivějších lesních komplexů světa, s hustými porosty jedle douglasky, západního červeného cedru a kanadské tsugy.

Co je typické pro Kanadu

Nejdůležitější součást jídelníčku jsou ryby a mořské dary zejména mušle a humři. Mezi tradiční kanadská jídla patří houby, divoká rýže, sladké brambory, hovězí maso se zázvorovou omáčkou, fazole, hranolky, tvarohový sýr, pšeničné placky bannock a další.

Jak se mluví v Torontu

Obyvatelstvo: 2,81 milionu (odhad z roku 2016), 5,5 milionu v metropolitní oblasti. Úřední jazyk: Angličtina (de facto) ve školách se mluví nejméně 200 jazyky, včetně francouzštiny, urdštiny, španělštiny, paňdžábštiny, bengálštiny, ruštiny a mnoha dalších. HDP na obyvatele: C$55,316 (2013)

Jaké je největší město v Kanadě

Největším kanadským městem podle počtu obyvatel je Toronto, které mělo v roce 2 731 571 obyvatel. Druhým nějvětším městem Kanady je Montreal s 1 704 694 obyvateli a třetím nelidnatějším městem v Kanadě je Calgary s 1 239 220 obyvateli.

Co to je provincie

Provincie (z latinského provincia = zóna vlivu; pl. provinciae) je územní správní celek. Původně ve starověkém Římě oblast působení římských úředníků, později územní správní jednotka. V pozdní latině také obecné označení různých územních celků.

Jak se jmenuje hlavní město Kanady

OttawaKanada / Hlavní město

Město Ottawa se rozkládá 2 778 km2 a nachází se na jižním břehu stejnojmenné řeky v jihozápadním rohu provincie Ontario.

Jaká zvířata žijí v Kanadě

Na severu země ve vodách Severního ledového oceánu se nejčastěji setkáme s velrybou, mroži a tuleni. Dále zde nehostinné a mrazivé kraje obývají lední medvědi, sobi, pižmoni, vlci nebo polární lišky. V severních lesích žijí také černí a hnědí medvědi, bobři, kuny, losi, ondatry nebo norci.

Proč navštívit Kanadu

Ikonické Niagarské vodopády, zasněžené vrcholky Skalistých hor, rozlehlá jezera, jejichž hladina se třpytí v odpoledním slunci, nekonečné hluboké lesy, pusté prérie, polární záře, majestátní ledovce… Devízou kanadské krajiny je její pozoruhodná rozmanitost a také panenská čistota.

Co se pije v Kanadě

Zejména se jedná o Pilsner Urquell, Staropramen, Krušovice či Budějovický Budvar. Ten se po světě prodává pod názvem Budweiser Budvar, ale v Kanadě a USA má speciální název Czechvar. Přestože se v Kanadě prodávají tisíce značek, najdou se jenom dvě společnosti, jež dominují trhu.

Na co si dát pozor v Kanadě

Kanada je považována obecně za velice bezpečnou zemi a kriminalita, se kterou se turista může setkat, je celkově omezena na drobné krádeže. I k těm však dochází poměrně málo. Na rozdíl od mnoha jiných destinací zde rozhodně není problém procházet se venku po setmění, i když je vhodné nechodit sám a v tmavých uličkách.

Co je to Toronto

Toronto je nejlidnatější město Kanady a hlavní město provincie Ontario. V dynamicky se rozvíjejícím Torontu žije přes 2,6 milionů obyvatel na ploše o 630 kilometrů čtverečních. Příležitosti doslova létají ve vzduchu, a tak není divu, že kanadská metropole láká nejen cestovatele, ale také přistěhovalce a emigranty.

Jakou měnou se platí v Kanadě

Kanadský dolar (anglicky canadian dollar, francouzsky dollar canadien) je zákonným platidlem druhého největšího státu světa – Kanady. Jeho ISO 4217 kód je CAD. Jeden dolar je tvořen stem centů (¢). V běžném mluveném projevu Kanaďanů se mu říká „buck“ (anglicky) a „piastre“ (francouzsky).

Co se vyrábí v Kanadě

Kanada patří mezi deset největších ekonomik světa. Vedle dominantního sektoru služeb má Kanada vyspělý průmysl (automobilový, aerospace) a obrovské zásoby ropy a dalších surovin, stejně jako zemědělskou půdu, což z ní činí významného vývozce energie, potravin a minerálů.

Co si s sebou vzít do Kanady

Radíme vzít si nejlépe krosnu, jelikož ji můžete využít při outdoor aktivitách:Plavky, spodní prádlo.Cestovní ručník.Sandále, tenisky, pohorky.Tílka, trička, košile, kraťase/sukně, šaty, český hokejový dres ☺Mikina, flísová/softshellová bunda, kalhoty, rifle.Nepromokavá bunda.Kšiltovka, čepice, rukavice.

Co je to stát

Stát je základní územní mocenská jednotka, instituce (či organizace) disponující mocí vládnout, soudit a vytvářet zákony společnosti (státu). Stát je vymezen státní mocí, státním lidem (státním občanstvím) a státním územím.

Co je provincie v ČR

Provincie (z latinského provincia = zóna vlivu; pl. provinciae) je územní správní celek. Původně ve starověkém Římě oblast působení římských úředníků, později územní správní jednotka. V pozdní latině také obecné označení různých územních celků.

Čím je známá Kanada

Kanada je druhým největším státem světa s rozlohou více než 9,9 miliónu km2. Nachází se zde až 39 národních parků, nejznámější jsou Jasper, Banff, Glaciers, Aiyuttaq, Beaver Creek,… U severokanadského Bathursova ostrova se nachází severní magnetický pól.

Co delat v Kanadě

Národní park Pacific Rim.Totemy ve Vancouveru.Národní park Banff.Laurentinská divočina.Quebec – historické centrum.Niagarské vodopády.Stanley Park ve Vancouveru.Ottawa a Parlament.

Co se jí v Kanadě

Ugandská kuchyně

Nejběžnější je posho – kaše z kukuřičné mouky, matooke – v listech vařená speciální odrůda banánů; rýže a fazole. Brambory a těstoviny jsou dražší, ale také dostupné. Jí se hlavně ryby (tilapia) a hovězí nebo kozí maso. Zelenina se k vařeným pokrmům přidává jen v malém množství.