Jak pražit vlašské ořechy?

Jak pražit vlašské ořechy?

Jak uchovat jádra vlašských ořechů

Ořechy je důležité uchovávat ve vzduchotěsné nádobě, aby si udržely dobrou míru vlhkosti, ta totiž ořechům vůbec nesvědčí. Ořechy se ideálně skladují do 20°C a vlhkosti vzduchu 65 %.

Jak rychle oloupat vlašské ořechy

Nasypte je do mísy nebo do hrnce, a ten naplňte horkou vodou tak, aby byly úplně potopené. Nádobu přikryjte pokličkou a nechte stát asi 15 minut. Vodu pak sceďte a ořechy nechte vychladnout. Po zchladnutí vezměte nůž a začněte s vylupováním.

Jak dlouho sušit vyloupané vlašské ořechy

Sušení trvá přibližně měsíc až měsíc a půl, ale i poté je třeba ořechy umístit do otevřených bedniček nebo ještě lépe do síťových tašek (nejlepší jsou síťované pytlíky na cibuli nebo brambory) a zavěsíme do tmavé suché místnosti, kde mohou „dýchat“.

Jak se zbavit hořkosti u vlašských ořechů

Hořkou příchuť však můžete minimalizovat tím, že čerstvě nasbírané ořechy vyloupete ze skořápek a ještě mokré a napůl syrové je usušíte v troubě. Poměrně rychle, při teplotě kolem padesáti stupňů. Toto rychlé usušení jim prospěje a nebudou nahořklé, zůstanou spíše sladké.

Jak uchovat vlašské ořechy ve skořápce

Jak skladovat ořechy ve skořápce, aby vydrželyUsušené ořechy skladujeme na suchém a vzdušném místě.Chráníme je před vlhkem, mrazem a před útoky hlodavců.Vhodné není ani příliš teplé místo (v blízkosti zdroje tepla).Osvědčily se dřevěné nebo plastové bedny, které narovnáme na sebe.

Jak sterilizovat vlašské ořechy

Postup přípravyJádra ořechů řádně vysušíme. Sklenice musí být též dobře vysušené.Sklenice rovnáme do zavařovacího hrnce a nalijeme vodu tak, aby sklenice byly do poloviny ponořené. Sterilujeme je 10 minut od bodu varu, tak aby chytilo víčko.Ořechy vydrží i 2 roky bez újmy na chuti a vůni.

Jak snadno louskat vlašské ořechy

Ořechy před louskáním zalijeme vroucí vodou a necháme je stát asi 15 minut pod pokličkou. Vodu slijeme a ořechy propláchneme chladnou vodou. Pustíme se do louskání. Jde to rychle a dokonce kolem nelétají kousky skořápek.

Jak lehce Vyloupat vlašské ořechy

Vlašské ořechy dejte do nádoby a zalejte vařící vodou. Nechejte stát pod pokličkou asi dvacet minut, pak jdou snadno oloupat. Platí to i na para ořechy a pekany.

Jak dlouho se suší ořechy v troubě

Dáme je na plech a začneme v troubě sušit na 50°C. Kdo má v troubě ventilátor, zapne si program s ventilátorem. Kdo nemá, musí nechat mírně pootevřené dvířka, aby mohla vlhkost z ovoce odcházet. Po 4 hodinách sušení plech vyndáme, necháme vychladnout a opět je dáme sušit do trouby a to na 65°C.

Co s hořkými ořechy

Hořké jsou též ořechy skladované při pokojové teplotě. Takže jak na ně Oloupané vydrží ve vzduchotěsné nádobě v chladu 4-6 měsíců, v mrazničce či ve skořápce na tmavém místě až 1 rok. Starší vlašské ořechy zbavíme nahořklé chuti, když je zalijeme mírně oslazenou vařící vodou a pak je ve vodě necháme vychladnout.

Co udělat s vlašskými ořechy

Vlašské ořechy jsou nepostradatelnou ingrediencí v kuchyni. Jsou vynikající v koláčích, neobejde se bez nich vánoční cukroví (např. plněné ořechy), ale lze je přidat i do salátů, pomazánek či paštik. Můžete je přidat místo piniových oříšků do bazalkového pesta, vynikající jsou i na přípravu ořechového másla.

Jak dlouho lze skladovat vlašské ořechy

Způsob, jak prodloužit životnost vlašských ořechů, je jejich uložení do chladničky nebo zmrazení. Jádra vlašských ořechů lze skladovat v chladničce až 6 měsíců. Jádra vlašských ořechů lze zmrazit až na dobu jednoho roku. Vlašské ořechy ve skořápce vydrží až 3 roky.

Jak sterilizovat ořechy v mikrovlnce

Vyloupané ořechy nandáme do čistých a suchých sklenic, dáme do mikrovnky a nastavíme na plný výkon 1,5 minuty. Pak sklenice vyndáme, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru tak na 5 minut a pak uložíme do spíže. Nelekejte se, že se po zavíčkování sklenice orosí, pára se znovu vstřebá. Takto zavařené vydrží několik let.

Jak dlouho vydrží zavařené vlašské ořechy

Sterilujeme je 10 minut od bodu varu, tak aby chytilo víčko. Elektrický sporák z 6 přepneme na 4 stupeň. Ořechy vydrží i 2 roky bez újmy na chuti a vůni.

Jak louskat ořechy bez louskáčku

Ořechy dejte do vařící vody

Nasypejte je do ní. Uvařte si vodu a všechny vlašské ořechy jí zalejte. Nechte je tam stát zhruba půl hodiny a nezapomeňte je přikrýt pokličkou, aby jim teplo z vroucí vody neutíkalo pryč. Poté je jednoduše rozlouskněte rukou.

Kdy louskat vlašské ořechy

Lépe proschnou ve skořápce a louskat je je nejlepší za sychravých listopadových večerů.

Jak oživit staré vlašské ořechy

Namočte vyloupané ořechy do misky s vodou. Ořechy by měly být ve vodě louhovány minimálně 24 hodin. Během té doby je dobré vodu vyměnit, stačí 2x-3x. Není to časově nijak náročné, ale výsledek vás určitě překvapí.

Jak zpracovat vlašské ořechy

Vlašské ořechySlouží k přípravě náplní i ke zdobení pečiva.Celá, sekaná, nastrouhaná či umletá jádra mohou nahradit bílky.Výrobkům ze šlehaného těsta dodají jemnost a křupavost.Hodí se i do nádivek či omáček, salátovým zálivkám dodají máslovou chuť.Výborně doplní jídla z rýže, těstovin, zeleniny i masité pokrmy.

Kdy se sbírají vlašské ořechy

Hlavní sezona sběru vlašských ořechů se časově kryje s koncem září a počátkem října. Spadané ořechy sbíráme a pokud na sobě mají ještě ochranná pouzdra, musíme je jich zbavit. Následně ořechy sušíme. Nejlepším způsobem je rozmístění plodů na velké síto tak, aby tvořily jenom jednu vrstvu.

Jak sušit vyloupané ořechy v troubě

Dáme je na plech a začneme v troubě sušit na 50°C. Kdo má v troubě ventilátor, zapne si program s ventilátorem. Kdo nemá, musí nechat mírně pootevřené dvířka, aby mohla vlhkost z ovoce odcházet. Po 4 hodinách sušení plech vyndáme, necháme vychladnout a opět je dáme sušit do trouby a to na 65°C.

Co s Vyloupanými ořechy

Jestliže máte čerstvě vyloupané ořechy, které plánujete v brzké době zpracovat, můžete je nasypat do nádoby a skladovat při běžné pokojové teplotě. V takovém případě si své vlastnosti uchovají po dobu zhruba 2 až 4 týdnů. Jestliže jádra uložíte do chladné spíže, jejich trvanlivost se ještě o něco prodlouží.

Jak poznat zkažené vlašské ořechy

Že je ořech žluklý většinou zjistíme, až když se do něj zakousneme. Že je něco špatně ale můžeme poznat už na první pohled. Ořechy mají netypickou barvu, jsou flekaté nebo scvrklé.

Jak zavařit vyloupané vlašské ořechy

Oloupané, důkladně proschlé ořechy vyskládáme do sterilovaných, nebo alespoň horkou vodou omytých suchých sklenic, sklenice důkladně zavíčkujeme. Klasicky v zavařovacím hrncem částečně zaplněným vodou zavařujeme při 80 °C tak 20 minut. Sklenice vytáhneme, otřeme, necháme dnem vzhůru vychladnout.

Jak zbavit vlašské ořechy černé slupky

Výskyt choroby lze omezit ošetřením (nejlépe před květem ořešáku), které je možné jednou nebo dvakrát zopakovat po odkvětu, nejlépe mědnatými přípravky jako je Kuprikol nebo Champion. Ošetřovat by se měly především mladé stromky. Tato ochrana je účinná i proti antraknóze ořešáku.

Jak poznat špatný vlašský ořech

V prvé řadě ořechy dobře proberte, ke skladování se hodí jen zdravé a hlavně dobře proschlé kusy. Špatné ořechy mají obvykle hodně tmavou skořápku, bývají na ní také pavučinky nebo plíseň. Takové vzorky raději vyhoďte.