Čím napustit dřevo proti vlhkosti?

Čím napustit dřevo proti vlhkosti?

Jak ošetřit dřevo proti vlhkosti

Impregnace na dřevo může být efektivní ochranou před vlhkostí, škůdci i plísněmi. Existuje však mnohem více možností, jak tyto povrchy chránit. Použít lze různé lazury, nátěry, vosky, oleje i krycí barvy.
Archiv

Čím napustit dřevo

Dřevo je porézní a bez ochranného nátěru se neobejde. Vždy začínáme mořidlem či napouštědlem a až poté aplikujeme vrchní nátěr. Vhodným napouštědlem je například obyčejná instalatérská fermež, čili lněný olej. Ovšem napouštědlo (mořidlo) vybíráme především podle doporučení výrobce nátěrové hmoty.
Archiv

Čím natřít dřevo v exteriéru

Lazura a krycí barva jsou dvě alternativy hlavního nátěru. Lazura se hodí tam, kde je pěkné dřevo, které chceme nechat vyniknout. Krycí barva zase schová staré, ošklivé dřevo. Pro povrchy v exteriéru vybírejte nátěr s UV ochranou, aby vám rychle nevybledl.
Archiv

Jak ošetřit dřevo v zemi

V minulosti to bylo opalování dřeva nebo nátěr vyjetým olejem, ovšem tyto metody jsou dnes již překonané. Tím nejefektivnějším a zcela ekologickým způsobem je použití přírodních olejů a pryskyřice! Konkrétně zředěného dřevního téru, který můžete znát i pod pojmem dehet, nebo dřevní smůla.

Čím penetrovat dřevo

K nátěrům dřeva potřebujeme barvy s roztažností právě proto, že dřevo stále mění svůj objem. Na běžné dřevěné výrobky můžeme použít vodou ředitelné krycí barvy Balakryl UNI nebo lazury Balakryl Dixol či Telux. Lazury se hodí na kvalitní, hezké dřevo, protože zvýrazňují strukturu dřeva.

Čím natřít dřevo na pergolu

K samotné ochraně pergoly proti působení povětrnostních vlivů jsou vhodné tenkovrstvé lazury, které vytváří tenký film, jsou prakticky vsáknuté do podkladu (neolupují se) a velmi dobře chrání dřevěné části. Ideální řešení je syntetická tenkovrstvá lazura BONDEX MATT.

Jak napustit dřevo olejem

Olej nanášejte nejlépe štětcem, popř. válečkem, houbičkou nebo hadříkem. Po uplynutí alespoň jedné hodiny od aplikace setřete přebytečný olej (či směs) savou tkaninou nebo papírovým ubrouskem. Po více než 1 dni aplikujte další nátěr.

Jak natírat dřevo olejem

Aplikace oleje

Olej vtíráme jemným štětcem, rozprašovačem nebo válečkem do očištěného povrchu, který je odmaštěný. Natíráme minimálně ve dvou vrstvách. Následně se vyplatí celý povrch přetřít savým hadrem, který odvede přebytečný olej z povrchu.

Jak ošetřit přírodní dřevo

Dřevo můžeme pomocí přírodních barev „namořit" na určitý odstín, případně použít vysoce krycí barvu, která překryje dřevěnou strukturu a vytvoří jednolitý povrch. Pro pouhé zvýraznění přírodního odstínu dřeva je nejvhodnější použít bezbarvé oleje, které prokreslují přirozenou strukturu dřeva.

Co pouzit jako penetraci

Pro penetrační nátěry omítek, sádrokartonu, dřeva, dřevotřísky, překližky nebo betonu můžeme použít malířskou akrylátovou penetraci. Tou vyrovnáme savost podkladů a tak zajistíme, aby se nátěry neloupaly a nepraskaly. Dřevo v exteriéru a interiéru můžeme rovněž chránit penetrací.

Kdy použít penetrační nátěr

Penetrace odvede skvěle svou službu všude tam, kde je nutné sjednotit savost podkladu a zvýšit přilnavost zároveň. Používá se pod finální vrstvu výmalby, při nanášení pohledových stěrek nebo třeba pro lepší spojení podkladu a podlahové krytiny.

Jak dlouho schne olej na dřevo

Aplikaci provádíme štětcem nebo válečkem. Důležité je si uvědomit, že tato báze olejů a vosků je po 8-10 hodinách pochozí, zaschnutá, ale konečné vytvrdnutí oleje v pórech dřeva trvá 10-15 dnů. Osmo schne oxidací, proto je třeba intenzivně větrat.

Jaký olej na dřevo

Jen minimální ztmavnutí dřeva docílíte i použitím kaméliového oleje, který navíc dobře chrání proti UV záření a pomalu vysychá. K ošetření dřeva se používá rovněž konopný, terpentýnový, pomerančový, ostropeřcový, teakový, ricinový či parafínový olej.

Jak vyrobit olej na dřevo

Dostupnou variantou různých komerčních přípravků je olivový olej, případně lněný olej. Jeden šálek olivového oleje doplňte o několik kapek esenciálního citrónového oleje, naplňte do rozprašovače a aplikujte na dřevo. Rozleštěte do sucha čistým a suchým hadříkem. Ke stejnému účelu se dá použít kokosový olej.

Jak ošetřit dřevo olejem

Olej vtíráme jemným štětcem, rozprašovačem nebo válečkem do očištěného povrchu, který je odmaštěný. Natíráme minimálně ve dvou vrstvách. Následně se vyplatí celý povrch přetřít savým hadrem, který odvede přebytečný olej z povrchu.

Jak poznat zaschlou penetraci

To lze poznat především na omak, případně také podle přítomnosti lesklého povrchu značícího vlhkost. Schnutí jakéhokoli materiálu, penetraci nevyjímaje, je proces závislý na mnoha faktorech. Určit přesnou dobu tak nelze úplně.

Jak dlouho po penetraci můžu malovat

Nátěrovou hmotu lze nanášet až po zaschnutí penetrace, tj. cca po 4 – 12 hod. Úkapy a znečištěné pomůcky je nezbytné umýt vo- dou ještě před zaschnutím.

Čím nahradit olej na dřevo

Následně dřevo vyleštěte čistým, suchým hadříkem. Olivový olej lze nahradit buď olejem lněným, nebo kokosovým, ale ten se používá nanesený přímo na hadřík, kterým se rozetře po ošetřovaném povrchu. Rostlinné oleje jako takové jsou pro péči o dřevěné povrchy velmi vhodné.

Co použít na penetraci

Pro penetrační nátěry omítek, sádrokartonu, dřeva, dřevotřísky, překližky nebo betonu můžeme použít malířskou akrylátovou penetraci. Tou vyrovnáme savost podkladů a tak zajistíme, aby se nátěry neloupaly a nepraskaly. Dřevo v exteriéru a interiéru můžeme rovněž chránit penetrací.

Čím natírat Osmo

Při transparentně barevné úpravě dřevěných ploch doporučujeme konečný nátěr Osmo Terasovým olejem bezbarvým teak 007 nebo UV Ochranný olej bezbarvý č. 420 bezbarvým, aby se pigmenty chránily před oděrem.

Jak vymalovat bez škrábání

Asi nejčastější metodou je sázka na štěstí, jejíž nezbytnou součástí je velice opatrná práce s válečkem a nanášením barvy. Zásadní pravidlo v tomto případě zní – netlačit na váleček, používat jen přiměřené množství barvy a soustředit na jedno místo jen nezbytně nutnou dobu.

Čím natřít dřevo v koupelně

Dřevo lze ošetřit laky, lazurami, oleji a vosky. Pro použití do koupelny, kde bude dřevo vystaveno odstřikující vodě, je vhodné použít lak na dřevo, který na povrchu vytvoří voděnepropustnou vrstvu. Dalším vhodným způsobem je použití oleje, který se vsákne hluboko do struktury dřeva a vytvoří tak účinnou ochranu.

Co s Oskrabanou zdi

Penetrovat zdi je vhodné před jakoukoli malbou. Tedy, i když se jedná o první barevný nátěr, oškrábanou zeď nebo přetírání několika vrstev barvy. Penetrací se totiž zpevní podklad, ujednotí se jeho savost a zvýší se přilnavost. Existuje však několik typů penetračních nátěrů.

Co dříve podlahy nebo malování

nejdříve je nutno připravit podlahu, což znamená čistá a vystěrkována. Pak se provede malba, stěrka se před aplikací očistí a na penetruje.

Jak lehce Oskrabat zeď

Navlhčete si vždy jenom část zdi, kterou zvládnete oškrábat, než zeď opět proschne. Pokud nějaké místo půjde hůř, znovu tam nastříkejte vodu. Pomocí kovové špachtle postupně sundejte starou barvu. Pracujte tak, že hrot špachtle budete vést po zdi hodně naplocho a mírným tlakem barvu seškrábnete.