Na co si dát pozor při koupě bytu?

Na co si dát pozor při koupě bytu?

Na co se zaměřit při prohlídce bytu

Přečtěte si, na jaké základní body se během prohlídky domu či bytu zeptat, abyste na nic důležitého nezapomněli.Kolik vlastně byt či dům doopravdy měříJakou mám jistotu, že údaje na papíře odpovídají skutečnostiKomu byt či dům skutečně patříPrávní vady nemovitosti.Sousedé, hluk z ulice a jiné negativní vlivy.
Archiv

Co je potřeba při koupi bytu

6 věcí, které musím udělat po koupi nemovitosti.Přepis energií a služeb.Smlouva s SVJ (při koupi bytu)Doložení listu vlastnictví (při koupi nemovitosti s hypotékou)Daň z nabytí nemovitosti.Přihlášení k dani z nemovitosti.Pojištění nemovitosti a domácnosti.

Na co si dát pozor při prohlídce domů

Na co se zeptat během osobní prohlídky nemovitostiV jakém stavu je elektroinstalace a kdy byly naposledy dělány rozvodyJak jsou udělány rozvody vodyJaké jsou přibližné náklady na vytápěníJaká je výše rezervačního poplatkuJací jsou sousedéJe zde dobré připojení k internetu
Archiv

Co vše se platí při koupi nemovitostí

Vlastní úspory, provize RK, daň z nabytí nemovitosti, hypotéka, odhad zástavní hodnoty či poplatky na katastru.

Na co se zeptat při pronájmu bytu

Otázky zájemců

Především je bude zajímat cena nájmu a poplatky, případně kolik vychází plyn a elektřina. Jestli jim můžete ukázat energetický průkaz budovy. Bude je zajímat nastavení záloh. Kromě nájemného a kauce se budou ptát na náklady za energie, služby a další poplatky.

Na co si dát pozor při pronájmu bytu přes realitku

Pozor na další poplatky

Pronajímatel má vůči nájemci právo pouze na zaplacení nájemného a plateb za služby a dohodnou-li se na tom, pak také právo na složení vratné kauce, která se započítává na případné dluhy na nájemném a platbách za služby či na způsobené škody v bytě.

Co vše se platí při koupi nemovitosti 2023

Daň z nabytí nemovitosti byla zrušena od roku 2020. Daň příjmů a zisku z prodeje nemovitosti, nabyté dědictvím či jinak, se řídí daní z příjmů 15 %. Řešíte ji každoročně v daňovém přiznání. Existují situace, kdy po prodeji nebo převodu nemovitosti nezaplatíte vůbec nic, budete osvobozeni.

Jak dlouho trvá koupě domu

Připravte se na to, že minimálně 3 měsíce, ale může se protáhnout i na rok. I kdyby se pro koupi rozhodl hned první zájemce, budete si nějaký čas vyměňovat a připomínkovat smlouvy. Často se čeká, než si kupující vyřídí úvěr.

Na co se zeptat při koupi nemovitosti

8 věcí, na které si dát pozor při koupi bytuPrávní stav bytu.Technický stav bytu.Reálná velikost bytu.Poplatky, exekuce a dluhy.Rezervační smlouva.Rezervační poplatek.Kontrola smluvní dokumentace.Koupě družstevního bytu.

Jak zapůsobit na prohlídce bytu

Představte se a vysvětlete, proč vás jeho byt zaujal.Představte se a vysvětlete, proč vás jeho byt zaujal.Popište vaše současné bydlení a proč hledáte nové.Objasněte, s kolika lidmi a na jak dlouho se nastěhujete.Doptejte se, od kdy se byt uvolní.Informujte, jaká zvířata máte, nebo zakrátko pořídíte.

Jak dlouho trvá prohlidka bytu

Jak dlouho trvá prohlídka Záleží na velikosti nemovitosti, osobní prohlídka může trvat 15 až 30 minut. Tento čas realitní poradce bude mít vyhrazený pouze pro Vás, využijte ho naplno, abyste získali co nejvíce dojmů a informací pro správné rozhodnutí.

Jak legálně pronajímat byt a neplatit přitom žádné daně

Nepřiznání daně z pronájmu

Kladete si otázku: “Jak legálně pronajímat byt a neplatit žádné daně” – odpověď je jednoduchá: pokud nechcete mít opletačky s finančním úřadem, daň z příjmu plynoucího z pronájmu přiznávat dle zákona 586/1992 Sb. o daních z příjmů ve znění pozdějších předpisů prostě musíte.

Kdy se nemusí platit daň z příjmu

Nemáte příjmy nebo jen ty, které jsou od daně osvobozené (například podpora v nezaměstnanosti, rodičovská, výživné, nemocenská, stipendium a pojistná plnění, která se netýkají náhrady mzdy). Máte kromě zaměstnání jen příležitostné příjmy (§ 10) do 30 000 korun za rok.

Co je osvobozeno od daně z nemovitosti

Od daně z pozemků jsou osvobozeny pozemky remízků, hájů a větrolamů a mezí na orné půdě, trvalých travních porostech, pozemky ochranného pásma vodního zdroje I. stupně a pozemky ostatních ploch, které nelze žádným způsobem využívat.

Kdy se stává kupující vlastníkem nemovitostí

Vlastníkem nemovitosti se stáváte až po zapsání do katastru nemovitostí, a to se zpětnými účinky ke dni, kdy byl podán u katastrálního úřadu výše uvedený návrh. Vlastníkem se tedy (až na určité výjimky) nestáváte hned po podepsání kupní/darovací smlouvy.

Kdy dochází k předání nemovitostí

Lhůta navázaná na dokončení převodu bytu či domu na katastru nemovitostí (právním jazykem je to provedení zápisu vlastnického práva ve prospěch kupujícího). Lhůta pro předání je zpravidla 5 až 10 pracovních dní po převodu na katastru. Toto navázání lhůty je nejčastěji zvolené řešení při prodeji.

Na co si dát pozor při jednání s realitní kanceláří

5 triků realitních kanceláří, na které si dát pozorFalešný kupec. Patří asi mezi nejčastější triky.Příslib nerealizovatelné prodejní ceny.Časový nátlak.Nekompetentnost k podpisu.Zákeřné všeobecné obchodní podmínky.

Co lze odečíst z daní při pronájmu

Na daň z pronájmu bytu můžete uplatnit 30% paušál

Stejně jako například u příjmů z podnikání můžete ke zjištění dílčího základu daně využít paušálu, který u nemovitostí činí 30 %, nebo uplatníte reálné výdaje.

Co mám dělat když nemám na nájem

Sjednejte si schůzku s majitelem nebo jeho zástupcem a popište mu svou situaci. Pokud jde o jednorázový výpadek, s velkou pravděpodobností se dohodnete, že platbu uhradíte později. Jestliže však víte, že vaše situace může trvat déle, řešte s ním další možnosti. Například výměnu bytu za menší.

Co vše lze odečíst z dani

Jaké daňové slevy mohu odečíst od daně z příjmů fyzických osobDaňová sleva na poplatníka.Sleva pro držitele průkazu ZTP/P.Sleva na vyživovanou manželku.Sleva na invaliditu.Sleva na studenta.Sleva za umístění dítěte.Sleva na evidenci tržeb.Sleva na děti (daňové zvýhodnění)

Jak neplatit daň z pronájmu bytu

Pokud jste zaměstnanec a pronájmem jste si v roce 2022 vydělali méně než 6 000 Kč (a jiné další vedlejší příjmy nemáte), nemusíte přiznání řešit a daň z příjmu z pronájmu neodvádíte. V roce 2023 se limit zvyšuje na 20 000 Kč, přiznání za tento rok podáváte na jaře 2024.

Kdo platí daň při koupi nemovitosti

Daň z nabytí nemovitosti, dříve daň z převodu nemovitosti, jste museli řešit ve chvíli, kdy jste koupili nemovitost. Kdo ji platil Do listopadu 2016 ji platil prodávající, pak to bylo naopak a daň z nabytí nemovitosti byla na bedrech nabyvatele, tedy kupujícího.

Jak se vyhnout dani z nemovitosti

Daň nejste povinni platit, pokud prodáváte rodinný dům nebo byt, který vlastníte déle než pět let. V případě, že má prodávající v nemovitosti dva roky před prodejem bydliště, lhůta se zkracuje na dva roky. Přitom platí, že bydliště nemusí být totožné s vaším trvalým bydlištěm.

Kdo platí poplatek za vklad do katastru

634/2004 Sb. Pokud podá návrh na zahájení řízení o povolení vkladu navrhovatel – účastník řízení, který je osvobozen od zaplacení poplatku, katastrální úřad nevyžaduje zaplacení od druhého účastníka řízení, neboť poplatek je povinen zaplatit ten, kdo návrh podává.

Jak dlouho trvá koupě domů

Připravte se na to, že minimálně 3 měsíce, ale může se protáhnout i na rok. I kdyby se pro koupi rozhodl hned první zájemce, budete si nějaký čas vyměňovat a připomínkovat smlouvy. Často se čeká, než si kupující vyřídí úvěr.