Jaké jsou ceny elektřiny?

Jaké jsou ceny elektřiny?

Jaká je aktuální cena elektřiny

Aktuální průměrná cena elektřiny se pohybuje okolo 5,93 Kč/kWh (aktualizace únor 2023). Konkrétní ceny se mohou od sebe dost lišit dle místa a dodavatele.
Archiv

Jak se bude vyvíjet cena elektřiny 2023

Ceny elektřiny v roce 2023 se pravděpodobně budou stále držet poměrně vysoko a jejich pokles se dá očekávat teprve v roce 2024. Ačkoliv cena elektřiny na burze již šla dolů, u maloobchodních cen to zatím neplatí a ještě hned tak nebude.
Archiv

Jaká bude cena elektřiny v roce 2023

Jaká bude cena elektřiny v roce 2023 Cenový strop na elektřinu je stanoven na 6 050 Kč za MWh, včetně DPH.
Archiv

Kdo je nejlevnější dodavatel elektřiny

Pokud hledáte kvalitního a stabilního dodavatele elektřiny, který vám dokáže nabídnout více než jen nízkou cenu, je pro vás ČEZ tou správnou volbou. Při fixaci ceny u něj navíc můžete i výrazně ušetřit, a to i stovky ne-li tisíce korun ročně. S jeho mobilní aplikací budete mít přitom svoji spotřebu zcela pod kontrolou.
Archiv

Kde sledovat cenu elektřiny

Stránka SpotMarketIndex.cz zobrazuje aktuální a historická data z obchodování na denním spotovém trhu s elektřinou pořádaném operátorem trhu OTE, a.s.

Jak se bude vyvíjet cena elektřiny

Tehdy se cena elektřiny na burze pohybovala kolem 50 EUR/MWh. Do léta postupně rostla až na 80 EUR. Další nárůst jsme zaznamenali během září, kdy se cena zvýšila na 120 EUR/MWh a zdaleka nejvyšší skok až na 326 EUR. Od ledna do prosince 2021 tedy cena elektřiny vzrostla o 120 %.

Kdy klesne cena elektřiny

Situace se s největší pravděpodobností začne zlepšovat až v roce 2024, kdy obchodníci na velkoobchodním trhu očekávají pokles cen o 25 %. Tato sestupná tendence by mohla podle současných očekávání pokračovat i v roce 2025, kdy se předpokládá cenový pokles o dalších přibližně 20 %.

Jaká bude cena elektřiny v roce 2024

Odborníci očekávají pokles cen až v roce 2024.

Obchodníci musí nakupovat energie dopředu. Takže i přesto, že na burze již cena klesla, budeme ještě letos čerpat energii nakoupenou za vysoké ceny. Maximální cena za 1 kWh elektřiny je 5 Kč/KWh bez DPH, s DPH to je 6,05 Kč/KWh.

Kdy bude nový ceník ČEZ

Vážení zákazníci, od 1.7.2022 dochází ke změně Ceníku pro registrované i neregistrované zákazníky.

Co je lepsi ČEZ nebo pre

Pro spotřebu 2000 kWh ročně vychází ze srovnání produktů ČEZ nejlépe eTarif. Domácnost ušetří v porovnání s běžným produktem Comfort na měsíčním poplatku 50 korun. Čím nižší spotřeba elektřiny je, tím větší roli hraje v celkové ceně právě výše měsíčního paušálu.

Kdy zafixovat cenu elektřiny

V případě velké spotřeby je to trochu složitější. Pokud nechcete nic riskovat, jako nejlepší varianta se jeví fixace ceny na 1 až 2 roky. Během této doby pravidelně sledujte trh a vývoj cen u dodavatelů. Pokud se objeví nová zajímavější nabídka, měl by zákazník včas před koncem smlouvy podepsat novou nabídku.

Kdy ČEZ zlevní elektřinu

Společnost ČEZ Prodej plní svůj slib a s ohledem na vývoj cen na trhu od 15. května opět zlevňuje ceníky u elektřiny i plynu. Tento rok už potřetí. Nově ČEZ Prodej v průměru zlevňuje elektřinu o 350 korun za MWh a plyn o 300 korun za MWh.

Jaká je cena elektřiny ČEZ

ČEZ Prodej letos už potřetí snižuje ceny elektřiny i plynu

Nová cena od 15. 5. Cena doposud
1. rok 4 490 Kč/MWh 4 850 Kč/MWh
2. rok 4 370 Kč/MWh 4 690 Kč/MWh
3. rok 3 970 Kč/MWh 4 332 Kč/MWh

4. 5. 2023

Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v domácnosti

V průměru jedna domácnost v České republice spotřebuje kolem 3 MWh elektřiny ročně. Právě dle využitých spotřebičů se domácnosti rozdělují do jednotlivých odběrných tarifů, u kterých je následně průměrná spotřeba přesnějším údajem.

Kdy se zlevní plyn

S plynem se stejně pomalu loučíme

Jinak se ale zásadní zlevnění plynu, na úroveň před rokem 2022, ani po roce 2024 spíš nechystá, než chystá. I proto, že zemní plyn je neobnovitelný zdroj, se kterým se v dlouhodobé strategii EU do budoucna nepočítá.

Jak zjistím tarif ČEZ

Pokud potřebujete vědět, kolik volných jednotek vám zbývá ve vašem balíčku nebo tarifu, stačí poslat SMS zprávu ve tvaru STAV na telefonní číslo 999345. Z odpovědní zprávy se dozvíte, kolik volných minut, SMS nebo dat máte ještě k dispozici. Odeslání a přijetí těchto zpráv je zdarma.

Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v domácnosti za měsíc

Průměrná spotřeba elektřiny u menšího až středního rodinného domu, kde se elektřinou pouze svítí a napájí běžné spotřebiče, se pohybuje mezi 2000–⁠3200 kWh ročně. Pokud se na elektřině i vaří, může to být ještě o něco více. Velké rozdíly však mohou vycházet i z životního stylu rodiny, případně typu spotřebičů.

Co má největší spotřebu elektřiny

Téměř 70 % energie spotřebují domácnosti na topení. Zbylou energii spotřebují běžnými domácími spotřebiči, které tak mají na celkovou útratu za energie významný vliv.

Jak to bude s plynem 2023

Spotřeba plynu se tak v tomto období snížila o 13,6 % oproti minulému roku a o 19,7 % oproti průměrné spotřebě posledních tří let. Průměrná denní v tomto období přitom byla pouze o 0,2 stupně nižší než v roce 2022 a o 0,7 stupně nižší, než byl průměr posledních tří let.

Co nejvíce spotřebovává elektřinu

Nejvíce elektrické energie spotřebuje ohřívač vody, pračka a lednička. Počáteční investice do úsporných spotřebičů mohou být vyšší, bohatě se vám však vrátí na nízké spotřebě vody a elektřiny. Nahrazením třeba takové staré lednice novějším modelem lze ročně ušetřit několik set až tisíc korun!

Jak snížit spotřebu elektrické energie

10 tipů, jak snížit spotřebu elektřiny v domácnostiPohlídejte si nastavení správné distribuční sazby.Zvolte si vhodný typ hlavního jističe.Zajistěte efektivní vytápění a větráníPoužívejte energeticky úsporné spotřebiče.Pračku zapínejte, až máte dostatek špinavého prádla.

Jaká je spotřeba lednice

Například lednice třídy A spotřebuje ročně kolem 108 kWh elektrické energie. Naproti tomu lednice třídy D až 207 kWh. To je téměř jednou tolik. Pokud bychom počítali s průměrnou cenou 5 Kč za 1 kWh, pak vás roční provoz lednice třídy A stojí zhruba 540 Kč, zatímco za provoz lednice třídy D zaplatíte 1 035 Kč.

Co zere víc pračka nebo susicka

Jak je na tom sušička Oblíbený pomocník spotřebuje rozhodně méně energie než pračka a na celkovém výčtu nákladů se podílí jen několika procenty. Nechce vám ji manžel pořídit Braňte se, sušička prádla je mylně považována za energeticky náročný spotřebič.

Co má největší spotřebu v domácnosti

Téměř 70 % energie spotřebují domácnosti na topení. Zbylou energii spotřebují běžnými domácími spotřebiči, které tak mají na celkovou útratu za energie významný vliv. Mezi ty energeticky nejnáročnější patří chladnička s mrazničkou či myčka.

Jak vytopit místnost bez elektřiny

Asi nejlepší variantou je mít doma záložní zdroj tepla. Jedním z nich je klasický krb nebo krbová kamna. Větší místnost vyhřejí hravě už za pár minut. Výkonnější jsou krbová kamna, protože nejsou nijak izolovaná obložením, podobně jako to má krbová vložka.