Co to je kvaš?

Co to je kvaš?

Co to je kvas

Kvas je fermentovaný, pěnivý mírně alkoholický nápoj s výraznou přírodní chutí a aroma žitného chleba, neobsahuje syntetické látky určené k aromatizaci ani barviva. Technologie zpracovaní obilí vyvinutá již na počátku 20. století umožňuje zachovat vitaminy E a B, minerály a další biologicky aktivní látky.

Co jsou to Kvašové barvy

Co je to tedy kvaš – kvašové barvy Úplně zjednodušeně řečeno, jde o vodou ředitelné barvy, které jsou – na rozdíl od akvarelu, který je po zaschnutí transparentní a jasný – krycí a sametově matné. Možná je znáte pod názvem plakátové barvy.

Co je to Gouache

Co je to Kvaš neboli také Gouache Zjednodušeně řečeno, jde o vodou ředitelné barvy, které jsou – na rozdíl od akvarelu, (který je po zaschnutí transparentní a jasný) – krycí a sametově matné. Možná je znáte pod názvem plakátové barvy. Kvaš znali již staří Egypťané, jde tak o nejstarší výtvarné médium.
Archiv

Jak se krmí kvásek

Krmivo je vlastně hrozně jednoduché: stačí do kvasu přisypávat mouku a přilévat vodu v poměru asi 1:1 k přisypané mouce. Do pšeničného kvasu (vhodného na bagety a bílý chléb) mouku pšeničnou, do žitného (na český chleba a krkonošské kyselo) mouku žitnou.

Jak si udělat kvásek

Kvásek je hrst čistě namleté celozrnné hladké žitné mouky smíchané s vlažnou vodou. Směs si rozmícháme v uzavíratelné sklenici, kterou necháme stát v teple, samozřejmě zatím bez víčka. Směs začne zhruba po čtyřech dnech kvasit a vznikne malý živý organismus.

Jak malovat kvaš

Stejně jako akvarelem, i kvašem je vhodné malovat na mokrý papír, což umožňuje plynulé přechody, suchý papír zase lépe snáší hustší vrstvy barev. Další výhodou kvašových barev je, že jsou všechny, včetně běloby, zcela krycí. Známými malíři, kteří se touto technikou hodně zabývali, jsou například Claude Lorrain, J.M.W.

Jaký je rozdíl mezi temperou a akrylem

Rozdíl mezi temperami a akrylovými barvami je přibližně stejný jako mezi vodovkami a akvarelovými barvami. Tempery jsou řidší a méně krycí. Jsou na vodní bázi, mají velmi dobré krycí vlastnosti, rychle schnou, ale po zaschnutí je možné opět je rozmýt. „Jsou levnější variantou než barvy akrylové.

Co dělat když nevzejde kvásek

Jak připravit kvásek z čerstvého droždí

Promíchejte a nechte 5–10 minut odpočívat. Během této doby by měl vzejít kvásek ve formě husté pěny. Pokud ani po dalších 10 minutách nevzejde, použijte nové kvasnice.

Jak dlouho vydrzi kvásek bez krmeni

Kousek zralého kvásku (asi 1–2 lžíce) zahustěte moukou podle svého zvyku do konzistence tuhé pasty (tak dvě až tři lžíce mouky). Zdravý kvásek obvykle zvládne týden až dva i bez nakrmení, ale někdy ne. Lepší je dát mu najíst.

Jak dlouho vydrží kvásek

Dobře vedený kvas vydrží v chladničce o hladu třeba i měsíc nebo dva, poté se však musí omlazovat (= rozkrmit) v několika cyklech.

Jak dlouho trvá než vzejde kvásek

Kvas v teple vyhladoví za 24 hodin, v mírném chladu za 48 a v lednici za 5 dnů. Do vrcholné kondice se po nakrmení dostane při 25 °C asi za 6-12 hodin (podle procentuálního poměru starého kvasu při krmení), v ten moment je vhodné zadělat těsto a využít tak kypřících schopností kvasu.

Co to je akvarel

Akvarel je malba, při které se používá barva rozpustná ve vodě (vodová barva). Maluje se na různé povrchy, nejčastěji se používá papír, ale i papyrus, plast nebo kůže, látka, dřevo a plátno. Vodová barva ne zcela kryje, a tak podklad obvykle prosvítá.

Co to je Anilinky

Anilinky neboli brilantní vodové barvy v sadě 48 barev v novém přebalu. Mají jasné a syté barvy a jsou jistým ekvivalentem akvarelových barev. Anilinové barvy jsou hodné pro speciální výtvarné techniky, např. pro kolorování fotografií, malby portrétů, malby na dekorační předměty, zdobení kraslic.

Které barvy schnou nejdéle

POZOR! Různé barvy schnou různou dobu. Obecně však platí, že hnědé (umbry, sieny) a zemité (okry) schnou nejkratší dobu, nejdéle pak kadmia (žluté, modré, červené) a běloby (titanová).

Jak urychlit kvásek

Používání teplých ingrediencí, jako jsou voda, mléko nebo vejce, může pomoci urychlit proces kynutí těsta. Když jsou ingredience teplé, aktivují se kvasinky, což způsobí rychlejší kynutí těsta. Pokud používáte studené ingredience, zkuste je nejprve ohřát na pokojovou teplotu.

Jak probudit kvásek

Probuzení

V troše vlažné vody (asi 50 g) kvásek co nejlépe rozmíchejte a doplňte moukou do obvyklé hustoty. Přes noc by se měl probudit, nicméně doporučuji pak ještě alespoň jeden krmicí cyklus (takže vyhodit vše až na lžíci nebo dvě a doplnit podle potřeby).

Jak nechat vzejít kvásek

I když vyšší teplota pomáhá nastartovat činnost kvasinek a urychlit kynutí, horké mléko by mohlo kvasinky usmrtit. 3. Nakonec kaši z droždí zalijte ohřátým mlékem, dobře promíchejte a směs nechte odpočinout asi 10 minut na nějakém teplém místě. Během této doby by měl vzejít kvásek ve formě husté pěny.

Jak vypadá když vzejde kvásek

I když vyšší teplota pomáhá nastartovat činnost kvasinek a urychlit kynutí, horké mléko by mohlo kvasinky usmrtit. 3. Nakonec kaši z droždí zalijte ohřátým mlékem, dobře promíchejte a směs nechte odpočinout asi 10 minut na nějakém teplém místě. Během této doby by měl vzejít kvásek ve formě husté pěny.

Co dělat když nechce vzejít kvásek

Postup je jednoduchý: do menší skleničky odebereme 5 g zdánlivě mrtvého kvásku, přidáme 20 g celozrnné žitné mouky a 20 g vody, zamícháme, přiklopíme víčkem a necháme 9–⁠⁠12 hodin fermentovat na teplém místě. Poté celý postup ještě 3–4×⁠⁠ zopakujeme (zbytky z odebraného kvásku vyhodíme nebo použijeme do polévky).

Co je to malba

Malba je technika nanášení barev ve (většinou souvislé) vrstvě na podklad, zpravidla pomocí štětce. V přeneseném smyslu slova znamená také produkt této činnosti. Od kresby se liší použitými prostředky – barvami, nástroji (štětec, špachtle…) a plošností, s jakou je barva nanášena.

Co jsou vodovky

Řeč je o vodovkách. Vodovky jsou vodou ředitelné barvy v pevných tabletách. V dobách mého dětství (před rokem 1989) jsme všichni používali snad jen jednu značku vodovek, a to Koh-i-noor Hardtmuth. Obvyklé byly vodovky v podlouhlé krabičce, ale daly se sehnat i kulatém balení, které se šroubovaly na sebe, do sloupku.

Co je to olejomalba

Olejomalba (zkráceně olej) je technika malby, při níž je užito olejových barev. Barevné pigmenty se pojí pomocí (vysýchavých) olejů. Před objevením olejomalby se jako pojidlo užíval vaječný žloutek. Olejomalba je mistrovskou malířskou technikou, které se učí mnoho let, a bývá časově nejnáročnější.

Jak poznám že je kvásek hotový

Kvas na vrcholu je jednoduše plný bublin a zjevného života. Obvykle se zvětší, zdvojnásobí a ve vzniklých membránách udrží plyn, který umožní, že kus těsta na hladině v této fázi plave.

Jak dlouho trva kvásek

Kvas v teple vyhladoví za 24 hodin, v mírném chladu za 48 a v lednici za 5 dnů. Do vrcholné kondice se po nakrmení dostane při 25 °C asi za 6-12 hodin (podle procentuálního poměru starého kvasu při krmení), v ten moment je vhodné zadělat těsto a využít tak kypřících schopností kvasu.

Co je to kreslit

Kresba je výtvarný projev, který je vytvářen množstvím kresebných pomůcek. V průběhu činnosti (kreslení) se malé množství materiálu uvolňuje na dvourozměrný podklad (papír, karton atd.) a zanechává za sebou viditelnou stopu. Základním prvkem kresby jsou linie (čáry), body a více či méně zastínované plochy.