Co se účtuje na 538?

Co se účtuje na 538?

Co uctovat na 538

Pro účtování o správních poplatcích, spotřebě kolků, dálničních známkách, mýtu, poplatcích obcím apod. se používá účet 538 – Ostatní daně a poplatky. V praxi se občas setkávám s tím, že na účtu 538 je kromě kolků zaúčtována i odměna notáři např. za sepsání společenské smlouvy.
ArchivPodobné

Co se účtuje na účet 528

Na tento účet se účtují ostatní sociální náklady, jejichž společným znakem je jejich daňová neúčinnost. Účet má význam jen u těch účetních jednotek, které uhrazují zaměstnancům další sociální náklady, které jsou nad limit nebo daňově neuznatelné z hlediska ZDP.

Kam se uctuje dálniční znamka

Při účtování cenin se využívají účty:

518 – na tento účet se účtují poštovní známky, telefonní karty. 538 – na tento účet se účtují kolky, dálniční známky.
Archiv

Co se účtuje na účet 568

Na účtu 568 se zachycují ostatní finanční náklady (viz provozní, finanční), pro které si účetní jednotka nevymezila v účtovém rozvrhu samostatný syntetický nebo analytický účet. Na tomto analytickém účtu se účtují především náklady z peněžního styku, tj. bankovní výlohy.

Co se účtuje na 668

Tento účet slouží ke sledování výnosových poplatků za finanční činnosti, např. směna peněz, operace s cennými papíry, pojištění, zprostředkování finančních činností, tzn. finanční výnosy, pro které není náplň na ostatních účtech finančních výnosů. Tento účet slouží také k účtování přijatých darů ve finanční oblasti.

Jak se účtují poplatky

Bankovní poplatky (poplatky za vedení účtu, poplatky za položky a další) se účtují na nákladový účet – “Ostatní finanční náklady” (568). Tyto náklady jsou daňově uznatelné tzn. snižují základ daně.

Co se účtuje na 513

Výdaje na občerstvení, pohoštění a dary účtujeme na účet 513 – Náklady na reprezentaci.

Co patří na účet 518

Nákup drob. nehmot. majetku, poštovní poplatky, známky, telefoní služby,rozhlasové poplatky, úhrady za inzerci, propagaci, výstavy, úklid, praní a čistění prádla, poradenskou činnost, právnickou pomoc, vzdělávání pracovníků a ostatní náklady.

Kam se účtují poplatky

Bankovní poplatky (poplatky za vedení účtu, poplatky za položky a další) se účtují na nákladový účet – “Ostatní finanční náklady” (568). Tyto náklady jsou daňově uznatelné tzn. snižují základ daně.

Co účtujeme na 502

Na tomto účtu se účtuje zejména o spotřebě energií. O spotřebě energie účtujeme zpravidla na základě faktur. Před vyúčtováním spotřeby fakturou hradí odběratel zálohy.

Co se účtuje na 601

Na tento účet se účtují tržby za hotové výrobky, popř. za polotovary nebo nedokončenou výrobu, pokud by došlo k jejich prodeji dříve, než se stanou výrobkem.

Co se účtuje na účet 648

Účet 648 – Ostatní provozní výnosy

Na tento účet se účtují výnosy neuvedené na předchozích účtech, patřící do provozní činnosti (viz provozní, finanční) a také dotace k úhradě nákladů, které musí být účtovány ve věcné a časové souvislosti s účtováním nákladů na stanovený účet.

Co se účtuje na 067

Poskytnuté dlouhodobé zápůjčky a úvěry se účtují prostřednictvím syntetického účtu 067 – Dlouhodobé půjčky a jsou vykazovány na položce rozvahy „A. III. 4. Dlouhodobé půjčky“.

Co patří na účet 512

512 – Cestovné

Na účtu 512 se zachycují všechny náhrady související s pracovními cestami v tuzemsku i v zahraničí (ale ne všechny náhrady za tyto cesty musí být daňově uznatelným nákladem). Velmi důležité je ustanovení, komu lze cestovní náhrady poskytovat.

Kam se účtuje občerstvení

Výdaje na občerstvení, pohoštění a dary účtujeme na účet 513 – Náklady na reprezentaci.

Co se účtuje na 381

Náklady příštích období zahrnují vaše výdaje, které máte v aktuálním roce, ale nákladově spadají do období následujícího. Obecně můžeme říci, že v běžném období budete účtovat na vrub účtu 381 – Náklady příštích období.

Jak se účtuje výplata podílu na zisku

Při rozhodnutí o vyplacení zálohy na podíl na zisku se částka účtuje ve prospěch příslušného účtu účtové skupiny 36 – Závazky ke společníkům, a to souvztažně s příslušným účtem účtové skupiny 43 – Výsledek hospodaření (obvykle se používá účet 432).

Kam se účtuje spotřeba vody

Spotřebované elektrické energie, páry, plyn, voda.

Jak se účtuje plyn

Spotřeba plynu se už delší čas účtuje ve stejných jednotkách jako elektřina – to znamená v kilowatthodinách (kWh) a megawatthodinách (MWh). Tento způsob účtování je totiž daleko přesnější než starý systém s pevnými cenami za m 3 plynu.

Co se účtuje na 395

Účet 395 používáme jako spojovací pro převod materiálu mezi sklady. Konkrétně: výdejka z jednoho skladu 39541/11210 a příjemka na druhý sklad 11222/39541. Na konci roku se nám stalo, že výdejka vznikla 12/2017, ale příjem udělali až 01/2018.

Co se účtuje na účet 351

Na tomto účtu se účtuje převážně o poskytnutých krátkodobých zápůjčkách a úvěrech (na rozdíl od účtu 066-Zápůjčky a úvěry – ovládaná nebo ovládající osoba), případně o náhradách výdajů za přijaté služby, které nemohou být nákladem účetní jednotky (telefon, otop, úklid, spotřeba plynu, elektřiny apod.).

Co se účtuje na účet 325

Na účtu 325 zachycujeme ostatní závazky z obchodních vztahů – například reklamace uplatněné odběrateli, refundace mezd, závazky ze záručního paušálu, dluhy z různých služeb či závazky z pokut, sražené exekuční srážky zaměstnancům atd.

Co je účet 333

Na tomto účtu účetní jednotka zachycuje různé dluhy vůči zaměstnancům, např. nárok zaměstnanců na náhradu škody, nárok zaměstnanců na náhradu cestovních výdajů, stipendia, náhrady za používání vlastních pracovních prostředků apod.

Co jsou náklady na reprezentaci

zejména náklady vynaložené na pohoštění, občerstvení a dary. Jsou zde účtovány i vlastní výkony použité pro účely reprezentace. Náklady vynaložené na reprezentaci je nutno při transformaci výsledku hospodaření na základ daně z příjmů z důvodu jejich daňové neúčinnosti [§ 25 odst.

Kdy je občerstvení daňové uznatelné

Náklady na reprezentaci zákon neuznává

V praxi tak nelze zúčtovat náklady na občerstvení nebo pohoštění. Firemní večeři si tedy společnost odečte ve svých účetních nákladech, ale náklad je vyloučen ze základu pro výpočet daně. Naopak za daňově uznatelný náklad platí například pronájem místnosti na školení zaměstnanců.