Která rajčata se Zaštipují?

Která rajčata se Zaštipují?

Která rajčata se Vyštipují

Vyštipování rajčat je jedna z důležitých zahradnických technik, která má významný vliv na vývoj a produktivitu rostlin. Vyštipují se však pouze tyčková rajčata. U keříkových rajčat je naopak hustá korunka žádoucí. Pokud nejste odborník, tyčkové rajče od keříkového u mladé rostlinky rozlišíte jen těžko.

Jaká rajčata Zaštipovat

Zaštipování rajčat neboli vylamování bočních výhonů (zálistků) se provádí jen u tyčkových odrůd. U keříčkových ani divokých rajčat nikoli. Rostliny se vedou na jeden hlavní výhon zaštipováním všech postranních výhonů, které raší v úžlabí listů (mezi listem a stonkem).
Archiv

Kdy se Zaštipují rajčata

Kdy zaštípnout vrchol rajčat Čas pro zkrácení hlavního výhonu rajčat nastává v momentě, kdy se na rostlině vytvoří asi 6 nebo 7 květenství (vijanů). Obvykle k tomu dochází v průběhu srpna a rajčata se krátí z toho důvodu, že by plody na dalších vijanech již nestihly včas dozrát.
Archiv

Co nesnáší rajčata

Rajčatům pro změnu vyloženě vadí červené zelí a nesmíme je pěstovat nejen vedle něj, ale ani po něm. Špatně též snáší tykve, brambory a hrách. Naopak růst a chuť rajčat nám vylepší bazalka (bazalku mají jinak rády i okurky a tykve).

Jak se Vyštipují keříčková rajčata

Keříčková rajčata zaštipování

Na rozdíl od tyčkových rajčat se keříčkové odrůdy nevyštipují. Jednotlivé boční výhony (zálistky) se nechávají volně ležet nebo plazit a nevyvazují se ani k žádné konstrukci, jelikož by pak mohly mít tendenci růst do výšky.

Jak rozeznat keříčková rajčata od Tyčkových

Tyčková rajčata zakládají květenství za každým třetím listem. Sklízejí se postupně, po celou sezónu. Většinou plodí až do zámrazu, nebo dokud je nezničí nějaká choroba. Keříčkovým neboli determinantním rajčatům se boční výhony nevyštipují a většinou se pěstují bez opory.

Jak stříhat listy u rajčat

Stříhání listů rajčat

Stříháme velké listy, načež rostliny dostanou více energie k růstu samotných plodů. Nikdy však nestříhejte všechny listy, ale jenom nezbytnou část. A razantní střih se provádí až v době, kdy rajčata na plody nasazují.

Čím se hnojí rajčata

Rajčata vyžadují hnojení ještě před samotnou výsadbou. Ideální je hluboké zrytí záhonu na podzim a přihnojení organickým hnojivem (hnůj, kompost, nebo HNOJÍK). Přihnojování pak pokračuje i během růstu rajčat. První přihnojení by mělo být do týdne od výsadby.

Co Nesázet k rajčatům

Rajčata jistě vypadají jako nesnášenlivá plodina, což je do jisté míry i pravda. V jejich blízkosti nepěstujte dokonce ani brambory ani fenykl, navzájem se totiž inhibují v růstu.

Co dát vedle rajcat

Zkušení pěstitelé vám ale řeknou, že rajčata budou dobře prosperovat třeba s česnekem, cibulí, petrželí, mrkví, ale i s květinami, jako je třeba měsíček nebo tymián. Z dalších druhů zeleniny můžete k rajčatům přisadit saláty, mrkev, anebo okurky.

Kdy jsou černá rajčata zralá

Sklízet můžeme černá rajčata až v době, kdy již mají červené líčko, nejlepší však je nechat plody zcela zčernat. Pozor však, aby rajčata nepřezrála. Ze začátku poznáte plnou zralost těžko, ale s přibývající zkušeností to již bude hračka.

Jak se správně starat o rajčata

Rajčatům prospívá nakypřená půda, dobré je i přihrnutí zeminy ke stonku; více naroste kořenový systém, a s ním i pozdější výnosy. Velmi důležitá je závlaha. Při nedostatku vláhy plody praskají, jsou malé a deformované. Zalévejte ráno nebo na večer, a to přímo ke kořenům, nikdy ne na list!

Proč se u rajčat kroutí listy

Nejčastěji kroucení rajčat (stejně jako paprik, cibule a dalších rostlin) způsobují škůdci, a to mšice a svilušky. Těch se co nejrychleji zbavíte některým z fungicidních přípravků na přírodní bázi. Vyzkoušet však můžete i některé babské rady.

Kde nejlépe pěstovat rajčata

výběr stanoviště a úprava půdy: rajčatům se nejlépe daří na místech vystavených celý den slunci a chráněných před studenými větry. Půdu mají mít hlubokou, nejlépe středně těžkou, bohatou na živiny a teplou. Na jaře týden před výsadbou pohnojíme půdu kravským nebo slepičím hnojem (nejlépe granulovaným).

Jak přírodně hnojit rajčata

Nastýlka ochrání kořeny a kompost dodá rostlině živiny. Přihnojovat můžete rajčata také mletou rohovinou, která obsahuje vysoký podíl důležitých živin, zejména dusíku. Pořídit si lze i minerální hnojiva, která obsahují důležitý dusík, fosfor nebo draslík.

Jak často hnojit rajčata droždím

Hnojivo z droždí můžete během vegetačního období aplikovat jednou týdně, aby byly okurky a rajčata silné a zdravé. Dávejte však pozor, abyste své rostliny nepřehnojili, protože to může vést k nadměrnému růstu, nebo dokonce k poškození rostlin.

Co sázet spolu s rajčaty

Zkušení pěstitelé vám ale řeknou, že rajčata budou dobře prosperovat třeba s česnekem, cibulí, petrželí, mrkví, ale i s květinami, jako je třeba měsíček nebo tymián. Z dalších druhů zeleniny můžete k rajčatům přisadit saláty, mrkev, anebo okurky.

Co nemaji radí rajčata

Bylinkymáta.petržel.šalvěj.citronová tráva.pažitka.bazalka.kopr (sklízejte brzy, aby jeho rychlý růst nezasahoval do vašich rajčat)

Která zelenina se nesnáší

Kukuřici vysaďte co nejdál od celeru nebo reveně. Červená řepa a salát se nesnese se špenátem. Kapustu kadeřavou nevysazujte společně s růžičkovou kapustou. Okurky nikdy nevysazujte společně s rajčaty, zelím, květákem, růžičkovou kapustou nebo brokolicí.

Co dělat když černají rajčata

Jestliže zrovna řešíte tento problém, je stále naděje na záchranu úrody. Stačí jen začít aplikovat KRISTALON Zdravé rajče a paprika s aktivním vápníkem a ten v týdenním intervalu používat alespoň po dobu 1 měsíce. I včasná prevence odvrátí ztrátu úrody a dovede pěstitele ke zdravým a šťavnatým rajčatům.

Co chybí rajčatům

Nedostatek doplňkových živin

Rajčata potřebují v malém množství i další prvky jako je měď, zinek, síra, mangan nebo bór. Několik z nich může být rovněž příčinou výše zmíněné chlorózy rajčat. Tajemství dobré úrody ale nespočívá pouze ve správném hnojení rajčat, nýbrž i v tak základní věci, jako je správné zalévání.

Jak vysoko nechat růst rajčata

Jak pečovat o vzrostlé rostliny

Maximální výška tyčkových rostlin by měla být asi 150 cm. Pokud by rostla výš, uštípněte ji. U keříčkových rajčat tvarujte rostlinu tak, aby bylo uvnitř keříčku dostatek světla. Velmi důležitá je závlaha.

Jak velký květináč na rajčata

Při pěstování rajčat v květináčích je důležité, aby byl květináč dostatečně velký. Rajčata mají hluboké kořeny a potřebují prostor. Květináč by měl mít průměr 30-40 cm a objem alespoň 15 litrů pro jednu rostlinu rajčete.

Co lze pěstovat po rajčatech

Rajčata a ředkvičky, cibule, mrkev či fazole

Kořenová zelenina s rajčaty o živiny soupeřit nebude, takže i ona je vhodnou plodinou spodního patra. Fazole bychom měli vysadit raději keříčkové, protože klasické popínavé budou po rajčatech šplhat.

Jaké je nejlepší hnojivo na rajčata

Pro vyvážené hnojení doporučujeme používat hnojiva renomovaných značek, jako je Kristalon na rajčata a papriky, organo-minerální kapalné hnojivo Agro s unikátním minerálním výtažkem TerraLut, nebo univerzálnější přírodní organické hnojivo Trumf.