Jak se obléct do Turecka?

Jak se obléct do Turecka?

Co za oblečení do Turecka

Co si vzít s sebou na dovolenouplavky, brýle na plavání, popř.opalovací krém, kosmetiku.sluneční brýle a klobouk nebo čepici (možno koupit na místě)čtení (ideálně knížku v češtině, kterou po přečtení můžete nechat v hotelové knihovničce pro další Čechy a Slováky)turistické průvodce nebo vytištěné tyto stránky.

Co se nesmí v Turecku

Co se nesmí v Turecku

Je zakázán vývoz jakýhkoliv starožitných předmětů (za ty jsou považovány předměty starší 100 let). Je přísně zakázán dovoz drog, obchodování s nimi a i jejich užívání. Tresty jsou velmi přísné. Ve vojenských objektech, nádražích, letištích a u většiny mešit je zakázáno fotografovaní.

Jaké léky si vzít do Turecka

obecně je vhodné s sebou pořídit:léky proti průjmu- Tasectan Kids, probiotika.léky na alergii- Fenistil kapky.léky na bolest a teplotu- Nurofen/Panadol.léky na rýmu a kašel.kapky do očí- např. Ocuflash.dezinfekční přípravek- např. Betadine.náplasti, náplasťové stehy, obvazy.opalovací krém.

Jak se oblékají ženy v Turecku

Turci se oblékají po evropsku, jen ženy se moc neodhalují, což ale neplatí pro cizinky. Můžete se odívat podle vlastního uvážení, odhalená ramena a nohy se tady cizinkám tolerují. V moderních letoviscích se dokonce s ženou v burce už prakticky nesetkáte. Odívání se začíná měnit jen v mešitách a v průběhu ramadánu.
Archiv

Čím je nejvýhodnější platit v Turecku

Pokud hodláte v Turecku platit v hotovosti, je obecně výhodnější platit tureckou lirou. Ceny v eurech nebo dolarech jsou často vyšší než v domácí měně a mimo turistická letoviska cizí měnu většinou neakceptují.

Jaké jsou v Turecku zásuvky

Elektrické napětí v Turecku je 220 V/ 50 Hz, zásuvky jsou stejného typu jako u nás a není potřeba používat adaptér.

Co se vyplatí koupit v Turecku

Co stojí za to si z Turecka dovéztKoberec. Plánujete-li větší nákupy, investice do koberců se jednoznačně vyplatí.Nazar. Symbol Turecka, na který narazíte všude.Keramiku. Repliky antických váz, hrnečky, vázy, dózičky, misky,…Kožené výrobky.Zlato a šperky.Starožitnosti.Čaj.Vodní dýmku.

Jak se zdraví v Turecku

Merhaba je pravděpodobně nejznámější turecký pozdrav, se kterým nemůžete nikdy nic pokazit. Pokud si nejste jisti, je tento pozdrav dobrá volba. Může být použit kdykoli a v jakémkoli kontextu, při jakékoli příležitosti, formální či neformální. Pro ranní pozdrav se používá günaydın.

Co se nesmí vyvážet z Turecka

Zakázán je dovoz drog a jiných omamných látek, obchodování s nimi a jejich spotřeba. Za nedovolenou výrobu, vývoz a dovoz omamných nebo psychotropních látek (již za 1 gram) hrozí trest odnětí svobody ve výši 10 až 20 let a vysoké peněžité tresty.

Jak vybrat penize z bankomatu v Turecku

Výběr z bankomatu nebývá problém jak s kartou Visa, tak Mastercard. Ve městech či u turistických zajímavostí (například v Pamukkale či Kappadokii) je i několik bankomatů v řadě vedle sebe. Platby kartou jsou běžné v supermarketech nebo lepších restauracích, hotovost však bude nutností.

Jak vybrat penize v Turecku

Turecké liry lze vybírat v bankomatech, ale je třeba dávat pozor na poplatky. Hledejte bankomaty ING a Halk bank. Do Turecka si můžete vzít na výměnu eura nebo dolary.

Kde koupit redukci

Cestovní adaptér je možné zakoupit pro konkrétní zemi či region, kam se chystáte, nebo lze pořídit i celá sada redukcí, které pokrývají většinu zásuvek na světě. K dostání jsou v kamenných obchodech s elektronikou či na internetu, kde si je nejdříve můžete v klidu porovnat.

Jaké napětí je v zásuvce

V drtivé většině Evropy se v elektrických zásuvkách můžeme setkat s napětím 230 V a frekvencí 50 Hz. Oproti tomu v USA je běžné napětí 110 až 120 V, frekvence pak 60 Hz.

Jak draho je v Turecku

Obecně jsou ceny v Turecku porovnatelné s cenami v České republice. Levnějším regionem je východ a jihovýchod Turecka, dražším pak Istanbul a Středomořské pobřeží, kde jsou zvyklí na turisty. Ceny jídla v supermarketech jsou v průměru o něco vyšší než v Česku.

Kde koupit oblečení z Turecka

Oblečení z Turecka si samozřejmě můžete koupit i sami, velmi často bývá tento artikl zmiňován jako jeden z klasických „dovolenkových“ suvenýrů, který si určitě přivézt z prázdnin. Co se týče obchodních řetězců, k nejznámějším značkám patří: LC Waikiki. Defacto.

Co znamená v Turecku EFE

Mužské křestní jméno tureckého původu. V překladu jméno znamená statečný bratr.

Jak se řekne turecky Dobrý večer

Základní výrazy

Česky Turecky
Vítejte Hoş geldiniz
Dobré ráno Günaydın
Dobrý den Iyi günler
Dobrý večer Iyi akşamlar

Čím platit na dovolené v Turecku

Jedna turecká lira se dělí na 100 kurušů. Platit můžete také eury i americkými dolary. Kreditní karty a šeky jsou ve většině lepších podniků akceptovány, ale na cestovní šeky dostanete ne příliš výhodný kurz. Peníze vyměníte v bance (bývají zavřené přes víkendy), na poště, v hotelu nebo cestovních agenturách.

Jaké jsou zásuvky v Ománu

V Ománu se většinově používají „anglické“ tříkolíkové zásuvky. Pro naše elektrické spotřebiče či pro nabíjení přístrojů je tedy nutný adaptér.

Jaké jsou zásuvky na Kubě

Na Kubě natrefíte primárně na čtyři typy zásuvek, tedy typ A, B, C a L. Elektrické napětí je pak v zemi 110/220 V při frekvenci 60 Hz – převážně funguje napájení na ostrově při 110 V, některé z novějších hotelů však pracují při napětí 220 V.

Jak změřit napětí v zásuvce

Jak změřit napětí v zásuvce 230V Černý měřící kabel zapojíme do společné černé zdířky multimetru (COM). Červený měřící kabel zapojíme do červené zdířky multimetru měřící napětí (V). Při měření napětí nesmí být nikdy červený vodič připojen do svorky měřící proud (A, mA).

Jak správně zapojit zásuvku

Nejprve vždy zapojujeme fázový vodič, který má, jak již bylo zmíněno, hnědou (někdy černou) barvu. Pokud se díváme přímo do zásuvky, je to vodič, který zapojujeme k levé zdířce. Dále zapojíme na pravou zdířku světle modrý nulový vodič. Jako poslední připojíme zeleno-žlutý ochranný vodič na středový kolík zásuvky.

Co si přivézt z Turecka

Co si přivézt z TureckaHalva.Čokoládová tyčinka s tureckými pistáciemi.Mléčná čokoláda Nestlé s tureckými pistáciemi.Turecký čaj.Zelený čaj s příchutí sakury.Halva se sušenými fíky a vlašskými ořechy.Džem z černé moruše.Turecká čočková polévka.

Jak se řekne turecky Ahoj

Základní výrazy

Česky Turecky
Ahoj Merhaba / Selam
Vítejte Hoş geldiniz
Dobré ráno Günaydın
Dobrý den Iyi günler

Jak pozdravit v Turecku

Merhaba je pravděpodobně nejznámější turecký pozdrav, se kterým nemůžete nikdy nic pokazit. Pokud si nejste jisti, je tento pozdrav dobrá volba. Může být použit kdykoli a v jakémkoli kontextu, při jakékoli příležitosti, formální či neformální. Pro ranní pozdrav se používá günaydın.