Jak silné světlo do obývacího pokoje?

Jak silné světlo do obývacího pokoje?

Jak silne světlo do místnosti

pro kuchyň nebo pracovnu je doporučeno LED osvětlení o výkonu 4 W/m2, pro obývací pokoj, dětský pokoj, ložnici, koupelnu 2 až 3 W/m2, pro sklep a chodby stačí 1 až 2 W/m2. Pro vaši představu 1 W u LED žárovky průměrně odpovídá světelnému výkonu 7-9 W klasické žárovky (čili 75-100 lumenům).
Archiv

Jakou barvu světla do obýváku

Teple bílá barva se doporučuje do svítidel, které budeme mít v místnostech, kde chceme odpočívat či se cítit příjemně – nejčastěji se tedy jedná o ložnici, obývací pokoj, případně dětský pokoj.

Jak Osvetlit obývací pokoj

Do obývacího pokoje bychom měli umístit několik nepřímých zdrojů světla: Televizor, či nábytek mohou být podsvícené LED pásy, které se dají barevně podle nálady měnit. Obrazy, vitríny, knihovny, apod. se dají osvětlit pomocí bodovek nebo speciálními akcentovými nástěnnými svítidly.

Jak spocitat osvětlení

Potřebné osvětlení = plocha místnosti v m² × počet doporučené intenzity osvětlení prostoru v lx (lm)

Jak silné světlo

Jak vybrat správné osvětlení do každé místnosti

Typ svítidla Doporučená hodnota lm (cca)
Dekorační světlo 100-240 lm
Lampičky na čtení u postele 200 lm
Lampičky na pracovní stůl 300-500 lm
Bodová světla 400 lm

Jak silnou žárovku do pokoje

Pro obývací pokoj je doporučená hodnota 250–350 lx (v příkladu budeme počítat s hodnotou 300 lx). Výsledkem je 20 lm na 1 m2. Tolik lumenů dopadne na 1 m2 plochy. Na plochu 15 m2 je tedy potřeba 300 lm, to odpovídá jedné 40 W klasické žárovce.

Co je to 4000K

Teplota chromatičnosti (neboli teplota světla) se udává v Kelvinech (K). Čím více Kelvinů, tím je světlo více bílé až modré. Světlo svíčky nebo žárovky je nažloutlé, jeho teplota se pohybuje v rozmezí 1000 až 4500 K. Typické denní světlo v poledne a světlo zábleskové má teplotu kolem 5000 až 7000 K.

Jaká barva světla má největší energii

Barevné spektrum

Nejkratší vlnovou délku, ale nejvyšší frekvenci, má fialová (380 až 430 nm), s nárůstem vlnové délky a poklesem frekvence následují modrá (430 až 500 nm), azurová (500 až 520 nm), zelená (520 až 565 nm), žlutá (565 až 590 nm), oranžová (590 až 625 nm) a červená (625 až 740 nm).

Jak rozmístit osvětlení

Do velkých místností rozmístíme více světel, nad velké stoly a plochy pak světla s několika zdroji nebo více bodových světel. Doplnit je můžeme stojací lampou nebo nástěnnými světly. Při výběru osvětlení např. pro čtecí a pracovní kout volíme raději dražší a kvalitnější zdroj světla, který šetří zrak.

Jak navrhnout osvětlení

Použijte minimalistické prvky a prostor se opticky zvětší. Namísto stojících a visících lamp, které zabírají prostor, zvolte stropní nebo nástěnná svítidla. Pokud máte naopak velký byt či dům, různými svítidly s různou intenzitou světla můžete vytvořit více malých „ostrůvků“.

Jak silné světlo na záchod

Příkon svítidel pro osvětlení WC postačí cca 5 W/m2. Teplota světla se většinou používá teplá bílá (3000 K), která je mírně nažloutlá. V případě starších a méně pohyblivých lidí doporučujeme neutrální bílou barvu (4000 K).

Jak silné světlo do dětského pokoje

Intenzitu světla bychom tak měli řešit opět především u lampičky na psacím stole, kde by měla mít hodnotu minimálně 300 lm, ale ideálně 500 lm a více. U stropního osvětlení pak obecně platí, že více světla obzvláště v dětském pokoji rozhodně nevadí. Intenzitu stropního světla je třeba přizpůsobit rozměrům pokoje.

Jakou žárovku do obývacího pokoje

Barva světla

Do obývacího pokoje vyberte žárovku v neutrální barvě – mezi 3500 a 5000 Kelvinů. Tato barevná řada je nejvhodnější pro osvětlení obývacího pokoje. V ložnici se postarejte o teplé osvětlení (2700 – 3300 Kelvinů), které zlepší účinnost odpočinku.

Jak správně vybrat světlo

Obecně platí, že teplé spektrum je vhodné pro relaxaci, kdežto studené se více hodí pro práci a část dne, kdy musíme být produktivní. Barvu světla označujeme v Kelvinech (K) a platí: čím méně Kelvinů, tím teplejší světlo. Tip: Osvětlení skvěle vynikne v interiéru s odstíny červené a oranžové.

Co znamená 6000K

Teplotu světla dělíme do tří základních skupin: teplá, neutrální a studená. Každá z nich je závislá na barvě měřené v Kelvinech. Čím vyšší teplota, tím chladnější barva. Teplá barva je v rozmezí 2200K- 3500K, neutrální barva je kolem 4000K- 4500K a studená barva je 6000K- 6500K.

Jaký je rozdíl mezi teplým a studeným světlem

Teplé světlo se od toho studeného liší nejen námi vnímanou barvou, a tedy atmosférou, kterou v domácnosti vytváří, ale také vlivy, které na nás má. Teplé světlo působí útulně, příjemně, a ve večerních hodinách nám pomůže usnout. Naopak studené světlo je moderní, ostré a napomáhá naší aktivitě.

Jak rozdělujeme světlo

Různé frekvence světla vidíme jako barvy, od červeného světla s nejnižší frekvencí a nejdelší vlnovou délkou po fialové s nejvyšší frekvencí a nejkratší vlnovou délkou. Hned vedle viditelného světla se nachází ultrafialové (UV), směrem do kratších vlnových délek, a infračervené záření (IR), směrem do delších délek.

Jak kombinovat světla

Kombinovat můžeme světla nástěnná, závěsná i bodová. Přisazená stropní svítidla v kombinaci s designovými stropními svítidly nad jídelním stolem. Součástí dnešních kuchyní je také jídelní kout. Zde je nejvhodnější zvolit závěsné světlo, které dokáže navodit příjemnou atmosféru.

Jak silné světlo do kuchyně

Je dobré mít na paměti, že intenzita světla dopadajícího na pracovní plochu v kuchyni by měla dosahovat alespoň 300 luxů. „Jestliže si při práci v kuchyni stíníte, pak máte osvětlení špatně rozmístěné.

Jak Osvetlit detsky pokoj

Osvětlení pro nejmenší děti

Zvažte i noční osvětlení, jež vám pomůže s orientací v pokoji při nočních kontrolách bez nutnosti rozsvěcet hlavní světlo. Ideální volbou je lampa s nastavitelnou intenzitou svícení v kombinaci s hravými dekorativními světly, která dostatečně osvítí váš prostor třeba pro čtení pohádek.

Jak vybrat osvětlení do dětského pokoje

Pro dětská stropní svítidla jsou vhodné úsporné žárovky, pro osvětlení k posteli se hodí LED světla. Starším dětem můžete vybavit pokoj chytrým osvětlením, které ovládáte přes aplikaci. Takové osvětlení umožní regulovat intenzitu i barvu světla. → Výkon centrálního osvětlení v dětském pokoji by měl být min 400 lx.

Jak se pozná LED žárovka

Vaše LED žárovka bude svítit matně, anebo intenzivněji. Světelný tok vyjadřujeme počtem lumenů (lm). Vaše LED žárovka může šířit světlo spíše teplejší, nebo chladnější barvy, což vyjadřujeme takzvanou barevnou teplotou. Pro srovnání, tradiční wolframová žárovka mívá kolem 700 lm a 2 700 K (kelvinů).

Jaké světlo je nejzdravější

Pro správnou funkci zraku se doporučuje volit žárovky, které mají co nejblíže k dennímu světlu. Chromatičnost těchto LED žárovek se pohybuje kolem 5 000K. Toto světlo je zdravější, protože nenarušuje přirozený metabolismus. Oči ani orgány se nemusí přepínat na odlišný odstín světla a nenamáhají se.

V čem se měří světlo

Vlnové délky světla se měří v nanometrech (nm), což je jednotka miliardkrát menší než je metr.

Co je viditelné světlo

Viditelné světlo, jinak také označované pouze jako světlo, je elektromagnetické záření o frekvenci 3,9 x 1014 Hz do 7,9 x 1014 Hz, což ve vakuu odpovídá vlnovým délkám v rozmezí 380–740 nm.