Co Snidaji ve Spanelsku?

Co Snidaji ve Spanelsku?

Co se Snida ve Španělsku

Jak tedy vypadá španělský den Snídaně je podobná jako v Čechách. Nejčastěji se pije káva s mlékem a k ní se přikusuje opečený chléb s olivovým olejem, případně s rajčetem.
Archiv

Co se vaří ve Španělsku

Španělská kuchyně

Základní informace
Dochucovadla šafrán, paprika, římský kmín, olivový olej, citrón, česnek, cibule
Pokrmy
Jídla Polévka Gazpacho, Paella, Tortilla, Chorizo, Bacalao, Jamón Serrano, Tapas
Nápoje káva, hořká čokoláda, Cava, Víno, Sangria, Koňak, Sherry

Archiv

Co nedělat ve Španělsku

Co ve Španělsku rozhodně nedělat:Objevit se na večeři před devátou.Podávat ruku ženěJíst jako v mense.Házet Španěle do stejného pytle.Pozor na politiku.Učit se trochu španělsky.Dát šanci španělskému jídlu.Pařit v noci a odpočívat odpoledne.
Archiv

Co jíst ve Španělsku

Španělská kuchyněOlivový olej tvoří základ většiny jídel.Vepřová kořeněná klobáska známá jako chorizo.Kvalitní sušená šunka jamón serrano z vepřové kýty se někdy může sušit až 2 roky.Paella s mořskými plody je oblíbená v celé zemi.Studená bramborová omeleta tortilla espaňola je národním jídlem.
Archiv

Co jedí francouzsky

K nejzákladnějším prvkům francouzské kuchyně patří vína a sýry. Francouzi milují ryby a mořské plody (ústřice, slávky, hřebenatky, kraby, humry, langusty, mořské šneky), významnou roli ale hrají i jiné druhy masa (jehněčí, skopové, hovězí, telecí, vepřové, zvěřina…), jedí se hojně i vnitřnosti a vyrábějí se paštiky.

Co to je paella

Paella je typické španělské jídlo z rýže, podobné rizotu nebo pilafu. Pochází ze španělského města Valencie. Lidé, kteří ve Španělsku nežijí, paellu obvykle vnímají jako národní jídlo Španělska, ale většina Španělů ji spíše pokládá za regionální pokrm, vyskytující se v oblasti Valencie.

Kdy se obědvá ve Španělsku

Oběd (comida/almuerzo)

Španělé obědvají po 14. hodině, nejčastěji okolo 15. hodiny, kdy to rovnou spojí se sledováním odpoledních zpráv. Oběd se podává ve třech chodech.

Co to je tapas

Tapas je synonymem pro malé občerstvení, degustační talířek či jednohubky. Název tapas pochází ze Španělska, kde je tento způsob stravování velice oblíben. Lze říci, že jde o způsob stravování, jenž je realizován ve společnosti přátel nebo více osob, které spolu sdílejí stůl.

Co se nesmí vozit do Španělska

Při zpáteční cestě je možné dovézt do ČR bezcelně předměty v celkové hodnotě do 6.000 Kč na dospělou osobu (dítě do 15 let 3.000 Kč). Je zakázáno vyvážet i dovážet zboží, které podléhá zvláštním předpisům (cizokrajné rostliny, zvířata, zbraně, starožitnosti).

Co mají rádi Španělé

Španělé mají rádi „klípky“ a novinky ze společnosti.

Jsou hrdí na vlastní tradice, rádi zdůrazňují, že nad Španělskem kdysi Slunce nikdy nezapadalo (snad s výjimkou Basků a Katalánců) a vůbec všechno domácí je pro ně symbolem té nejlepší kvality.

Jaké je národní jídlo Španělska

Typická španělská jídla

Paella – Šafránové rizoto ve speciální pánvi, v níž se připravuje i podává. Základní přísadou je maso, zelenina nebo mořské plody. Variant a kombinací je mnoho podle jednotlivých regionů i podle sezon.

Co si dát k jídlu ve Francii

Mezi nejznámější francouzská jídla jistě patří quiche lorraine (slaný koláč se slaninou), boeuf bourguignon (hovězí dušené na červeném víně), galettes (něco na způsob slaných omelet) nebo šneci plnění česnekovým máslem. Velkou pochoutkou pro Francouze jsou i foie gras, tedy husí játra.

Co pijí Francouzi

Francie proslula mnoha druhy nápojů. Od vynikajícího vína, přes Cognac, Armagnac, šampaňské, až po cidre. Víno patří neodmyslitelně k francouzské kultuře. Oblast Alsaska vyniká spíše výborným bílým vínem, na jihu se naopak produkuje spíše červené víno.

Co patří do paelly

Paella Valenciana, typická varianta pocházející z třetího největšího města Španělska, zpravidla obsahuje rýži, rajčata, zelené fazolky, bílé fazole, kuřecí a králičí maso, hlemýždě, olivový olej, šafrán a rozmarýn. Velmi oblíbená je také paella s mořskými plody, ve které nejsou fazole a maso je nahrazeno dary moře.

Jak se vyslovuje paella

Název paella je přímo odvozený od typické velké nádoby, ve které se připravuje – paella totiž doslova znamená pánev velkého rozměru ve valencijském jazyce. (Poznámka: správná výslovnost je „pa-eja“ a nikoliv pa-ela.)

Jací jsou Španělé

Ve světě Španělé platí za temperamentní, společenský a velice komunikativní národ, který je ve svých projevech hlučný a rád a často se baví. Důvodem k oslavě může být v podstatě cokoli a španělská fiesta je mezinárodní fenomén, který do Španělska každoročně láká řadu nejen mladých lidí.

Jak se jí tapas

Tapas je vždy určené ke sdílení s ostatními spolustolovníky a musí se dát jíst rukama, aby se mohlo snadno uzobávat po celý večer.

Jak funguje tapas

Tapas existují studené i teplé. V některých restauracích si můžete jídla z jejich běžné nabídky dát kromě normální velikosti také v podobě tapas, a za večer tak ochutnáte několik pokrmů. Jako tapas se dá servírovat kdeco a moderní fúze tak nabízejí i různé orientální varianty a další “nemyslitelné” podoby.

Co se nesmí vyvážet ze Španělska

Španělsko podepsalo CITES, což je mezinárodní dohoda o zákazu obchodu s ohroženými druhy zvířat a rostlin, která se celosvětově týká více jak 800 druhů. Patří sem mj. například korály, mušle, kaktusy, orchideje a želvy. Těmto „suvenýrům“ se vyhněte: v případě porušení zákona hrozí trestní stíhání.

Co je zakázáno vyvážet z Islandu

Co se nesmí odvážet z Islandu

Z Islandu si nesmíte odvézt nic z chráněných druhů rostlin, žádné ptáky, ptačí vejce ani skořápky z vajec či ptačí hnízda. Zakázáno je také poškozovat a vyvážet krápníky z jeskyní. Vyvážet se též nesmí (bez zvláštního povolení) jakékoliv předměty historické či archeologické hodnoty.

Co se dá koupit ve Španělsku

K tradičním produktům patří kožené výrobky, např. bundy, vesty, kabelky, peněženky a boty, jejichž nákup se cenově rozhodně vyplatí. Rovněž kosmetika a parfémy pořídíte za výhodné ceny. Z dražších, ale typických dárků, si potom můžete koupit zlaté a stříbrné šperky nebo třeba křišťál.

Co ochutnat v Paříži

Můžete si tady dopřát šneky, kohouta na víně, tradiční burgundské hovězí, žabí stehýnka, Raclette, Tartiflette, Fondue, ale i tradiční Galette – palačinky z pohanky a spoustu dalších. Sáhnout můžete také po nejrůznějších specialitách francouzských regionů nebo pařížských specialitách.

Co snídají Francouzi

Francouzi snídají croissant s máslem a marmeládou, sladký koláč, jogurt a ovoce. K pití si můžete dát čaj a džus, ale typické je velký šálek café au lait – káva s mlékem. K obědu mnohdy postačí sendvič nebo křupavá francouzská bagetka se sýrem a šunkou, někteří obědvají lehký salát či těstoviny.

Co si dát k jidlu ve Francii

Mezi nejznámější francouzská jídla jistě patří quiche lorraine (slaný koláč se slaninou), boeuf bourguignon (hovězí dušené na červeném víně), galettes (něco na způsob slaných omelet) nebo šneci plnění česnekovým máslem. Velkou pochoutkou pro Francouze jsou i foie gras, tedy husí játra.

Co si koupit ve Francii

Mezi francouzské kulinářské speciality patří máslové pečivo a párek z vnitřností z Bretaně, hořčice z Dijonu, med z Provence. Ve Francii seženete výborný olivový olej, kdoulové želé a voňavé provensálské koření. Lahůdkou v jihozápadní Francii jsou husí játra.