Co nám říká HDP?

Co nám říká HDP?

Co se započítává do HDP

HDP se podle této metody počítá jako součet prvotních důchodů za národní hospodářství celkem: náhrad zaměstnancům, daní z výroby a z dovozu snížených o dotace a hrubého provozního přebytku a smíšeného důchodu (resp. čistého provozního přebytku a smíšeného důchodu a spotřeby fixního kapitálu).

Jaká je hodnota HDP

Ekonomika Česka
Populace ▲ 10 693 939 (1. ledna 2020)
HDP ▼ CZK5 651 990 000 000. (nominalní, 2020 odhad) ▼ $431 mld. (PPP, 2020 odhad)
Změna HDP 2,27 % (2021)
HDP na obyvatele ▲ 40 862 $ PPP (2021)

Co je to HDP na obyvatele

HDP na obyvatele je celkové HDP vyděleno počtem obyvatel daného státu. HDP je klíčovým ukazatelem vývoje národního hospodářství, měří výkonnost ekonomiky. Jde o ukazatel shrnující nově vytvořené hodnoty, který slouží k odhadu ekonomického rozvoje země.

Co znamená růst HDP

Hospodářským (ekonomickým) růstem se rozumí vzestup hospodářského potenciálu země, ke kterému dochází v souvislosti s kvantitativním zvyšováním (růstem) potenciálního hrubého domácího produktu.

Co zvyšuje HDP

Veřejné výdaje na zboží a služby zvyšují agregátní výdaje, protože představují další složku agregátních výdajů vedle spotřeby a investic. Vývoz znamená příliv poptávky ze zahraničních trhů na český trh. Zvyšuje agregátní výdaje na našem trhu, a tím zvyšuje náš nominální HDP.

Co je zahrnuto do HDP počítaného výdajovou metodou

Výdajovou metodou se HDP počítá jako součet konečného užití výrobků a služeb rezidentskými jednotkami (skutečná konečná spotřeba a tvorba hrubého kapitálu) a salda vývozu a dovozu výrobků a služeb.

Co tvoří HDP ČR

Podle sektorového hlediska má na tvorbě hrubé přidané hodnoty dominantní podíl sektor služeb (62 %), podíl průmyslu činí 30 %, podíl stavebnictví 6 % a podíl zemědělství 2 %. Klíčovou roli ve vývoji ekonomiky hraje zahraniční obchod. Podíl vývozu zboží a služeb na HDP dosahuje 78 % a dlouhodobě stoupá.

Jaká bude inflace v roce 2023

Česká národní banka dnes zveřejnila novou makroekonomickou prognózu. HDP by v roce 2023 měl dle prognózy vzrůst o 0,5 %. Únorová prognóza ještě počítala s 0,3% poklesem. Predikce celkové inflace za rok 2023 byla oproti minulé prognóze zvýšena z 10,8 % na 11,2 %.

Kdo má nejnižší HDP

Kupříkladu Tuvalu má nejmenší HDP ze všech zemí, a to pouhých 64 milionů dolarů. Podle údajů Mezinárodního měnového fondu by měl být rok 2023 obtížnější než minulý rok.

Kde je nejnižší HDP

Turecko, kandidátská země EU, předčilo Rumunsko a Bulharsko. V pěti zemích je HDP na obyvatele o nejméně 60 % nižší než průměr EU-27. Těmito zeměmi jsou dvě kandidátské země EU Černá Hora a Bývalá jugoslávská republika Makedonie a tři západobalkánské země Srbsko, Bosna a Hercegovina a Albánie.

Proč se HDP uvádí na obyvatele

Jde o hodnotu všeho zboží a služeb, které byly v určitém roce na daném území vyprodukovány. V mezinárodních srovnáních se často používá také hodnota HDP na jednoho obyvatele státu, což umožňuje lepší porovnání výkonnosti zemí s různým počtem obyvatel.

Jaká je nejbohatší země na světě

USA. USA jsou jedinou zemí na seznamu nejbohatších zemí, která je v top 10 jak z hlediska HDP na obyvatele, tak celkového HDP a v roce 2023 budou stále největší světovou ekonomikou, ačkoli Čína je nyní těsně pozadu. Rozdíl mezi bohatými a chudými je bohužel ve Spojených státech velmi velký.

Kde je nejnižší inflace

Naopak nejnižší inflaci vykázalo Lucembursko (5,8 procenta), Španělsko (5,9 procenta) a Kypr s Maltou (6,8 procenta). V porovnání s prosincem klesla meziroční inflace v 18 členských zemích a vzrostla v devíti.

Kdy byla nejvyšší inflace v ČR

Nejvyšší průměrná roční míra inflace v celé historii samostatné České republiky byla v roce 1993, kdy dosáhla výše 20,8 %. V roce 2018 byla průměrná roční míra inflace 2,1 %. Cenové indexy patří mezi nejstarší sledované informace.

Kdo má největší HDP na světě

Seznam států

Pořadí Stát v milionech USD
1. Spojené státy americké 20 807 269
2. Čína 14 860 775
3. Japonsko 4 910 580
4. Německo 3 780 553

Kdo je nejbohatší země světa

USA. USA jsou jedinou zemí na seznamu nejbohatších zemí, která je v top 10 jak z hlediska HDP na obyvatele, tak celkového HDP a v roce 2023 budou stále největší světovou ekonomikou, ačkoli Čína je nyní těsně pozadu. Rozdíl mezi bohatými a chudými je bohužel ve Spojených státech velmi velký.