Co znamená zkratka OTE?

Co znamená zkratka OTE?

Co to je OTE

Operátor trhu s elektřinou (OTE) je akciová společnost založená na základě energetického zákona. Jediným akcionářem OTE je stát, jehož zájmy zastupuje Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Co je poplatek OTE

Tento poplatek odráží náklady společnosti Operátor trhu s elektřinou, a. s., (dále jen OTE), která trh s elektřinou v ČR organizuje. Poplatek závisí na množství elektřiny dodané zákazníkům do odběrných míst. Cenu za činnost OTE reguluje stát a její výši pevně stanovuje Energetický regulační úřad.

Jak se přihlásit do OTE

Do CS OTE se přihlásíte buď přímo z internetových stránek https://portal.ote-cr.cz/, případně přes hlavní stránku společnosti OTE, a.s. http://www.ote-cr.cz (v pravém horním rohu „Pro registrované účastníky a výrobce POZE: Portál CS OTE").

Jak zažádat o výrobní EAN ČEZ

O výrobní EAN je možné požádat po úspěšném připojení elektrárny a to prostřednictvím Distribučního portálu https://dip.cezdistribuce.cz. Registraci do portálu ČEZu určitě doporučujeme – získáte tak opravdu skvělý přehled o svém odběrném místě a navíc zde můžete řešit většinu požadavků online.

Co má vliv na cenu elektřiny

Výši ceny silové elektřiny ovlivňuje několik hlavních faktorů: Poptávka a nabídka na trhu. Poměry na trhu pro domácnosti a pro maloodběratele. Hospodářský růst nebo naopak útlum.

Na jakou dobu má ČR zásoby zemního plynu

Těžbě se věnuje 5 společností a těžba kryje přibližně 2 % domácí spotřeby. Zásoby zemního plynu na využívaných ložiskách se odhadují na 2 842 mil. m3 s životností 21 let. V České republice je více jak 2,8 milionů odběratelů zemního plynu, z toho 2,6 mil.

Jaký certifikát pro OTE

Pro aplikaci OTE-COM musí účastník trhu pro přihlášení k aplikaci použít komerční certifikát. Pro elektronický podpis dat platí stejná pravidla jako v případě webového portálu, tzn.

Jak dlouho platí zelený bonus

Takzvaný zelený bonus je fixován pouze na jeden rok, jde o příspěvek k vyrobené elektrické energii, kterou si provozovatel elektrárny může spotřebovat sám nebo prodat třetímu subjektu za libovolnou cenu.

Jak dlouho trvá zapojení fotovoltaiky

Standardní doba připojení FVE k distribuční síti byla ještě nedávno v řádu několika týdnů. Vzhledem k tomu, jak u nás v poslední době stoupl zájem o vlastní fotovoltaiku, se ale čekací lhůta prodloužila. V současné situaci můžete na připojení k síti čekat i několik měsíců.

Kdo vykupuje přebytky z fotovoltaiky

Jako výrobci elektřiny z OZE (obnovitelné zdroje energie) můžete uzavřít smlouvu o takzvaném povinném výkupu s dominantním dodavatelem ve vašem regionu (ČEZ, E. ON, PRE) – povinně vykupující.

Jak se bude vyvíjet cena elektřiny 2023

Ceny elektřiny v roce 2023 se pravděpodobně budou stále držet poměrně vysoko a jejich pokles se dá očekávat teprve v roce 2024. Ačkoliv cena elektřiny na burze již šla dolů, u maloobchodních cen to zatím neplatí a ještě hned tak nebude.

Jaká bude cena elektřiny v roce 2023

Aktuální průměrná cena elektřiny 2023

Aktuální průměrná cena elektřiny se pohybuje okolo 5,93 Kč/kWh (aktualizace únor 2023). Konkrétní ceny se mohou od sebe dost lišit dle místa a dodavatele. V současné době cena elektřiny mírně klesá a lze si zajistit ještě nižší ceny.

Kdo prodal zásobníky na plyn

Většina zásobníků plynu v Česku přechází ode dneška zpět pod německý koncern RWE. Firma to oznámila ČTK. Krok podle ní souvisí s dohodou o výměně aktivit obnovitelných zdrojů mezi skupinami RWE a E.

Jak dlouho vydrží plyn v ČR

Podle aktuálních odhadů vystačí globální zásoby ropy a zemního plynu zhruba 50 let, uranu 100 let a uhlí 150 let.

Jak zjistit zda mám elektronický podpis

Vlastnosti certifikátu lze zobrazit také v úložišti certifikátů. V aplikaci Internet Explorer klikněte na ozubené kolečko NÁSTROJE a dále na MOŽNOSTI INTERNETU. V zobrazeném okně klikněte na záložku OBSAH, dále pak na tlačítko CERTIFIKÁTY. Vlastnosti certifikátu zobrazíte dvojím kliknutím myši na daný certifikát.

Jak dlouho platí elektronický podpis

Elektronický podpis má platnost 1 rok. Pokud však dokument s elektronickým podpisem „orazítkujete", prodloužíte jeho platnost až na 5 let. S časovým razítkem a elektronickým podpisem vždy jednoznačně prokážete, odkdy se váš dokument nezměnil.

Kdo má nárok na zelený bonus

Podle zákona mají na zelené bonusy nárok zdroje s výkonem do 1 MW. Výjimku tvoří větrné elektrárny, u nichž lze zelený bonus získat i na farmy skládající se z maximálně šesti zdrojů. Zelený bonus je v podstatně stejná forma podpory jako dosavadní zelené bonusy a poskytuje se v hodinovém nebo ročním režimu.

Kdy je potřeba licence na FVE

Kdy je potřeba vlastnit energetickou licenci pro provoz fotovoltaiky Podle energetického zákona není zapotřebí energetická licence, pokud výkon vaší FVE nepřesahuje 10 kW a vyrobena elektřina slouží pouze pro vlastní spotřebu, nikoliv k podnikání.

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaiky

Na co si dát pozor při nákupu solárního systémuFotovoltaické panely.Baterie.Měnič (střídač)Pokrytí spotřeby výrobou z FVE.Jaký trvalý proud či raději výkon ve wattech mi poskytne Vámi nabízená baterie a jaká je cena za její rozšíření (Jaký výkon má jeden panel a není možné použít méně panelů vyššího výkonu

Jak dlouho vydrží baterie na fotovoltaiku

Záruky na baterie jsou 10 let ( 80% využitelné kapacity po 1é letech ). Dodržením výše uvedených doporučení Vám baterie mohou vydržet například 13 nebo 15 let v provozu. Pozn. LIthiová baterie s kapacitou 50% je již za zenitem – je z pohledu ukládání energie naprosto nefunkční.

Jaká je cena za výkup elektřiny

(jistota) Cenu, za kterou od vás budeme elektřinu vykupovat, společně sjednáme předem. Budete tak přesně vědět, kolik peněz za prodej elektřiny dostanete. V roce 2023 nabízíme za výkup elektřiny až 2.150,- Kč/MWh.

Co s Pretoky z fotovoltaiky

Přetoky můžete prodávat do sítě

Pokud o ně máte zájem, musíte se společností uzavřít smlouvu o výkupu. Přebytky vykoupí za fixní částku, která je stanovena dlouhodobě. Dodavatelé vám za přebytky mohou platit s ohledem na aktuální spotové ceny elektřiny na burze.

Kdy klesne cena elektřiny

Situace se s největší pravděpodobností začne zlepšovat až v roce 2024, kdy obchodníci na velkoobchodním trhu očekávají pokles cen o 25 %. Tato sestupná tendence by mohla podle současných očekávání pokračovat i v roce 2025, kdy se předpokládá cenový pokles o dalších přibližně 20 %.

Kdo nabízí nejlevnější elektřinu

Pokud hledáte kvalitního a stabilního dodavatele elektřiny, který vám dokáže nabídnout více než jen nízkou cenu, je pro vás ČEZ tou správnou volbou. Při fixaci ceny u něj navíc můžete i výrazně ušetřit, a to i stovky ne-li tisíce korun ročně. S jeho mobilní aplikací budete mít přitom svoji spotřebu zcela pod kontrolou.

Kdo je majitelem RWE

innogy

innogy Česká republika
Vlastní kapitál 21,3 mld. Kč (2021) 18,9 mld. Kč (2020)
Zaměstnanci 259 (2021)
Mateřská společnost MVM Group
Majitel MVM Group (100 %)