Jak vybrat kotel na plyn?

Jak vybrat kotel na plyn?

Který plynový kotel je nejlepší

Nejlepší kondenzační kotle na plyn dle srovnání

Varianta výběru Hodnocení Vzhled a název
Nejlepší cena-výkon 87,0 % Baxi Nuvola Duo-tec+ 24 Přečíst recenzi
Pro nenáročné 72,0 % Protherm Gepard Condens 18/25 MKV-A Přečíst recenzi
Pokročilé ovládání 90,0 % Baxi Nuvola Platinum+ 24 Přečíst recenzi
Jednoduchý výkon 81,0 % Baxi Prime 28

Archiv

Jaký výkon plynového kotle pro rodinný dům

Jak spočítat výkon kotle

Obytná plocha Nová budova s dobrou izolací a moderním topným systémem Nezateplená budova z 80.- 90. let a starším top. systémem
120 m2 8 kW 16 kW
140 m2 10 kW 18 kW
160 m2 11 kW 21 kW
180 m2 13 kW 23 kW

Jak spočítat potřebný výkon plynového kotle

Pokud nemáte možnost konzultace s tímto projektantem, případně jiným odborníkem v oboru, existuje jednoduchý přibližný výpočet: Kubaturu natápěného objektu vynásobte koeficientem 40 – 50 a dostanete přibližně potřebný výkon plynového kotle. Čím je stavba hůře zateplená, tím je koeficient vyšší.
ArchivPodobné

Jaký plynový kotel do starého domu

Jestliže ale například řešíte otázku, jaký plynový kotel vybrat do starého domu, i v tomto případě je kondenzační kotel díky úsporám ideální volbou.

Jaký je nejlepší kondenzační kotel

TEST: Nejlepší plynové kondenzační kotle

1. místo 2. místo
Název Protherm Gepard Condens 25 MKO-A TOP plynový kotel Baxi Duo-tec Compact E 24
Hodnocení
Cena Porovnat ceny Porovnat ceny
Parametry

Jaký komín pro kondenzační kotel

Díky kondenzaci vodní páry se využívá i teplo ze spalin.

Kondenzační kotel ve výměníku ochladí spaliny až na 50 °C. A právě proto můžeme místo klasických komínů použít spalinovody plastové.

Jak dlouho vydrží plynový kotel

Plynové kotle mají dlouhou životnost, spolehlivě slouží až 20 let. Nabízí vysoce účinný a bezpečný způsob vytápění, cenovou dostupnost i bezobslužný provoz. Nemusíte skladovat dřevo nebo uhlí, a proto ušetříte místo, které můžete využít pro jiné účely.

Jakou značku kondenzačního kotle

Sahejte po ověřených výrobcích jako jsou Viessmann, Vaillant, Buderus, Junkers, Protherm, Baxi nebo Weishaupt. Neváhejte výběr zkonzultovat s odborníkem.

Jak spočítat potřebný výkon radiátorů

Pro výpočet výkonu je používán vzorec:

Plocha místnosti v metrech čtverečních x výška místnosti v metrech x 40W. Příklad pro pokoj 3,5 x 5 =17,5 m2 (to je běžná výměra pokoje v panelovém domě s výškou stropu 2,5m) je 17,5 x 2,5 x 40 = 1750W).

Jak pracuje kondenzační kotel

Kondenzační kotel využívá i teplo obsažené ve spalinách, které by jinak odešlo komínem ven. Pokud snížíme teplotu spalin v kotli pod rosný bod (tzv. bod kondenzace), uvolní se ve výměníku kotle skupenské teplo kondenzace vodní páry.

Jaké radiátory pro kondenzační kotel

Základem úsporného topení je vhodná otopná soustava

Pro kondenzační kotle nejsou příliš vhodné staré litinové radiátory, které se kvůli nižší teplotě otopné vody budou dlouho nahřívat. Naopak velmi vhodné pro tyto kotle je podlahové topení.

Co s vodou z kondenzačního kotle

Jedná se o zkondenzované vodní páry ze spalin. Kondenzát je kyselý – jde o vodu s malým obsahem kyseliny dusičné a dusité. V praxi se kondenzát odvádí přímo do odpadu a tento odvod je při instalaci kotle nutné vybudovat. A právě to může být problém v místech, kde odpadní potrubí není po ruce.

Jak vysoký komín pro kondenzační kotel

Odvod musí mít tlakovou ztrátu velikosti nejméně dvojnásobku maximálního přetlaku ve spalinové cestě. Výška vyústění musí být minimálně 0,5 m nad rovinu šikmé střechy, nebo nad atiku střechy rovné. Spotřebič musí být schopen zajistit přetlak na ústí min. 25 Pa.

Jak často měnit plynový kotel

Plynový kotel je starší než 15 let.

Životnost kotlů je v průměru až 20 let. Pozornost byste však měli začít věnovat dříve, protože zhruba od 15. roku provozu se závady začínají hlásit stále častěji. Pokud váš kotel patří mezi "seniory", je dobré se v této době pomalu poohlédnout po novém moderním spotřebiči.

Jaký kotel je nejlepší

Mezi plynovými kotli doporučujeme kotel Vaillant VCC 266/4-5 150 ecoCOMPACT, v kategorii elektrických kotlů pak Protherm Ray 24KE. Při výběru kotlů na tuhá paliva máte dvě možnosti – automatický kotel, například Atmos D 25 PX, nebo zplyňovací kotel s ručním přikládáním, doporučit vám můžeme Atmos DC 18 SP.

Proč ne kondenzační kotel

Nižší teplota otopné vody

Staré litinové radiátory určené pro vyšší teploty vody moderním kondenzační kotlům zpravidla nevyhovují. Do kotle by se měla vracet voda s co nejnižší teplotou. Teplota vratné vody nesmí překročit zhruba 45 °C, protože kotel by pak přestal pracovat v nejúspornějším kondenzačním režimu.

Jak velký radiátor do místnosti

Plocha místnosti v m² × výška místnosti v m × 40 W.

Do takové místnosti tedy potřebujete radiátor s výkonem alespoň 2 000 Wattů. Přesná hodnota také závisí na kvalitě zateplení a rozdílu vnějších a vnitřních teplot, proto pokud chcete přesnější hodnotu, kontaktujte pro výpočet odborníka.

Jak vybrat správný radiátor

Nejlepší radiátory dle srovnání

Varianta výběru Hodnocení Vzhled a název
Vítěz srovnání Výborné AIRFEL Klasik 22 600 x 2600 mm k226260
Nejlepší poměr cena/výkon Velmi dobré Korado Radik Klasik 22 600 x 1400
Pro nenáročné Dobré Kermi Therm X2 Profil K10 600 x 600 mm FK0100606
Přenosná varianta Velmi dobré SENCOR SOH 3211WH

Na jakou teplotu topit v kondenzačním kotli

Jakou teplotu nastavit na kondenzačním kotli Pro správné fungování kotle je potřeba, aby teplota vratné vody v soustavě nepřekročila 45 °C. Pokud totiž teplota vody přesáhne 55 °C, přestává kotel zcela kondenzovat. Optimální teplota topné vody u kondenzačního kotle je pak 32 °C.

Kdy se vyplatí kondenzační kotel

Kondenzační kotel je vhodný pro topné soustavy pracující s nízkou teplotou vody. Aby docházelo ke kondenzaci, musí se voda do kotle vracet co nejstudenější. Ideálně se proto hodí do kvalitně izolovaných novostaveb s podlahovým vytápěním.

Kdy je kondenzační kotel nejúčinnější

Kondenzačním kotlům prospívá nízká teplota otopné vody

Velmi důležitá je teplota vody v otopné soustavě. Teplota vratné vody by měla dosahovat maximálně 45 °C, optimální teplota je 32 °C. Ve chvíli, kdy voda překročí hranici 45 °C, přestává kotel kondenzovat a tím pádem ztrácí svoji výhodu.

Kam s kondenzátem z kondenzačního kotle

Odvod kondenzátu

Při provozu se v tomto typu kotle tvoří kondenzát. Jedná se o zkondenzované vodní páry ze spalin. Kondenzát je kyselý – jde o vodu s malým obsahem kyseliny dusičné a dusité. V praxi se kondenzát odvádí přímo do odpadu a tento odvod je při instalaci kotle nutné vybudovat.

Jak správně topit s kondenzačním kotlem

Aby plynový kondenzační kotel správně fungoval, musí být teplota zpětné (nebo také otočné či vratné) vody co nejnižší. Obecně se uvádí, že tato teplota nesmí překročit 45 stupňů Celsia a doporučuje se ji nastavit na teplotu kolem 32 stupňů Celsia.

Jaký komín pro plynový kotel

Doporučený materiál komínového průduchu je plast, nerezová ocel, případně keramika. Hliníkové komínové výrobky nelze použít. Nejmenší dovolený rozměr komínového průduchu přetlakového komína je 80 mm. Výrobce spotřebiče může doporučit i rozměr 60 mm, který musí být ověřen výpočtem.

Za co vyměnit kotel na plyn

Pokud máte doma starší plynový kotel, zamyslete se nad jeho výměnou za tepelné čerpadlo. Narozdíl od plynu představuje obnovitelný zdroj energie (OZE) a navíc může dobře spolupracovat s fotovoltaikou (FV). Víte, že kromě vytápění může tepelné čerpadlo zajistit i chlazení vašeho domu