Jak ochutit čínské zelí?

Jak ochutit čínské zelí?

Jak ochutit cinske zeli

Zelí nakrájíme na tenké nudličky a pokapeme šťávou z citrónu. Přidáme cukr, olivový olej, osolíme a opepříme. Salát silně promačkáme tak, aby pustil šťávu. Na závěr přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a promícháme.
Archiv

Co se dělá z čínského zelí

Pekingské zelí se používá především na saláty, protože při tepelné úpravě listy okamžitě vadnou. Do čínských smažených jídel (základ k rýži nebo nudlím) přidávám jenom spodní bílé části nakrájené na drobné nudličky, a to až ke konci smažení, aby zůstaly křehké.

Jak zpracovat čínské zelí

Postup přípravy receptu

Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky. Cibuli zpěníme na rozškvařené slanině, přidáme zelí, sůl a pepř, sojovou omáčku, cukr, vývar a glutasol. Asi 30 minut společně podusíme. Nakonec posypeme nasekanou zelenou petrželkou a podáváme jako přílohu.

Jak nakrájet pekingské zelí

Z hlávky zelí odstraňte viditelně poškozené vnější listy, které jsou často ovadlé nebo popraskané. Čím hlouběji půjdete, tím budou listy čerstvější. Hlávku rozřežte na poloviny, poté na čtvrtky a z každé pak jedním podélným řezem odstraníme košťál. Jednotlivé čtvrtky půjdou už jednoduše nakrouhat.

Jak ochutit pekingske zeli

Pekingské zelí pokrájíme na slabé nudličky a rozdělíme do dvou misek. Olej dobře promícháme společně s vodou, medem, hořčicí, octem a solí a nudličky pekingského zelí směsí pokapeme. Pokud nemáme rádi příliš pikantní zálivky, můžeme tuto základní nastavit plnější lžící vychlazené zakysané smetany nebo jogurtu.

Jak naložit čínské zelí

Kvašení: Připravenou zeleninovou směsí s kořením proložíme vrstvy listů důkladně vyždímaného čínského zelí a umístíme do plastových nádob (opět zbavíme přebytečné vody), přiklopíme víkem a kimči necháme 1 den kvasit (na slunci) a poté dáme do lednice. Asi po týdnu poloviny zelí nakrájíme a můžeme konzumovat.

Jaké vitaminy má čínské zelí

Čínské zelí je zelenina s nízkou energetickou hodnotou. Obsahuje vlákninu, malé množství bílkovin, vitaminy a minerální látky, především vitamin C, dále je zdrojem vitaminů skupiny B. Z minerálů můžeme jmenovat draslík, hořčík, vápník, železo a menší množství sodíku.

Co z Pekingskeho zeli

Pekingské zelí krájíme hlavně do salátů, a to slaných i sladkých s ovocem. Dále se hodí do masových, bramborových, zeleninových, rybích, houbových jídel, a to restovaných, dušených i pečených. Specialitou dánské kuchyně je Pečené čínské zelí. Zjemní chuť každého pokrmu, především uzenin – Pekingské zelí se šunkou.

Jak upravit cerstve zelí

Postup přípravy receptu

Zelí očistíme, pokrájíme na nudličky, dáme do hrnce, osolíme, ochutíme kmínem, podlijeme hrnkem vody a pod poklicí za občasnému promíchání dusíme na mírném ohni cca 10 – 20 minut.

Jak se dělá Coleslaw

Zelí nakrouháme na jemno, prosolíme, zakápneme olejem, necháme chvíli odstát a potom rukou promačkáme. Mrkev nastrouháme, cibuli nakrájíme na jemno a obojí přidáme k zelí. Připravíme zálivku tak, že vše promícháme. Nalijeme jí na zelnou směs a necháme chvíli v chladu odležet.

Jak se dělá kimchi

Do mixéru dejte nakrájenou cibuli, zázvor, česnek, přidejte vychlazenou kašičku a umixujte na hrubší pastu. Tu přendejte do velké mísy, přilijte rybí omáčku, přidejte najemno nasekané čerstvé chilli papričky a vše dobře promíchejte. Pokud použijete sušené chilli, přidejte pro chuť i trochu mleté sladké papriky.

Jaký je rozdíl mezi pekingským a čínským zelím

Základní rozdíl mezi pekingským a čínským zelím je ve struktuře rostliny. Pekingské zelí vytváří hlávky, čínské zelí jsou volné listové příp. řapíkaté růžice. I z toho vyplývají základní chuťové rozdíly.

Jak uchovat pekingské zelí

Hlávky uchováváme v bezmrazé místnosti v přepravkách vystlaných textilií. Při dobrých podmínkách takto uskladněné vydrží až do poloviny února (záleží však na konkrétním druhu). Pekingské zelí lze uchovat i v chladničce, kde vydrží čerstvé po dobu cca 14 dní.

Čím se zahušťuje zelí

Bramboru oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku a promícháme. Touto směsí zahustíme zelí a ještě chvíli dusíme. Nakonec přidáme ocet, cukr a sůl podle chuti.

Jak udělat zelí ze sáčku

Ze sáčku kysaného zelí odstřihneme růžek a nálev slijeme do hrníčku. Sáček nemačkáme, jenom necháme nálev volně vytéci. Poté sáček zcela otevřeme, zelí vysypeme do kastrolu a zalijeme asi 300 ml vody. Zelí rozmícháme, osolíme, kastrol přiklopíme poklicí a na mírném plameni dusíme.

Co udělat z čerstvého zelí

Z čerstvého zelí můžete připravit křupavý zelný salát nebo například salát coleslaw a jeho různé variace: s parmezánem, s čedarem apod. Čerstvé zelí nechybí ani v některé z polévek.

Jak nastrouhat zelí na coleslaw

Postup:Bílé zelí nakrájejte ručně nebo na mandolíně na malé kousky.Zelí dejte do větší mísy, posypte solí, promíchejte a ručně mačkejte přibližně 20 minut.Mrkev a celer nastrouhejte na hrubo.Připravte si menší misku a vložte do ní cukr, majonézu a ocet.

Co je potřeba na kimchi

Každá korejská rodina si ten svůj předává z generace na generaci. Základ je ale vždycky stejný, bohatě nasolené celé nebo nakrájené listy pekingského zelí, doplněné zeleninou a zalité kořeněným nálevem, ve kterém nemůže chybět chilli paprička, česnek, čerstvý zázvor, rybí omáčka a cukr či med.

Co potrebuji na kimchi

suroviny na cca 500 g pasty:300 ml vody,30 g škrobu (bramborového, kukuřičného nebo autenticky rýžového, v chuti je to jedno),50 – 100 ml rybí omáčky, sojové omáčky nebo miso pasty,10 – 50 g česneku,10 – 50 g zázvoru,30 – 80 g korejských chilli vloček goču.

Jak vypadá čínské zelí

Čínské zelí, neboli také pak-čoi, vypadá ve skutečnosti úplně jinak než zelí pekingské. Netvoří totiž pevnou hlávku, ale listovou růžici z řapíkatých, tmavě zelených listů a více než zelí tak připomíná špenát. Řapíky jsou bílé, dužnaté a listy mohou být hladké nebo zkadeřené.

Jak vypadá pekingské zelí

Pekingské zelí tvoří pevné hlávky kuželovitého tvaru. Listy jsou bez řapíků, se silnými bílými žebry, jsou světle zelené až bílé, čím je barva listů světlejší, tím je zelí jemnější. Čínské zelí netvoří pevnou hlávku, ale listovou růžici z řapíkatých, tmavě zelených listů, které mohou být hladké nebo zkadeřené.

Jak dlouho vydrží čínské zelí

kapusta, čínské zelí, hlávkové zelí vydrží kolem dvou týdnů, kadeřávek pět až deset dnů a růžičková kapusta tři až čtyři dny.

Jak uskladnit zelí na zimu

Zelí hlávkové je dobře skladovatelné

Pro dlouhodobé skladování jsou nejvhodnější hlávky o hmotnosti okolo 2 kg, na kterých se ponechají 2–3 obalové listy. Vhodné skladovací teploty jsou okolo 0 °C a vlhkost (RVV – relativní vzdušná vlhkost) 90–95 %.

Jak ochutit Hlavkove zelí

Zelí ochutíme (dle jeho vlastní sladkosti) cukrem, zhruba 2-3 lžíce, podlijeme cca 3-4 lžícemi vody a dusíme do změknutí brambory, cca 5 – 7 minut, případně dle potřeby ještě podlijeme, která nám zelí zahustí do krémvější podoby a nebudeme potřebovat na zahuštění mouku ani jíšku.

Jak uvařit čerstvé zelí

Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme ji k zelí společně s kmínem, cukrem a solí a dále dusíme už zakryté poklicí. Bramboru oloupeme, nastrouháme najemno a přidáme ji zhruba po 15 minutách do téměř měkkého zelí. Zelí dusíme doměkka, občas ho promícháme a na závěr dochutíme octem.