Co dát koze?

Co dát koze?

Co dát koze po porodu

Zotavovací nápoj pro právě obahněné ovce a kozy. Obsahuje elektrolyty potřebné pro rehydrataci. Dextróza slouží jako zdroj energie, která může být rychle absorbována ve střevě.
Archiv

Co má jíst koza

Základem krmné dávky by měla být kvalitní objemná krmiva (seno, zelená píce, siláže, senáže, sláma). K vyvážení a doplnění krmné dávky dále používáme: jadrná krmiva (oves, ječmen, pšenice, kukuřice, šroty, otruby, šroty aj.), okopaniny (krmnou řepu, brambory, jablka, mrkev aj.).

Co obnasi chov koz

Koza miluje keře, nálety, jehličnany i listnaté stromy. Mnoho jejich plodů, ale i bylin, spíše ty vyšší. To znamená, že kozu můžete mít i když nemáte velké louky. Bude prosperovat i ve výběhu bez pastvy, pokud ji zajistite seno, slámu, vodu ad libitum a šťastnou ji udělají pravidelé přísuny větví.

Jak často dojít kozu

Pokud chcete kozu dojit, musíte se připravit na to, že to budete muset dělat pravidelně dvakrát denně bez ohledu na počasí, jestli je pracovní den nebo svátek. Obzvláště v zimě je nutné důkladně pečovat o hygienu v chlívku a pravidelně jej čistit.
Archiv

Co nesmí koza

Pozor na jedovaté druhy stromů a keřů, otrava koz může být na snadě. Dále lze kozám zkrmovat i listí rybízu, maliníku a ostružiníku, a to opět jako pamlsek.

Jakou kozu na mléko

Nejlepší je koupit kozu přímo u chovatele, který je vedený v registru kontroly užitkovosti, protože v těchto chovech se pravidelně provádí kontrola. Odběr je vhodný asi v půl roce jejího života. "Nezapomeňte ale na to, že kozy mají vysoce vyvinutý stádový reflex a těžce nesou, pokud by byly chované samostatně.

Co potřebuje koza

K ustájení potřebuje suchý chlívek s podestýlkou, zelené krmení, seno, jádro, vitaminový liz a samozřejmě nezávadnou vodu. Pokud si chce ale zahrádkář pořídit zvíře pouze na vypásání trávníku, je lepší ovečka. Stačí ji vypustit na zahradu a žádnou zvláštní péči nepotřebuje.

Co davat kozám

Čím krmit kozu

Základ krmné dávky tvoří objemná krmiva (seno, zelená píce, siláže, senáže, sláma), doplněná jádrem (mačkaným zrnem ovsa, ječmene, pšenice či kukuřice) a vitamino-minerálními lizy. Jadrné krmivo se dávkuje opatrně, aby se zabránilo metabolickým poruchám.