Kdo je Podnajemce?

Kdo je Podnajemce?

Kdo to je Podnajemnik

podnájemník: označuje se tak osoba, která uzavírá podnájemní smlouvu s nájemcem (nemá tak svolení k užívání bytu přímo od majitele nemovitosti).
Archiv

Kdy končí podnájem

Jestliže dá nájemce výpověď z nájmu, musí se po uplynutí výpovědní doby odstěhovat z bytu i podnájemce. Stejně tak musí podnájemce opustit byt v případě výpovědi nájmu ze strany pronajímatele, ledaže by se proti ní nájemce bránil soudně. Podnájem rovněž skončí uplynutím doby sjednaného trvání nájmu.
Archiv

Jak ukončit podnájem

Nájemce i podnájemce mají právo vypovědět smlouvu kdykoliv bez udání důvodu, výpovědní lhůta činí 3 měsíce a počíná běžet prvním dnem měsíce, který následuje po měsíci, ve kterém byla výpověď doručena druhé straně. Podnájemní vztah končí vždy s koncem vztahu nájemního.

Kdo uzavírá podnájemní smlouvu

Podnájemní smlouvu uzavírá podnájemník s nájemcem, nikoliv s vlastníkem. Podmínkou je, že nájemce musí v bytě bydlet. Pokud by bydlel jinde, musí o tom majitele informovat, stejně tak o novém nájemci.
Archiv

Jaký je rozdíl mezi nájemcem a podnájemcem

Podívejte se na stručné vysvětlení níže. Pronájem = Majitel pronajímá byt nájemci na základě nájemní smlouvy. Podnájem = Nájemce, který má platnou nájemní smlouvu s majitelem, byt nevyužívá (nebo jej využívá jen z části) a poskytuje byt či jeho část k obývání podnájemníkům na základě podnájemní smlouvy.

Co platí podnájemník

Pokud chybí ujednání ve smlouvě

Pokud pronajímatel nezahrne do nájemní smlouvy ujednání o službách, hradí nájemce takzvané nezbytné služby stanovené občanským zákoníkem. Zahrnujeme mezi ně dodávku vody, svoz komunálního odpadu, osvětlení a úklid společných částí domu. Dále poplatky za čištění komínu, provoz výtahu.

Co je nájem a podnájem

Podívejte se na stručné vysvětlení níže. Pronájem = Majitel pronajímá byt nájemci na základě nájemní smlouvy. Podnájem = Nájemce, který má platnou nájemní smlouvu s majitelem, byt nevyužívá (nebo jej využívá jen z části) a poskytuje byt či jeho část k obývání podnájemníkům na základě podnájemní smlouvy.

Co je poplatek za podnájem

Co je poplatek za podnájem Poplatek za podnájem je jednorázová kompenzace za náklady spojené s pronajímáním bytu, například právní a administrativní služby, inzerci a rezervaci bytu, apod. Obvykle bývá ve výši jednoho měsíčního podnájemného.

Jak dát výpověď z podnájmu

Jednostranná výpověď z nájmu na dobu určitou musí mít písemnou formu. Výpověď musí být doručena druhé straně. Musí zde být řečeno kdo a komu výpověď dává. Musí obsahovat označení pronajatého bytu a jednoznačný projev vůle nájem bytu ukončit.

Jak někoho vyhodit z bytu

Z právního hlediska nejlepším a zároveň zákonným postupem je podání žaloby na vyklizení nemovitosti, a pokud se ani ve lhůtě určené v rozsudku žalovaná osoba nevystěhuje, můžete podat návrh na její vystěhování soudním vykonavatelem nebo exekutorem.

Jaký je rozdíl mezi nájmem a Podnájmem

Pronájem = Majitel pronajímá byt nájemci na základě nájemní smlouvy. Podnájem = Nájemce, který má platnou nájemní smlouvu s majitelem, byt nevyužívá (nebo jej využívá jen z části) a poskytuje byt či jeho část k obývání podnájemníkům na základě podnájemní smlouvy.

Na co si dát pozor v podnájemní smlouvě

Než cokoliv podepíšete, měli byste být s celým obsahem smlouvy dobře obeznámeni. Důležitá je především cena, práva a povinnosti a postup v případě ukončení nájmu. Jakmile podepíšete, je smlouva platná a závazná. Pokud nejste v těchto věcech příliš zběhlí, je lepší dojít se smlouvou k někomu, kdo se vyzná v právu.

Kdo hradí opravy v pronájmu

Toto se týká například kontroly radiátorů, kotlů a boilerů, ale také vodovodních baterií či detektoru kouře. Dále nájemce může hradit částečnou výmalbu, tapetování a opravu omítek. Patří sem také čištění obkladů stěn, podlah a podlahových krytin a zanesených odpadů.

Kdo je nájemce a podnájemce

Podívejte se na stručné vysvětlení níže. Pronájem = Majitel pronajímá byt nájemci na základě nájemní smlouvy. Podnájem = Nájemce, který má platnou nájemní smlouvu s majitelem, byt nevyužívá (nebo jej využívá jen z části) a poskytuje byt či jeho část k obývání podnájemníkům na základě podnájemní smlouvy.

Kdo platí správu domu

Příspěvek na správu domu a pozemku platí vlastník jednotky. Z toho vyplývá, že jej neplatí nájemce. V praxi se to řeší tak, že si vlastník tuto platbu zahrne do celkové výše nájemného.

Co mám dělat když nemám na nájem

nezaplacené nájemné: okamžitá výpověď z nájmu

Pokud nájemce nezaplatí, můžete mu poslat okamžitou výpověď, která musí být v písemné formě. Dnem doručení nájemní smlouva končí a nájemník se musí nejpozději do 1 měsíce od skončení nájmu vystěhovat. Obrázek: Při okamžité výpovědi se musí nájemník do měsíce vystěhovat.

Kdy vás může majitel vyhodit z bytu

Pokud porušujete smlouvu podstatným způsobem – například závažně poškozujete byt – může vám dát okamžitou výpověď. Jako nájemník máte nárok na tříměsíční výpovědní dobu, i v případě okamžité výpovědi máte jeden měsíc na vystěhování.

Jak dlouho trvá žaloba na vyklizení

Soudní vyklizení nemovitosti

Po podání žaloby bude následovat soud. Řízení může trvat několik měsíců, protože české soudy fungují spíše pomaleji. Pokud se nájemce odvolá, může vás čekat i několikaleté martyrium.

Co s věcmi po nájemci

V případě že po vystěhovaném nájemníkovi zůstaly v bytě nějaké věci, sežeňte si jeho souhlas, že můžete věci vyklidit, eventuálně zlikvidovat. Pokud však zájemce nepotvrdí, že o věci již nemá zájem, budete mu je muset uschovat po přiměřeně dlouhou dobu.

Na co si dát pozor při pronájmu bytu přes realitku

Pozor na další poplatky

Pronajímatel má vůči nájemci právo pouze na zaplacení nájemného a plateb za služby a dohodnou-li se na tom, pak také právo na složení vratné kauce, která se započítává na případné dluhy na nájemném a platbách za služby či na způsobené škody v bytě.

Jak legálně pronajímat byt a neplatit přitom žádné daně

Nepřiznání daně z pronájmu

Kladete si otázku: “Jak legálně pronajímat byt a neplatit žádné daně” – odpověď je jednoduchá: pokud nechcete mít opletačky s finančním úřadem, daň z příjmu plynoucího z pronájmu přiznávat dle zákona 586/1992 Sb. o daních z příjmů ve znění pozdějších předpisů prostě musíte.

Co plati nájemník

Jedná se například o dodávky vody, odvoz a odvádění odpadních vod včetně čištění jímek, dodávky tepla, odvoz komunálního odpadu, osvětlení a úklid společných částí domu, zajištění příjmu rozhlasového a televizního vysílání, provoz a čištění komínů, případně provoz výtahu.

Co dělat když nemám kam jít

1. Kam se mohu obrátit, jsem-li v sociální tísni a nemám-li kde bydlet Můžete se obrátit na obec s rozšířenou působností (obvykle větší město v okolí, nasměrují Vás na Vašem obecním úřadu).

Jak dát výpověď z Podnajmu

V prvé řadě musí být učiněna v písemné podobě, nájem nelze vypovědět po telefonu nebo ústně. Výpověď musí obsahovat informace o obou smluvních stranách a označení bytu nebo domu. Doporučujeme zaslat ji pomocí doporučeného dopisu nebo dopisu s dodejkou, abyste měli jistotu, že byla doručena.

Co dělat když nemám nájemní smlouvu

Jak vystěhovat nájemníka bez smlouvy, když není ani hrazen nájem. V případě, že neexistuje nájemní smlouva a nájemník nehradí nájem, pak lze přistoupit k podání žaloby na vyklizení bytu k místně příslušnému soudu.