Co se nesmí vyvážet z Bulharska?

Co se nesmí vyvážet z Bulharska?

Co se nesmi v Bulharsku

Náruživí plavci by měli být opatrní v místech, kde se provozují vodní sporty a kde často proplouvají motorové čluny. Pláže v Bulharsku jsou většinou písčité a s pozvolným vstupem do moře. Není to však pravidlem… Mezi letovisky lze narazit na ryze přírodní pláže bez servisu a bez plavčíků.

Na co si dát pozor při ceste do Bulharska

Turisté by si měli dávat pozor nejenom na kapesní krádeže, ale i na krádeže z hotelových pokojů a aut. Buďte opatrní a nenechávejte cennosti, doklady a finanční hotovost v autě či volně v hotelovém pokoji. V Bulharsku směňujte peníze výhradně v bankách nebo ve velkých směnárnách.

Co se vozí z Bulharska

Bulharské suvenýry

Typickým místním a také kvalitním výrobkem je omamně vonící růžový olej, který patří ke světově proslulým vývozním artiklům Bulharska. Dalším atraktivním suvenýrem jsou ručně tkané koberce, na černomořském pobřeží se však prodává většinou jen sériová výroba. Totéž platí o keramice a dřevořezbách.

Co se vyváží z Bulharska

Bulharsko vyváží zejména textilní výrobky, železo a ocel, paliva a strojírenské výrobky. Nejvíce se vyváží do Německa (10,9 %), Itálie (9,9 %) a Rumunska (8,1 %). Bulharské podniky naopak nakupují v zahraničí strojírenské výrobky, kovy a rudy, chemikálie a plasty, paliva, minerály a surové materiály.

Jak se chovat v Bulharsku

Jak se chovat na návštěvě

Pokud se chystáte na návštěvu, měli byste hostileli přinést menší pozornost, například v podobě květin nebo láhve dobrého alkoholu. Pokud přijmete pozvání na večeři, pamatujte, že první začíná jíst nejstarší osoba. Při společném jídlu se hodně povídá a gestikuluje.

Co se jí v Bulharsku

Mezi tradiční bulharské pokrmy patří kebapčeta (silně kořeněné, na rožni opékané šišky ze sekaného masa), tarator (studená polévka z kyselého mléka, okurek, česneku, ořechů, kopru a olivového oleje), kavarma kebap (čubricou kořeněné vepřové maso se zeleninou a feferonkami), mussaka (v troubě zapékaný pokrm z masa, …

Kde vyměnit peníze do Bulharska

Bulharská leva vyměníte i v některých směnárnách v ČR, což může být nejvýhodnější. Například v Praze výhodně pořídíte leva ve směnárnách v Jindřišské, v ulici Nekázanka či v pasáži Černá růže. Nejvýhodnější směna je však na místě, pokud vám zůstanou eura z některé předchozích cest a nemusíte je měnit v ČR.

Proč Bulhaři kroutí hlavou

Bulhaři a Albánci vyjadřují souhlas či nesouhlas přesně opačně, než jsme tomu zvyklí. Když totiž kroutí hlavou ze strany na stranu, znamená to, že se vyslovují pro. Naopak kývání hlavou nahoru a dolů značí v jejich podání záporné stanovisko.

Jaká je bulharská měna

Bulharskou měnovou jednotkou je 1 lev (BGL; v přepočtu cca 16 Kč), dělí se na 100 stotinek. Hodnoty bankovek jsou 1, 2, 5, 10 a 50, mince jsou v hodnotách 1, 2, 5, 10, 20 a 50. Ke směně je vhodnější využívat banky než malé směnárny.

Co si koupit v Bulharsku

Nakupování Typickými suvenýry jsou dřevěné vyřezávané skříňky, soudky, lahvičky s růžovým parfémem, korále, malovaná keramika, zapékací misky, malované ikony, vlněné pokrývky, vyšívané šátky, barevné koberečky, ručně vyráběné stříbrné šperky nebo nahrávky s ohnivým rytmem bulharské hudby.

Co je zajímavého v Bulharsku

Nejkrásnější památky v Bulharsku

Za vidění stojí i další památky UNESCO jako Bojanský kostel, Madarský jezdec, Rilský klášter, skalní klášter Ivanovo, thrácká hrobka u Kazanlaku či thrácká hrobka u Svesthari. Oblibě turistů se těší také pohoří Pirin nebo přírodní rezervace Srebarna.

Jaká je Bulharska měna

Bulharskou měnovou jednotkou je 1 lev (BGL; v přepočtu cca 16 Kč), dělí se na 100 stotinek. Hodnoty bankovek jsou 1, 2, 5, 10 a 50, mince jsou v hodnotách 1, 2, 5, 10, 20 a 50. Ke směně je vhodnější využívat banky než malé směnárny.

Jak se domluvit v Bulharsku

Jazyk v Bulharsku

Úředním jazykem v Bulharsku je bulharština, mluví jí 85% obyvatel. Turecky mluví asi 9% obyvatel a dalšími jazyky v Bulharsku jsou makedonština a arménština. V hotelích se bez problémů domluvíte anglicky, německy, francouzsky a rusky.

Co je levné v Bulharsku

Oproti Chorvatsku jsou ceny potravin v Bulharsku nízké

Užitečným nástrojem jsou letáky místních supermarketů. V Bulharsku dominují CBA, Billa, Fantastico, Kaufland a Lidl. Kupříkladu ryby, pečivo, maso, ovoce a zeleninu nebo víno seženeme levněji, než v tuzemsku.

Jak vybrat peníze z bankomatů v Bulharsku

Leva se bez problémů dají vybírat přes bulharské bankomaty z normálních českých účtů a karet. Fungovala mi jak embosovaná karta MasterCard, tak i neembosovaná karta Maestro, která všude jinde v zahraničí doposud selhala. Visa také v pohodě. Z toho vyvozuju, že v Bulharsku fungují všechny typy platebních karet.

Jak se mluví v Bulharsku

Úředním jazykem je bulharština, kterou mluví 85 % obyvatel. Dalšími minoritně používanými jazyky jsou turečtina, makedonština a arménština. Bulharština jako taková prošla značným vývojem a v důsledku vlivu sousedních jazyků se podoba samotného jazyka dost vzdálila slovanskému typu.

Čím je lepší platit v Bulharsku

Jelikož je lev pevně navázaný na euro, výhodnější pro vás bude použít ke směně právě eura, pokud je máte. Směňovat však můžete i dolary nebo české koruny.

Jak vybrat peníze v Bulharsku

Peníze si můžete vybrat i z bankomatů, které se nacházejí ve větších městech a turistických centrech. Některé české banky nabízí pro mezinárodní výběry výhodné podmínky, se kterými můžete výrazně ušetřit. Stále ale převládají spíše poplatky v řádu desítek až stovek korun za výběr.

Jak vypadaji Bulharské peníze

Mince jsou raženy v podobě 1, 2, 5, 10, 20, 50 stotinki a 1 lev. Bankovky jsou pak tisknuty v nominálních hodnotách 1, 2, 5, 10, 20, 50 a 100 leva. Podobně jako se u nás značí cenovky písmeny "Kč", v Bulharsku se značí jako "lv." (přesněji v cyrilici "лв.").

Jak se řekne bulharský Ahoj

Základní česko-bulharský slovník

česky bulharsky
Co se děje Kakvo ima
Ahoj Zdravěj
Máte… Imatě li…
Děkuji Blagodarjá

Jak dlouho trvá cesta do Bulharska

Let do Bulharska trvá z Prahy 2 hodiny, pravidelné přímé linky létají pouze do Sofie.

Jak mluvi v Bulharsku

Úředním jazykem je bulharština, kterou mluví 85 % obyvatel. Dalšími minoritně používanými jazyky jsou turečtina, makedonština a arménština. Bulharština jako taková prošla značným vývojem a v důsledku vlivu sousedních jazyků se podoba samotného jazyka dost vzdálila slovanskému typu.

Jak se platí v Bulharsku

Měnou Bulharska je lev.

Kdo léta do Bulharska

Přímý let do Varny zajišťuje letecká společnost Austrian Airlines a Wizz Air. S jedním přestupem můžete do Varny letět se společnostmi Bulgaria Air, Turkish Airlines či Smart Wings.

Jak dlouho trvá let z Bulharska

Let do Bulharska trvá z Prahy 2 hodiny, pravidelné přímé linky létají pouze do Sofie.