Jak se dělá salát z čínského zelí?

Jak se dělá salát z čínského zelí?

Jak udělat salát z pekingského zelí

Pekingské zelí pokrájíme na slabé nudličky a rozdělíme do dvou misek. Olej dobře promícháme společně s vodou, medem, hořčicí, octem a solí a nudličky pekingského zelí směsí pokapeme. Pokud nemáme rádi příliš pikantní zálivky, můžeme tuto základní nastavit plnější lžící vychlazené zakysané smetany nebo jogurtu.
Archiv

Co se dá udělat z čínského zelí

Z čínského zelí připravíte zdravý salát. Můžete být vhodnou přílohou k obědu nebo, smíchaný se zeleninou a vajíčkem, jako zdravá večeře. Výborný je recept na salát z čínského zelí s jogurtovým dresinkem. Nebo si připravte závitky z čínského zelí s masem.

Co udělat z pekingského zelí

Pekingské zelí krájíme hlavně do salátů, a to slaných i sladkých s ovocem. Dále se hodí do masových, bramborových, zeleninových, rybích, houbových jídel, a to restovaných, dušených i pečených. Specialitou dánské kuchyně je Pečené čínské zelí. Zjemní chuť každého pokrmu, především uzenin – Pekingské zelí se šunkou.

Jak se dělá zelný salát s mrkví

Zelí očistíme a pokrájíme na slabé nudličky. Přidáme i na tenké nudličky "julienne" pokrájenou očištěnou mrkev. Zelí s mrkví osolíme (cca půl lžičky soli), osladíme dle chuti a promneme. Osladit zelí můžeme i medem.

Jak se dělá Coleslaw

Zelí nakrouháme na jemno, prosolíme, zakápneme olejem, necháme chvíli odstát a potom rukou promačkáme. Mrkev nastrouháme, cibuli nakrájíme na jemno a obojí přidáme k zelí. Připravíme zálivku tak, že vše promícháme. Nalijeme jí na zelnou směs a necháme chvíli v chladu odležet.

Jak se dělá zálivka na salát

Do misky odměřte ocet, přidejte sůl, pepř a ostatní chuťové složky kromě oleje. Důkladně metličkou promíchejte. Poté pozvolna pomalým pramenem přilévejte olej a stále šlehejte – v misce se vám začne vytvářet líbezně hustá krémová zálivka. Ochutnejte, případně dochuťte, jak uznáte za vhodné.

Jak se dělá kimchi

Do mixéru dejte nakrájenou cibuli, zázvor, česnek, přidejte vychlazenou kašičku a umixujte na hrubší pastu. Tu přendejte do velké mísy, přilijte rybí omáčku, přidejte najemno nasekané čerstvé chilli papričky a vše dobře promíchejte. Pokud použijete sušené chilli, přidejte pro chuť i trochu mleté sladké papriky.

Jak naložit čínské zelí

Kvašení: Připravenou zeleninovou směsí s kořením proložíme vrstvy listů důkladně vyždímaného čínského zelí a umístíme do plastových nádob (opět zbavíme přebytečné vody), přiklopíme víkem a kimči necháme 1 den kvasit (na slunci) a poté dáme do lednice. Asi po týdnu poloviny zelí nakrájíme a můžeme konzumovat.

Jaké vitaminy má čínské zelí

Čínské zelí je zelenina s nízkou energetickou hodnotou. Obsahuje vlákninu, malé množství bílkovin, vitaminy a minerální látky, především vitamin C, dále je zdrojem vitaminů skupiny B. Z minerálů můžeme jmenovat draslík, hořčík, vápník, železo a menší množství sodíku.

Jak nakrájet čínské zelí

Z hlávky zelí odstraňte viditelně poškozené vnější listy, které jsou často ovadlé nebo popraskané. Čím hlouběji půjdete, tím budou listy čerstvější. Hlávku rozřežte na poloviny, poté na čtvrtky a z každé pak jedním podélným řezem odstraníme košťál. Jednotlivé čtvrtky půjdou už jednoduše nakrouhat.

Jak dochutit zelny salat

Zelí i mrkev dobře v dlaních promneme, pustí tak šťávu a lépe (dřív) se proleží. Zelný salát pak dle chuti ochutíme citronovou šťávou a necháme v chladu krátce proležet. Před proležením můžeme salát zakápnout malým množstvím oleje.

Jak udělat dobrý zelný salát

Zelí nakrájíme najemno. Litrem vařící vody pokrájené zelí zalijeme a přibližně 5 minut ho pod pokličkou spařujeme. Pak ho propláchneme studenou vodou a necháme pořádně v cedníku okapat. Nakonec ho vložíme do mísy, přidáme cukr, olej, ocet a sůl podle chuti, promícháme a dáme do lednice na nejméně dvě hodiny odležet.

Jak se dělá zelný salát

Zelí nakrájíme najemno. Litrem vařící vody pokrájené zelí zalijeme a přibližně 5 minut ho pod pokličkou spařujeme. Pak ho propláchneme studenou vodou a necháme pořádně v cedníku okapat. Nakonec ho vložíme do mísy, přidáme cukr, olej, ocet a sůl podle chuti, promícháme a dáme do lednice na nejméně dvě hodiny odležet.

Co udělat z čerstvého zelí

Z čerstvého zelí můžete připravit křupavý zelný salát nebo například salát coleslaw a jeho různé variace: s parmezánem, s čedarem apod. Čerstvé zelí nechybí ani v některé z polévek.

Jak správně ochutit salát

kyselá složka: citronová, limetková nebo pomerančová šťáva, jablečný ocet, balzamikový ocet, umeocet (ten zároveň dodá slanost) sladká složka: sirup (agávový, javorový, špaldový, datlový…), med, třtinový nebo kokosový cukr, datle nebo fíky (namočené, rozmixované) slaná složka: sůl, tamari, shoyu, miso, umeocet.

Jak dlouho vydrží zálivka na salát

Dresink si navíc můžete připravit předem nebo mít větší množství do zásoby – v lednici vydrží v uzavřené nádobě i několik dní. Se zeleninou ho však promíchejte až těsně před konzumací.

Co to je kimchi

Kimči je korejská tradiční kvašená zelenina, podobně jako je u nás kysané zelí. Stejně jako kysané zelí je i kimči plné vitaminů a skvěle se hodí pro konzumaci v zimním období, kdy je konzumace čerstvé zeleniny omezena.

Na co použít kimchi

Kde všude lze kimchi použít

Kimchi se používá podobně jako pickles nebo kysané zelí. Dochucení vařených obilovin (nakrájet a vmíchat – rizoto, sushi rýže aj.) Součást těst –⁠ slané palačinky, omelety, slané krekry a sušenky, slané pečivo aj.

Jak ochutit čínské zelí

Zelí nakrájíme na tenké nudličky a pokapeme šťávou z citrónu. Přidáme cukr, olivový olej, osolíme a opepříme. Salát silně promačkáme tak, aby pustil šťávu.

Jak se dělá čínské zelí

Postup přípravy receptu

Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky. Cibuli zpěníme na rozškvařené slanině, přidáme zelí, sůl a pepř, sojovou omáčku, cukr, vývar a glutasol. Asi 30 minut společně podusíme. Nakonec posypeme nasekanou zelenou petrželkou a podáváme jako přílohu.

Jaký je rozdíl mezi pekingským a čínským zelím

Základní rozdíl mezi pekingským a čínským zelím je ve struktuře rostliny. Pekingské zelí vytváří hlávky, čínské zelí jsou volné listové příp. řapíkaté růžice. I z toho vyplývají základní chuťové rozdíly.

Jak nasekat zelí

Z hlávky zelí odstraňte viditelně poškozené vnější listy, které jsou často ovadlé nebo popraskané. Čím hlouběji půjdete, tím budou listy čerstvější. Hlávku rozřežte na poloviny, poté na čtvrtky a z každé pak jedním podélným řezem odstraníme košťál. Jednotlivé čtvrtky půjdou už jednoduše nakrouhat.

Jak udělat zelný salát

Postup přípravy. Zelí nakrouhejte v robotu nebo nožem nasekejte na co nejtenčí nudličky. Ve velké míse ho osolte, pocukrujte (množství vylaďte podle své chuti), přidejte trochu kmínu, pepř a zakápněte octem nebo citronovou šťávou a nechte půl hodiny odležet, aniž byste zelí míchali.

Jak ochutit zelný salát

Hlávkové zelí velmi jemně nakrájíte. Ne rozmydlit mixérem! Vsypte ho do velké nádoby, zalijete olejem, octem, posolit, opepřit, přidat cukr. Nešetřete, ať je chuť výrazná!

Jak se dělá Hanácký salát

Postup přípravy

Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a přidáme k zelí. Smícháme majonézu, smetanu, hořčici, ocet, sůl, pepř a cukr. Přidáme k zelenině a promícháme. Podáváme s pečivem.