Jak se vypočítá spotřeba plynu?

Jak se vypočítá spotřeba plynu?

Jak rozpočítat spotřebu plynu

Jak spočítat spotřebu plynu

Stačí se podívat na aktuální stav odběru na Vašem plynoměru, které jsou uvedený v krychlových metrech (M3). Tento údaj je nejprve nutné převést na megawatthodiny (MWh). Pro převod použijte orientační koeficient 10,5 kWh/m3 a tímto číslem vynásobte hodnotu, kterou jste našli na plynoměru.
Archiv

Jak vypočítat cenu plynu za m3

Spotřeba plynu se uvádí v jednotkách m3 na plynoměru a v kWh (příp. MWh) na faktuře. Pro převod Vám poslouží jednoduchý vzorec 1 m3 = 10,55 kWh = 0,01055 MWh. Výsledné číslo vynásobíte sazbou a vyjde Vám cena plynu.

Jak se vyznat v cenách plynu

Neregulovaná část ceny plynu

Vybírat si můžete z desítek různých nabídek, kde se ceny významně liší. Součástí neregulované části je samozřejmě cena za komoditu, která se většinou účtuje za 1 MWh plynu. Kolik za megawatthodinu zaplatíte, se často odvíjí i od vaší spotřeby. Čím vyšší spotřeba, tím nižší cena.

V čem se počítá plyn

Ve ‍faktuře pro domácnosti nebo pro podnikatele najdete výpočet spotřeby plynu v ‍energetických jednotkách – kilowatthodinách ‍[kWh]. Účtování spotřeby v ‍kWh nahradilo dřívější účtování v ‍objemových jednotkách – metrech krychlových ‍[m³].

Jak se počítá spotová cena plynu

Zemní plyn kolísal od 28 po 308 eur/MWh. Někteří dodavatelé nabídli odběratelům takzvané spotové ceníky, které neobsahují pevnou cenu, ale flexibilní vzorec. Za každou spotřebovanou megawatthodinu zaplatíte aktuální spotovou cenu + 300 Kč + 120 Kč/měsíc + distribuční poplatky a daně.

Jak se účtuje spotřeba plynu

Spotřeba plynu se už delší čas účtuje ve stejných jednotkách jako elektřina – to znamená v kilowatthodinách (kWh) a megawatthodinách (MWh). Tento způsob účtování je totiž daleko přesnější než starý systém s pevnými cenami za m 3 plynu.