Co jíst po tréninkem?

Co jíst po tréninkem?

Kdy jíst po tréninku

Potréninkové jídlo by se mělo skládat z kvalitních bílkovin, komplexních sacharidů a zdravých tuků. Jídlo po cvičení si dopřejte ideálně do hodiny po ukončení cvičení. Stejně důležité jako doplnění živin je rovněž dbát na správný pitný režim.
Archiv

Co jíst po náročném tréninku

Dejte si na talíř snadno stravitelné bílkoviny v podobě drůbežího masa nebo ryby. Nezapomeňte na dobře stravitelnou přílohu (rýže, těstoviny, brambory), přiměřeného množství zeleniny a trochu kvalitních tuků (olivový olej, máslo, ghí). Nemusíte se bát ani kvalitního pečiva (př.
Archiv

Co brát po tréninku

Na prvním místě je jednoznačně syrovátkový protein. Díky vysoké a rychlé vstřebatelnosti je syrovátkový protein ideálním suplementem po tréninku. Kromě toho dokáže syrovátkový protein po tréninku nastartovat syntézu svalových bílkovin (Muscle protein synthesis). Obsahuje také velké množství aminokyselin.

Jak jíst před a po tréninku

Těsně před tréninkem rozhodně nejezte příliš vydatné jídlo, způsobili byste si tím tak zvýšený průtok krve trávicím ústrojím na úkor svalů, což snižuje účinnost celého cvičení. Poslední velké jídlo si tak dejte min. 2-3 hodiny před plánovaným tréninkem, potom už zařaďte pouze menší – nejlépe sacharidovou svačinku.
Archiv

Kdy si dát protein po tréninku

Fitness komunita obvykle doporučuje užívat proteinový doplněk 15–60 minut po cvičení, kdy nastává období tzv. „anabolického okna“. Tělo v tomto čase nejlépe vstřebává živiny. Podle mezinárodní společnosti pro sportovní výživu je konzumace bílkovin ideální do 2 hodin po tréninku (Kerksick et al.

Čím nahradit protein po tréninku

Jestliže pátráte po tom, co si dát místo proteinu třeba po tréninku, spolehněte se na potraviny jako jsou maso, vejce nebo mléčné produkty. Vhodnou alternativou proteinu pro vegany a vegetariány jsou především luštěniny a některé obiloviny.

Co jíst hned po tréninku

Do 2 hodin po cvičení se doporučuje přijmout 20–40 g bílkovin nebo 10–12 g esenciálních aminokyselin (EAA, BCAA). Rychlé doplnění bílkovin zajistí proteinový nápoj. Ideální je například syrovátkový, který případně můžete doplnit ještě o leucin či BCAA pro maximální anabolický potenciál.

Jaký protein po tréninku

Po tréninku je nejdůležitější rychle doplnit dostatek bílkovin, aby byla zajištěna regenerace namáhaného svalstva. Skvěle vám k tomuto účelu poslouží syrovátkový protein.

Proč protein po tréninku

Zdroj regenerace

Pokud chcete mít krásnou atletickou postavu a zrovna nepotřebujete nabírat svalovou hmotu, není dobré přijímat po tréninku sacharidy. Naopak nejlépe pro sebe uděláte, pokud si do 1 hodiny dáte proteinový koktejl s obsahem bílkovin kolem 80 %. Dodáte zdroj regenerace pro namožené svaly a šlachy.

Jak doplnit sacharidy po tréninku

Okamžitě po tréninku tedy zařaďte třeba dextrózu, což je čistá glukóza. Dalšími vhodnými možnostmi je komplexní sacharid z kukuřice, rýže nebo bramborového škrobu známý pod označením maltodextrin nebo fruktóza z ovoce.

Co se stane kdyz budu pít protein

Přidáním proteinu do jídla se lépe zasytíš, takže budeš mít menší hlad a snížíš také chutě na sladké. Tím pádem značně omezíš riziko jojo efektu. Zároveň zrychlíš svůj metabolismus a hubnutí tak bude mnohem efektivnější. Je samozřejmě potřeba dodržovat i vyvážený poměr dalších živin, tedy tuků a sacharidů.

Jak dlouho po tréninku si dát protein

Po tréninku jsou svaly doslova hladové po živinách. Hned po cvičení vypij gainer (sachariďák s obsahem bílkovin), který doplní svalový glykogen. Asi za 45 minut od konce tréninku vypij protein – ten zajistí obnovu poničené svalové tkáně, regeneraci svalů a jejich zesílení.