Kde bolí neuropatie?

Kde bolí neuropatie?

Co je nejlepší na Neuropatii

Dobrý den, základem při léčbě neuropatie je pregabalin nebo gabapentin. Účinné stejně mohou být látky, které podporují regeneraci a výživu nervů, například kyselina lipoová (thioktová – Thiogamma) nebo kyselina linolenová. Jako podpůrná léčba se také doporučuje terapie pomocí vitamínů skupiny B.

Co zhoršuje Neuropatii

„Riziko vzniku neuropatie pak bývá malé a projeví se po 20 nebo i více letech. Při špatné kompenzaci diabetu se první příznaky mohou objevit už po 5 letech. Dalšími rizikovými faktory pro vznik neuropatie jsou vysoký krevní tlak a cholesterol, kouření, obezita, věk nemocného a to, jak dlouho cukrovku má.
Archiv

Co je příčinou neuropatie

Neuropatie může vzniknout jako následek úrazu, nemoci či vrozené vady. Objevit se může i u pacientů s neléčenou nebo špatně léčenou cukrovkou. Příčinou mohou být také různé typy nádorů, které daný nerv utlačují. Neuropatie se může objevit i u lidí, kteří prošli chemoterapií.
Archiv

Jak se projevuje poškození nervů

Poranění periferního nervu se zpravidla projeví ztrátou určitých pohybů a necitlivostí v určitém úseku končetiny, případně brněním, mravenčením, nebo pálením. Jelikož poranění většinou výrazně bolí a bývají přerušeny i šlachy a svaly, pacient si uvedené obtíže většinou ihned neuvědomí.

Jak se pozná neuropatie

Jak pacient pozná neuropatickou bolest Typický popis neuropatické bolesti je: pálení, píchání, mravenčení, trnutí, elektrizující bolest, taková bolest trvá i po užití běžných, často volně prodejných, analgetik s účinnou látkou paracetamol, ibuprofen a další.

Jak se zbavit Neuropaticke bolesti

Neuropatická bolest patří mezi jedny z nejhůře léčitelných bolestivých stavů. Řada běžných analgetik je v její léčbě neúčinná. V terapii do popředí vstupují především léky ze skupin antikonvulziv, antidepresiv, opioidů se zvýšenou afinitou k neuro- patické bolesti a poslední dobou i nové topické formy léčiv.

Jak se vysetruje neuropatie

Při podezření na polyneuropatii provede lékař celkové vyšetření, vyšetření pomocí elektromyografie (EMG), laboratorní vyšetření a někdy i biopsii nervu, či svalu. Příčina polyneuropatie však není ve 20 – 30 % případů zjištěna ani na specializovaných klinických pracovištích.

Jak zmirnit neuropatii

Neuropatie se posléze léčí přípravky proti bolesti, dalšími léky např. proti epilepsii či depresi, a transkutánní elektrickou nervovou stimulací (TENS). U některých typů neuropatií se přistupuje k chirurgickému zákroku.

Jak bolí nervy

Nervová bolest se často projevuje jako ostrý, bodavý, vystřelující nebo pálivý pocit, který je především v končetinách. Neuropatie je spojena s problémy v centrální nervové soustavě nebo s problémy v nervovém systému. Ve většině případů vzniká neuropatie kvůli komplikacím z diabetu nebo z určitých nedostatků vitamínů.

Jak se diagnostikuje neuropatie

Z paraklinických vyšetření v diagnostice periferní neuropatie hraje nejvýznamnější ro- li vyšetření elektromyografické (EMG). Tato elektrofyziologická metoda dokáže detekovat postižení ještě před jeho klinickou manifestací.

Jaký je rozdíl mezi Neuropatií a Polyneuropatií

Neuropatie obecně jsou poruchy periferních nervů, které dělíme na mononeuropatie, kdy je postižen jeden periferní nerv, a polyneuropatie, kdy je postižení vícečetné.

Jak bolí polyneuropatie

Typický popis neuropatické bolesti je: pálení, píchání, mravenčení, trnutí, elektrizující bolest, taková bolest trvá i po užití běžných, často volně prodejných, analgetik s účinnou látkou paracetamol, ibuprofen a další.