Jak se jmenuje bratr od Karla Čapka?

Jak se jmenuje bratr od Karla Čapka?

Jak se jmenoval bratr Karla Čapka

Do roku 1925 žil Karel Čapek spolu se svým bratrem Josefem Čapkem v bytě na Malé Straně v Říční 11.

Co řekla manželka Karla Čapka gestapu

Když pak 15. března 1939 začala německá okupace Československa, zazvonili prý u jeho manželky, herečky Olgy Scheinpflugové, dva příslušníci gestapa, dozvěděli se už jen to, že je Čapek po smrti. „Je velmi pravděpodobné, že Čapek na jejich seznamu byl.

Kde je hrob Čapka

hřbitov Vyšehrad, PrahaKarel Čapek / Místo pohřbeníVyšehradský hřbitov neboli „Slavínský hřbitov při kostele sv. Petra a Pavla na Vyšehradě“ je od 19. století národní pohřebiště, místo odpočinku významných českých osobností a jejich rodin.
Na východní straně hřbitova stojí společná hrobka vybraných osobností – Slavín. Wikipedie

Jak se jmenuje kniha o trhavině která ohrožuje svět

Jak se jmenuje kniha o trhavině, která ohrožuje svět b) R. U. R.
Archiv

Na co zemřel Capek

Zápal plicKarel Čapek / Příčina úmrtí

Karel Čapek byl velkým obráncem demokracie a odpůrce totalitarismu. Po Mnichovu na podzim 1938 se stal terčem mnoha útoků českých fašistů, což zřejmě přispělo k jeho smrti. Zemřel na zápal plic 25. prosince.

Kdy zemřel Josef Capek

duben 1945Josef Čapek / Datum úmrtí

Kdy zemřel K Čapek

25. prosince 1938, PrahaKarel Čapek / Úmrtí

Kdo vynalezl slovo robot

Ve světě nejznámější české slovo, které zdomácnělo ve všech světových jazycích, je "robot". Slovo vymyslel Josef Čapek, když se s ním Karel Čapek radil, jak pojmenovat umělé dělníky ve své nové hře a slovo laboři se mu nezdálo vhodné. Slovo "robot", poprvé použito ve hře R.U.R., vlastně vymyslel Karlův bratr Josef.

Kdo se narodil 9 ledna 1890

Karel Čapek se narodil 9. ledna roku 1890 v Malých Svatoňovicích u Trutnova do rodiny venkovského lékaře Antonína Čapka.

Co je typické pro Karla Čapka

Je vynikající vypravěč.

Významné postavení mají jeho vědecko-fantastická a utopická díla. Věnoval se i kreslení, které v mnoha knihách uplatnil. Ilustroval například své cestopisné fejetony (Anglické listy, Výlet do Španěl, Obrázky z Holandska či Cesta na sever). Svou tvorbou dosáhl světové úrovně.

Kdo je Josef Capek

Josef Čapek, mnohostranná osobnost meziválečného období, se narodil 28. března 1887 v Hronově. Byl to malíř, grafik, dramatik, prozaik a autor próz pro děti, žurnalista, výtvarný teoretik a kritik. Slovesné dílo Josefa Čapka se vyvíjelo v těsném vztahu k tvorbě výtvarné.

Co je to Pátečníci

Pátečníci je označení skupiny kulturních a politických osobností první Československé republiky z okruhu spisovatele Karla Čapka, kteří se u něj v pátek odpoledne scházívali.

Jak Sklonovat robot

Roboty do kuchyně jsou zkrátka roboty, přirozeně je skloňujeme podle slova les. Jazykové příručky však v tomto případě ve shodě nejsou. Zatímco Slovník spisovného jazyka českého nás nechává v tom, že kuchyňský robot je neživotný, Slovník spisovné češtiny dává v tomto případě na výběr.

Na co zemřel Čapek

Zápal plicKarel Čapek / Příčina úmrtí

Karel Čapek byl velkým obráncem demokracie a odpůrce totalitarismu. Po Mnichovu na podzim 1938 se stal terčem mnoha útoků českých fašistů, což zřejmě přispělo k jeho smrti. Zemřel na zápal plic 25. prosince.

Kde se narodili bratři Čapkové

Narodil se 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích. V roce 1915 ukončil studium na Filozofické fakultě UK a získal doktorát.

Kam Radime Karla Čapka

Řadí se k velikánům naší literatury, po Haškovi je druhým autorem, který se stal světovým pojmem. Český prozaik, novinář, dramatik, filosof, básník-překladatel,esejista; literární, divadelní a výtvarný kritik, také fotorgaf a autor knih pro děti, se narodil roku 1890 v rodině lékaře Antonína Čapka .

Kdo patril do Patecniku

Mezi pátečníky patřili Karel a Josef Čapkové, T. G. Masaryk, Edvard Beneš, Josef Kopta, Ferdinand Peroutka, Josef Šusta (historik), František Langer, Eduard Bass, Karel Poláček, Václav Rabas, Jan Masaryk, Jan Blahoslav Kozák, Arne Laurin, rakouský spisovatel Karl Kraus, spisovatel a divadelní kritik Josef Kodíček, …

Kde se schazeli Patecnici

Ve vile bratří Čapků se 13 let každý pátek scházela prvorepubliková skupina intelektuálů. Hlavní osobností Pátečníků byl prezident Tomáš G. Masaryk. Dalšími hosty byli liberálně orientovaní novináři, umělci a politici jako Ferdinand Peroutka, Jiří Poláček, František Kupka nebo František Langer.

Z jakého jazyka pochází slovo robot

Z německého Robot, to z českého robota.

Kde se narodil k Čapek

9. ledna 1890, Malé SvatoňoviceKarel Čapek / Datum narození

Kdo založil Pátečníky

Páteční setkávání se stalo zavedenou „institucí“ kolem roku 1925, kdy si Karel Čapek pořídil vilu na Vinohradech, v tehdejší Úzké ulici (dnes ulice Bratří Čapků), a název pátečníci se všeobecně vžil roku 1927.

Co dělali Pátečníci

Náplní pravidlených setkání pátečníků jsou přednášky a diskuse mezi přednášejícím a účastníky na straně jedné a mezi účastníky navzájem na straně druhé. Témata jsou různorodá, ale většinou se dotýkají společenskovědní (humanitní), případně přírodovědné či ekonomické problematiky.

Kdo založil pátečníky

Páteční setkávání se stalo zavedenou „institucí“ kolem roku 1925, kdy si Karel Čapek pořídil vilu na Vinohradech, v tehdejší Úzké ulici (dnes ulice Bratří Čapků), a název pátečníci se všeobecně vžil roku 1927.

Kdo poprvé použil slovo robot

Ve světě nejznámější české slovo, které zdomácnělo ve všech světových jazycích, je "robot". Slovo vymyslel Josef Čapek, když se s ním Karel Čapek radil, jak pojmenovat umělé dělníky ve své nové hře a slovo laboři se mu nezdálo vhodné.

Kdo to byli Patecnici

Pátečníci je označení, které si vysloužila úzká skupina mužů z okruhu spisovatele Karla Čapka. Jednalo se převážně o kulturní a politické osobnosti první republiky, jež svého času patřily mezi elitu českého národa. Nejváženějším členem byl prezident Tomáš Garrigue Masaryk.