Proč fotovoltaiku?

Proč fotovoltaiku?

Proč si nepořídit fotovoltaiku

Solární panely jsou drahé

Solární panely bývaly v minulosti opravdu drahé, nyní už to ale určitě neplatí. Od uvedení prvních sériově vyráběných solárních panelů na trh v roce 1979 jejich cena stále klesá a účinnost naopak roste. Solární panely patří do stejné kategorie, jako mikroprocesory do osobních počítačů.

Proč se fotovoltaika nevyplatí

S fotovoltaikou ušetříte a pokryjete až 70 % spotřeby

Ze sítě tedy můžete odebírat například jen 30 % elektřiny a výrazně tak ušetřit. Zdá se vám to jako teoretizování Představte si, že ročně platíte za elektřinu 60 000 Kč. Pokud byste náklady snížili o 70 % pořízením fotovoltaiky, ročně byste uspořili 42 000 Kč.

Jaké jsou výhody a nevýhody solární elektrárny

Sluneční energie: Výhody a nevýhodyJde o obnovitelný zdroj energie, který nevyčerpáme v řádu milionu let.Na nákup solárních panelů do domácnosti lze získat dotace.Nízké provozní náklady a dlouhá životnost zařízeníLze využít tam, kde není elektrická přípojka.Nelze využít jako samostatný zdroj energie.

Kdy se vyplatí fotovoltaika

Rozmezí návratnosti se však obecně udává od 5 do 15 let.

Pokud žijete v oblasti, kde je drahá elektřina, ale zároveň hodně svítí, fotovoltaika se vyplatí dokonce více než v oblastech s levnou elektřinou, kde je omezená doba svitu. V prvním kroku si tedy spočítejte spotřebu celé domácnosti a kolik za energii platíte.
Archiv

Jak dlouho vydrží fotovoltaika

Výrobci obvykle garantují životnost fotovoltaických panelů – tedy dobu, po kterou jejich výkon neklesne o více než 15–20 % – minimálně 25 let. U většiny panelů se ovšem pokles výkonu po 25 letech pohybuje okolo 8 %, a u novějších fotovoltaických elektráren by to mělo být dokonce ještě méně.

Jak dlouho vydrží baterie na fotovoltaiku

Záruky na baterie jsou 10 let ( 80% využitelné kapacity po 1é letech ). Dodržením výše uvedených doporučení Vám baterie mohou vydržet například 13 nebo 15 let v provozu. Pozn. LIthiová baterie s kapacitou 50% je již za zenitem – je z pohledu ukládání energie naprosto nefunkční.

Co je lepší fotovoltaika nebo tepelné čerpadlo

Oba tyto systémy dokáží totéž. Rozdíl je v pořizovacích nákladech, použití daného systému a jejich návratnost. Obecně lze říci, že solární ohřev vody je nesporně mnohem výhodnější, než tepelné čerpadlo. Oproti tomu k vytápění objektu se více hodí tepelné čerpadlo.

Kde se v ČR nachází solární elektrárny

Seznam největších

Název Místo Provozovatel
FVE Ševětín Ševětín ČEZ Obnovitelné zdroje, s.r.o.
FVE Brno – Letiště Tuřany Brno BS Park I. s.r.o. BS Park II. s.r.o. BS Park III. s.r.o.
FVE Mimoň Ra 3 Mimoň ČEZ Obnovitelné zdroje, s.r.o.
FVE Vranovská Ves Vranovská Ves ČEZ Obnovitelné zdroje, s.r.o.

Co je String ve fotovoltaice

String je označení pro sériové propojení solárních panelů, které zajišťuje dostatečné napětí pro funkci střídače. Výkonový optimizér se pod fotovoltaický panel připojuje pomocí konektorů. Sériově propojené panely tak každý pracují v optimálním pracovním bodě, nikoli podle „nejhůře“ fungujícího panelu.

Kdo může instalovat fotovoltaiku

Podle § 7 odst. (4) písm. b) tohoto zákona může instalovat kamna a kotle na biomasu, fotovoltaické a fototermické systémy, mělké geotermální systémy a tepelná čerpadla pouze oprávněná osoba.

Kam jdou přebytky z FVE

Přebytek odchází do distribuční sítě. Odborně se tomu říká přetok do sítě. Můžete ho tam odevzdávat zdarma, anebo si za něj nechat platit. Fotovoltaika během dne vyrábí elektřinu, kterou pak posílá stejnosměrným proudem do střídače.

Jak velkou baterií k fotovoltaice

Kapacita baterie se měří v kilowatthodinách (kWh). Pro malé rodiny do 3 osob, které žijí energeticky úsporně, navrhujeme baterie o kapacitě 6,1 kWh, nejčastějším řešením jsou baterie o kapacitě 9,1 kWh a do vícegeneračních domů instalujeme baterie s kapacitou 13,5 kWh.

Jak dlouho trvá instalace fotovoltaiky

Po schválení dotace, tedy v momentě, kdy má klient jistotu, že získá dotaci, nastává odborná instalace fotovoltaické elektrárny, která trvá 2 až 4 dny. Konkrétní doba realizace záleží na velikosti instalované elektrárny a technických podmínkách dané stavby.

Kdy se vyplatí Soláry na střeše nebo tepelné čerpadlo

Soběstačnost, ekologie a efektivní spotřeba elektřiny

Během slunečných dnů pokryjete většinu spotřeby domácnosti vlastní elektřinou, kterou vám vyrobí solární panely na střeše. Během chladných měsíců, kdy potřebujete hlavně topit, vám přinese úsporné řešení tepelné čerpadlo.

Jak funguje tepelné čerpadlo s fotovoltaikou

Při provozu kombinace fotovoltaiky s tepelným čerpadlem budete užívat regulace nespotřebované energie pomocí moderních systémů, které dokáží rozpoznat množství přebytkové energie z fotovoltaiky a poté regulovat tepelné čerpadlo tak, aby se dostalo do rovnováhy mezi spotřebou a vyráběním elektřiny.

Kde je nejvíce solárních elektráren

Největší solární elektrárnu mají ve Španělsku

V současné době je v Olmedilla de Alarcón nainstalováno více než 162 000 solárních panelů, které zásobují elektřinou více než 40 000 domácností.

Co obsahuje fotovoltaika

Je tvořena třemi základními prvky: fotovoltaické panely, střídač a baterie. Panely přeměňují sluneční záření, které na ně dopadá, na stejnosměrný proud. Ten pak střídač (kterému se říká také měnič) převádí na elektřinu střídavou, která napájí běžné spotřebiče, jenž jsou připojené do sítě.

Co je to MPPT

Co je MPPT MPPT znamená sledování maximálního výkonu (maximum power point tracking). Doslovný překlad je o sledování bodu maximálního výkonu na FV panelech. Jeho úkolem je sledovat nejvyšší napětí a proud v daném okamžiku s cílem získat nejlepší a nejoptimálnější parametry nabíjení baterie.

Co potřebuji k solárním panelům

Panely potřebují solární regulátor (usměrňovač), protože slunce svítí vždy jinou intenzitou a tím dodávají i variabilní napětí. Díky solárnímu regulátoru bude výstup vždy 12-15 V, tedy vhodné napětí pro váš akumulátor. Každý solární panel výkonem od 10-180 wattů vydává 20-25V napětí.

Co stojí fotovoltaika

V závislosti na použitém řešení a na výkonu instalované elektrárny se může celková počáteční investice pohybovat přibližně mezi 200 až 600 tisíci Kč. Na domácí fotovoltaickou elektrárnu lze ale čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám, díky které vám bude proplacena až polovina celé investice.

Kdo vykupuje elektřinu z fotovoltaiky

Mezi nejvýznamnější výkupce elektřiny patří ČEZ, E. ON, ENTRI a společnost Bezdodavatele. Co potřebuji k tomu, abych mohl začít prodávat přebytky z FVE K tomu, abyste mohli začít s prodejem přebytků ze své fotovoltaiky, musíte vybrat vhodnou společnost – výkupce, a sní podepsat smlouvu o výkupu nadbytečné energie.

Kdo vykupuje přebytky z FVE 2023

Sysel je dodavatel elektřiny spadající pod firmu Solid Sun, která se zaměřuje na montáž fotovoltaických elektráren. Sysel vykupuje elektřinu za aktuální tržní cenu. Za službu se platí měsíční poplatek 179 Kč. Pokud nemáte licenci, pak od vás společnost Bezdodavatele vykoupí přebytek z FVE do 10 kWh za tržní cenu.

Jak dlouho vydrží baterie

Životnost baterie se uvádí v počtu nabíjecích cyklů, které je baterie schopna absolvovat, než začne být pokles kapacity citelný. Odhadovaná průměrná životnost moderních Li-Ion nebo Li-Pol baterií je 600 až 1000 plných nabíjecích cyklů.

Kdo vykupuje elektřinu z FVE

Jako výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů energie můžete uzavřít smlouvu o povinném výkupu s dodavatelem, který je na vašem distribučním území státem stanoven jako povinně vykupující. Podporu získáte za celkový objem elektřiny dodané do distribuční sítě a bude vám vyplácena povinně vykupujícím.

Jak se jmenuje největší vodní elektrárna v ČR

Největší vodní elektrárnou, co se týče výkonu, je přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně. Skládá se ze dvou nádrží. Horní nádrž je vybudovaná na vrcholku hory Dlouhé stráně v nadmořské výšce 1350 m. Dolní vyrovnávací nádrž je v nadmořské výšce 825 m v údolí.