Co se vyrabi v ČR?

Co se vyrabi v ČR?

Co se vyrábí v České republice

Mezi hlavní odvětví průmyslu v Česku patří průmysl chemický, strojírenský, potravinářský a hutnický. Další významná odvětví jsou průmysl energetický, stavební a spotřební. Významná odvětví jsou zbrojní průmysl a sklářství (které má v ČR ovšem dlouhou tradici).

Na co se dělí průmysl

Členění průmyslu

Průmyslová odvětví se dají sloučit do dvou skupin a to podle převážného využití výrobků.Do těžkého průmyslu zařazujeme následující průmyslová dovětví-průmysl paliv a ekonomiky,hutnický,strojírenský,chemický a průmysl stavebních hmot.Do spotřebního průmyslu patří ostatní průmyslová odvětví.

Co je to těžký průmysl

Těžký průmysl je označení používané v běžné mluvě pro báňský a hutní průmysl. Jedná se vlastně o průmysl, kde se nevyrábí výrobky určené pro přímou spotřebu obyvatelstva. Velkostroj pro povrchovou těžbu nerostných surovin (uhlí).

Co zpracovává hutnický průmysl

Hutnický průmysl, výrobu železa a oceli, výrobu barevných kovů a jejich následné zpracování. Kovy se zpracovávají litím, kováním, tvářením za studena, válcováním, protlačováním, slinováním, kovoobráběním, stříháním a tvářením.

Kde je textilní průmysl v ČR

Největší část osob z odvětví Textilní, oděvní a kožedělný průmysl je zaměstnána v Královéhradeckém kraji. V tomto kraji pracuje více než 10 % ze všech zaměstnaných z tohoto odvětví. Dalších téměř 10 % pracuje v Jihomoravském kraji, více než 9 % na Vysočině a také v Pardubickém kraji a téměř 9 % v Jihočeském kraji.

Co se vyrábí v Praze

Objevování rozmanitých a živých produktů PrahyAutomobilový průmysl.Chemický a farmaceutický průmysl.Dřevo a dřevařské výrobky.Elektronika a elektrická zařízeníKeramika, sklo, porcelán.Kovodělný a strojírenský průmysl.Obaly a obalová technika.Papír a tisk.

Co to znamená průmysl

Slovo průmysl pochází z latinského industria, což znamená "píle". Slovník spisovného jazyka českého definuje průmysl jako „odvětví národního hospodářství zabývající se těžbou surovin, jejich zpracováváním a výrobou výrobních prostředků nebo spotřebních předmětů ve velkém; části tohoto odvětví.

Co vyrábí lehké strojírenství

Lehké strojírenství se zabývá výrobou obráběcích strojů, dopravních prostředků jako automobilů a menších lodí a mnoho jiných menších strojů (například pro textilní průmysl).

Co vyrábí těžká chemie

Vyrábí např.: části lodí, letadla, auta, stroje pro různá odvětví průmyslu, turbíny, motocykly, domácí spotřebiče, elektroniku, optické přístroje, měřící zařízení, další dopravní prostředky, zemědělské stroje, lokomotivy….

Co se vyrábí v Prostějově

Oděvní průmysl patří k moravskému Prostějovu tak neodmyslitelně jako ke Zlínu přídomek „město bot“. Už od druhé poloviny 19. století se stal Prostějov jedním z největších center výroby konfekce v Evropě.

Kde je kožedělný průmysl

Výskyt TOK v České republice. V České republice TOK průmysl dominuje v Královéhradeckém kraji, dále v Jihomoravském kraji, Vysočině, Pardubickém kraji a Jihočeském kraji. Z okresů, kde TOK dominuje, lze zmínit např. Prostějov, Náchod, Trutnov, Semily či Svitavy.

Co se v Brně vyrábí

Výrazné továrny bychom tu však našli i v jiných oborech. Brnu se dařilo ve strojírenství či slévárenství, světového zvuku dostál například zbrojní závod Zbrojovka Brno a z něj vyčleněná traktorová fabrika Zetor (název vznikl spojením prvního písmene Zbrojovky – zet – a konce slova traktor).

Co je typické pro Prahu

Praha je domovem řady slavných kulturních atrakcí, z nichž mnohé přežily zničující období Evropy 20. století. Mezi hlavní atrakce patří Pražský hrad, Karlův most, Staroměstské náměstí s Pražským orlojem, Josefov, Petřín a Vyšehrad.

Co vše vyrábí chemický průmysl

Továrny chemického průmyslu vyrábějí například průmyslová hnojiva či postřiky proti hmyzu, plísním a houbám, které se používají v zemědělství (agrochemický průmysl), plasty, výbušniny, kosmetické přípravky či látky, které se dále zpracovávají a využívají (amoniak, dusík, hydroxid sodný, kyselina sírová, kyselina …

Co vyrábí těžké strojírenství

K produkci Těžkého strojírenství rovněž patří svařované ocelové díly i konstrukce jako jsou rámy a části pracovních zařízení stavebních, důlních či zemědělských strojů, rámy turbín, pohonných jednotek a kompresorů, těžké svařence pro lisovací techniku, konstrukce výrobních nebo sportovních hal nebo mostní konstrukce.

Co vyrábí chemický průmysl v ČR

Továrny chemického průmyslu vyrábějí například průmyslová hnojiva či postřiky proti hmyzu, plísním a houbám, které se používají v zemědělství (agrochemický průmysl), plasty, výbušniny, kosmetické přípravky či látky, které se dále zpracovávají a využívají (amoniak, dusík, hydroxid sodný, kyselina sírová, kyselina …

Kde je nejvíce chemického průmyslu v ČR

Největší chemickou továrnou v ČR je areál Chempark Záluží u Litvínova. Na ploše téměř 5 km² zde v současné době pracuje asi 6 500 zaměstnanců ve 180 firmách zejména z oboru petrochemického průmyslu. Původně tu v roce 1939 Němci založili továrnu na výrobu umělého benzínu z uhlí.

Čím je známý Prostějov

V Prostějově je v současné době významný strojírenský a potravinářský průmysl. K dochovaným památkám patří renesanční zámek z 16. století, bašta z 15. století a renesanční radnice ze století šestnáctého, dnes sloužící jako muzeum. Dominantou města je nová radnice z roku 1914 s věží vysokou 66 metrů a orlojem.

Kdy vznikl Prostejov

Prostějov

Kraj: Olomoucký
Správní obvod: Prostějov
GPS souřadnice: 49.472449N, 17.106751E
Nadmořská výška: 225 m n. m.
První pís. zmínka: rok 1141 (882 let)

Kam vyrazit v Brně

Součásti okruhuVila Tugendhat. Nejslavnější brněnská vila stojí ve čtvrti Černá Pole.Stará radnice. Jedna z nejpozoruhodnějších historických budov v centru.Hrad Špilberk. Rozlehlý komplex na vrcholu stejnojmenného kopce.Vodojemy na Žlutém kopci.Katedrála sv.Zelný trh.Labyrint pod Zelným trhem.Sklep pod Novou radnicí

Proč se jmenuje Brno Brno

Jméno Brno je odvozeno od praslovanského slova brn, brnie (kal, špína, bláto z hlíny). Přesněji je to jmenná podoba přídavného jména odvozená od základu brnie příponou středního rodu -no, (brn-no → Brnno). Doslovný význam je brnné, brněné místo (místo na blátě, blátivé místo).

Co rict o Praze

Praha je hlavním městem České republiky.

Z toho vyplývá i její úloha přirozeného centra politiky, mezinárodních vztahů, vzdělávání, kultury a ekonomiky. Praha je ale i významným městem střední Evropy.

Jak se také říká Praze

Stověžatá, matka měst nebo také zlatá Praha – to jsou ty nejznámější přívlastky, které se pojí s metropolí České republiky, jež je naším nejnavštěvovanějším městem.

Co vyrabi chemik

Dělení chemického průmyslu a jeho produkty

Závody anorganické chemie produkují např. amoniak, dusík, hydroxid sodný, kyselinu sírovou nebo kyselinu dusičnou. Petrochemický průmysl vyrábí např. ethylen, propylen, benzen, styren a další organické látky.

Kde se dá využít chemie

Chemie má všestranné využití – každý den používá chemické výrobky lékař, zemědělec i stavební dělník. Chemie nalézá uplatnění také v potravinářství a ve vinařství. Laborant v nemocnici zjišťuje chemickým rozborem (analýzou) moči nebo krve přítomnost škodlivých látek v organismu.