Co je to Holota?

Co je to Holota?

Co je to Holomek

Také holomek je stejně jako holota středověké slovo. Dnes je podle slovníku holomek "darebák, ničema, mizera, pacholek," dříve šlo o například o katova pomocníka.
Archiv

Kdo je Holota

Holota (od příd. jména holý, podobně jako holomek) byl u starých Čechů název nevolníků, kteří měli v ošetřování knížecí lovecké psy, pročež se nazývali také psáři. Poddaný lid byl povinen nejen h-ty živiti a nocleh jim dávati, nýbrž i poskytovati potravu jejich psům.

Co to je Halama

Příjmení Halama je doloženo v české minulosti již v 15. století. Jeho význam byl „mamlas“, „otrapa“. Josef Jungmann se domnívá, že slovo „halama“ vzniklo přesmykem z „hamala“, které bylo odvozeno od slova „hamák“ s významem „hafák (pes) – hrubý člověk“.

Co je to Moudi

Moudí – ‚šourek s varlaty', příbuzné s lat. mentula ‚mužský úd', řec. μήδεα (mn. č.)

Co to je koketa

Koketa je výraz pro ženu, která flirtuje, respektive koketuje s muži a viditelně se snaží vzbudit jejich zájem. Koketa se může například vyzývavě oblékat, chovat se smyslně, poutat na sebe pozornost vyhlédnutých mužů, vysílat nonverbální…

Proč moudivláček

Doplňky Jungmannova slovníku dokládají východočeský výraz mundiblá(če)k, mu(n)obálek člověk malý a špinavý, původně asi batole, které ještě neumí chodit a leze po zemi – „vleče (po zemi) moudí“. Metaforicky bylo toto označení přeneseno na ptáka – byl také majitelem velkého moudí, ale v jiném smyslu.

Co je to archaické slovo

Archaismus je označení pro zastaralý jazykový prvek (z dřívější podoby jazyka). Může se jednat o zastaralý prvek fonetiky jazyka (například košula místo košile), o zastaralý gramatický tvar (například peku místo peču, -ti jako koncovka infinitivu, např.

Jak být koketa

Zkušené kokety si dokážou zaranžovat situaci – například těsně před žádoucím mužem něco upustí, a když se sehnou, neopominou mu věnovat dlouhý oční kontakt zespodu. Významné mrkání, hlavně to nápadně zrychlené, je silnou ženskou zbraní. Koketně mžikající muž bývá spíš směšný, ale ženám tahle hra řas slušívá.

Co to je neologismus

Neologismus či neologizmus (z řec. neos logos, nové slovo), česky novotvar, je nově utvořené nebo přejaté slovo, přesněji lexikální jednotka. Vzniká nejčastěji pro označení nových skutečností, např. vynálezů nebo myšlenek, a postupem času se může stát součástí běžné slovní zásoby.

Co to je historismus

Historismy (slova historická) jsou slova, která označují dávno zaniklé věci. Historismy úzce souvisejí s archaismy, ale liší se od nich tím, že archaismy mohou označovat i skutečnost dosud existující, pro niž se ovšem v současnosti používá vhodnější výraz.

Co muže na ženách nejvíce přitahuje

#1 Smysl pro humor. Skvělý smysl pro humor vždy dokáže každému zlepšit náladu a je pak radost být v přítomnosti takového člověka.#2 Inteligence. Muže kromě smyslu pro humor přitahuje také inteligence.#3 Sebevědomí Sebevědomá žena zná svou hodnotu a vyzařuje skvělou energii spokojenosti.#4 Laskavost.#5 Vzhled.

Jaké typy žen se líbí mužům

Povaha – muži jednoznačně preferují ženu dobře naladěnou, sebevědomou, mají rádi úsměv, smích, smysl pro humor, přirozenost, laskavost, něhu a podporu. Také obdivují samostatné ženy s vlastními zálibami. Zaujmete také tím, jak si umíte poradit v nepříjemné situaci. Hysterky většinu mužů odradí.

Co to je archaismus

Archaismus je označení pro zastaralý jazykový prvek (z dřívější podoby jazyka). Může se jednat o zastaralý prvek fonetiky jazyka (například košula místo košile), o zastaralý gramatický tvar (například peku místo peču, -ti jako koncovka infinitivu, např.

Co to je slang

Slang je nespisovný útvar jazyka, který je charakteristický pro mluvčí náležející k určité zájmové skupině. Rozdíly oproti spisovnému jazyku spočívají především ve slovní zásobě. Bývá nesprávně zaměňován s žargonem, jde však o rozdílnou formu.

Jak pobláznit muže

7 triků, díky nimž získáte jeho pozornost i srdceOd hlavy až po paty. Pokud chcete, aby se do vás zamiloval od hlavy až po paty, a to doslova, usnadněte mu to.Smějte se s ním.Flirtovat, flirtovat, flirtovat.Nechte ho zaplatit večeři.Dejte mu najevo, že byste ho chtěla.Jděte pod povrch.Buďte sebevědomá

Co přitahuje kluky

7 věcí, které kluci na holkách nejvíc zbožňují. A nejsou to ty, co si myslíš!Sebevědomí Je úžasné potkat někoho, kdo je srovnaný sám se sebou a na nic si nehraje.Vlastní názor. Pokud bez obav vyjádříš své touhy a potřeby, partnerovi to pomůže a ty budeš šťastná.VášeňNezávislost.Hrdost.Upřímnost.Láska.

Jaké ženy muži miluji

Povaha – muži jednoznačně preferují ženu dobře naladěnou, sebevědomou, mají rádi úsměv, smích, smysl pro humor, přirozenost, laskavost, něhu a podporu. Také obdivují samostatné ženy s vlastními zálibami.

Co je to profesní mluva

PROFESNÍ MLUVA (profesní jazyk)

Označení ↗sociolektu typického pro některou profesi. Jako u všech sociolektů je pro každou p.m. typická část slovní zásoby tvořená ↗profesionalismy, jiné jazykové roviny patří k některé z ↗substandardních variet národního jazyka, většinou ↗obecné češtině n. ↗interdialektu.

Jak se mluví v Praze

Podle expertky z Ústavu pro jazyk český Akademie věd Jarmily Bachmannové měla vlastní nářečí i metropole. Nahradila ho však obecná čeština. „V dnešní době se v metropoli mluví obecnou češtinou, ale v minulosti Praha vstřebávala nářečí ze svého okolí a měla díky tomu i své vlastní,“ říká Bachmannová.

Jak mu říct že ho chci

„Zavolejte mu nebo se rovnou sejděte znovu, jak uznáte za vhodné, a řekněte mu, že oceňujete čas, který jste strávili spolu, ale že se již neuvidíte, protože on není váš typ. Dodejte, že tohle vysvětlení mu dlužíte,“ popisuje čtenářka s tím, že dotyčný se možná chvíli bude zlobit, ale že ho to přejde.

Jak poznat že o mě má zajem

Signály, které znamenají, že má o vás muž opravdový zájemneustále vás sleduje, navazuje oční kontakt.snaží se vás co nejvíce dotýkat, naklání se co nejblíže k vám.má uvolněný výraz tváře, přivírá oči.i když jste mezi přáteli směřuje špičkou nohy k vám.napodobuje vaši řeč těla.

Jaký typ postavy se líbí mužům

Muži přímo prahnou po ženě s dokonalými křivkami, po ženě ani příliš hubené ani s příliš mnoho kily navíc. Touží po ženě, která se za sebe nestydí, je sebevědomá a umí to i náležitě prodat. Ukázat svou postavu v pěkném stylovém oblečení, které jí padne jako ulité. Postava, ke které muži inklinují je typ postavy tzv.

Co se líbí klukům na holkách

Žebříček deseti věcí, které se klukům na holkách líbíusměvaváupřímnámiláhodnáobětavákrásnáchytrávěrná

Co je to slang a argot

Argot je vrstva slovní zásoby, žargon užívaný společenskou spodinou (zloději, překupníky, narkomany apod.). Účelem tvoření zvláštních pojmenování je utajit obsah sdělení před nezasvěcenými posluchači. Věda, která se argotem zabývá, se jmenuje argotologie.

Jaký je rozdíl mezi slangem a profesní mluvou

Profesní mluvu někdy označujeme za profesionalismy. Tyto profesionalismy se svou pojmenovací motivací odlišují od slangu, v některých případech se dostávají do spisovného jazyka a obohacují terminologii oborů. Profesní mluvou se již zabývala spousta odborníků.