Kdo zavedl jízdu vpravo?

Kdo zavedl jízdu vpravo?

Kdo zavedl ježdění vpravo

V ranní sněhové plískanici 15. března 1939 vjely na území Československa první německé okupační jednotky. Přijely tak, jak byly zvyklé z Říše: po pravé straně vozovky. Stejné pravidlo Němci záhy zavedli v celém protektorátu.
Archiv

Kdy bylo rozhodnuto o jizde vpravo

V listopadu 1938 (tedy už po odstoupení pohraničí) vydal stálý výbor Národního shromáždění opatření číslo 275/1938, kterým s platností od 1. května 1939 zavedl jízdu vpravo.
Archiv

Proč se v ČR jezdí vpravo

V Československu se začalo jezdit vpravo teprve před 80 lety, a to v březnu 1939. Původně k tomu mělo dojít až v květnu, ale novinku urychlilo nařízení Adolfa Hitlera, který začal v Protektorátu Čechy a Morava zavádět německá pravidla. Změna se však netýkala jen silniční dopravy, přizpůsobit se musely i tramvaje.
Archiv

Proč se někde jezdí vlevo

Historicky vzato totiž levosměrný provoz tomu pravosměrnému předcházel, a to nejenom v Británii. Má se za to, že ve středověku bylo pro převážně pravoruké jezdce, nosící zbraň na levém boku, pohodlnější nasedat na koně z levé strany. A aby se při nasedání nepletli do cesty, stalo se zvykem jezdit vlevo.

Proč se v Japonsku jezdí vlevo

V zemi vycházejícího slunce se na této straně jezdí dodnes. Jezdit vlevo bylo snadnější i pro vozky. Kočí, pokud byl tedy pravák, potřeboval držet bič v pravé ruce, a proto musel sedět co nejvíce vpravo, aby nemohl zasáhnout nikoho sedícího u něj nebo vzadu.

Kde se jezdí vpravo

U nás si na zavedenou novinku lidé zvykli poměrně rychle a vpravo jezdíme dodnes. Podobně je na tom i zbytek Evropy. Po levé straně se jezdí už jen v Irsku, Velké Británií a na několika dalších územích, které k Británii patří nebo dříve patřily.

Jak se jezdí vlevo

Nesnažte se neustále hledat pravou rukou řadicí páku a ponechte ji na volantu. Na kruhovém objezdu jeďte vlevo, tedy po směru hodinových ručiček. Při odbočování a vyjíždění z kruhových objezdů se nezapomeňte vždy zařadit zpět do levého pruhu. Nelekejte se, když si místo blinkru pustíte stěrače, po chvíli si zvyknete.

Kde na světě se jezdí vlevo

V celosvětovém měřítku jsou dalšími významnými oblastmi s levostranným provozem celá jižní část Afriky, Austrálie, Nový Zéland a převážná část Oceánie, dále země Indického subkontinentu : Indie, Bangladéš, Pákistán, Nepál, Japonsko.

Kde mají volant vpravo

Při jízdě v autě po českých silnicích si to možná ani neuvědomíme, nad pravidlem, že volant je v autě umístěn vlevo a na silnici se držíme vpravo, vůbec nepřemýšlíme. V minulosti tomu tak ale nebylo, volant byl ve vozech obvykle vpravo a jezdilo se vlevo, což nadále platí v některých zemích.

Kde mají volant v Japonsku

Na silnici vlevo a s volantem vpravo se dnes jezdí zhruba ve třetině zemí světa, včetně například Indie nebo Japonska.

Kde je volant na prave strane

A co to znamená pro výrobce automobilů Angličané mají, pokud jde o jízdu autem a umístění volantu, naprosto jasno. Mají volant, jak rádi říkají, „on the right side“, tedy na „té pravé straně“. Většina světa má však volant vlevo.

Kde mají volant na prave strane

A co to znamená pro výrobce automobilů Angličané mají, pokud jde o jízdu autem a umístění volantu, naprosto jasno. Mají volant, jak rádi říkají, „on the right side“, tedy na „té pravé straně“. Většina světa má však volant vlevo.

Po jaké straně se jezdí v Indii

Z asijských států se vlevo jezdí v Malajsii, zmíněné Indonésii, Indii, Nepálu, Pákistánu, Singapuru, Thajsku, Japonsku, Bangladéši, Bhútánu, Bruneji, na Seychelách, Srí Lance nebo třeba v Hong Kongu.