Na kterém hradě straší?

Na kterém hradě straší?

Kde straší zelená paní

Na hradě Helfštýn straší zelená paní.

V dobách dávno minulých bylo praktikováno právo první noci. Kdysi tak unesli Anežku přímo z její svatby, aby na ní hradní pán toto právo vykonal. Ta raději skočila do hlubokého jezírka, které bylo součástí hradu. Jezírko se proměnilo v zelené a Anežka zde stále straší.
Archiv

Co se stalo na hradě Houska

Hrad vrostlý do skály

Jenže mladý Houska se z toho dlouho neradoval. Stalo se totiž něco nezvyklého. Jednoho dne skála nad pevností pukla a z pukliny začali vystupovat zlé běsy, přízraky, démoni a duchové. Celý kraj smrděl sírou, lidé měli strach vycházet ven a tak se stalo, že jednoho dne hradiště zcela osiřelo.

Kde straší bílá paní

Neobvyklou bílou paní mají na zámku v Dřevohosticích; lze ji prý spatřit v pravé poledne, z úst jí šlehají plameny a v ruce třímá rozžhavený klíč od pokladů.
Archiv

Kdo je majitel hradu Houska

Houska (hrad)

Houska
Stavebník Přemysl Otakar II.
Další majitelé Přemyslovci Berkové z Dubé Smiřičtí ze Smiřic Hrzánové z Harasova Valdštejnové Kounicové
Současný majitel Jaroslav Šimonek
Poloha

Jak se jmenuje hrad o němž se říká že je branou do pekel

Hrad Houska patří mezi nejstarší dochované hrady v Čechách a mnozí ho považují za bránu do pekla. Hrad byl totiž vybudován na skále, ve které byla průrva, jež prý vedla až do hlubin samotného pekla.

Kdy Bílá paní vařila sladkou kaši

A jelikož v zimě padal na nádvoří, kde vystrojila hostinu pro chudé, sníh, umínila si, že bude vařit medovou kaši na Zelený čtvrtek před Velikonocemi. Po své smrti paní Markéta jako Bílá paní dohlížela na dodržování milosrdné tradice.

Jak vypadá Bílá paní

Zjevuje se však také v Třeboni, v Českém Krumlově a v Telči. Podobné legendy jsou ale rozšířeny také po celé Evropě. Bílá paní je obvykle zobrazována jako tajuplná dáma v bílých šatech a s vysokým bílým kloboukem kuželovitého tvaru zvaného hennin a s hustým závojem.

Čím je zajímavý hrad Houska

Vstupné je 60 Kč a uvidíte jedenáct obrazů pekelných trestů za pozemské hříchy. Zvláštností je skála, která prostupuje celým hradem. Její části můžete spatřit jak venku na nádvoří, tak i uvnitř hradu. Celé nádvoří je obdařeno úžasnou akustikou, díky níž se Houska stala vyhledávaným místem pro pořádání různých koncertů.

Proč se jmenuje hrad Loket

Románsko – gotickou pevnost od roku 1992 vlastní město Loket. Můžete ji prozkoumat od sklepů až po ochoz 26 metrů vysoké románské věže. Z ní uvidíte, proč se hrad jmenuje Loket. Právě ohnutou paži totiž připomíná tok řeky Ohře z výšky.

Jak se dostat na housku

Nemáme-li k dispozici automobil, je nejvhodnější dorazit vlakem do obce Okna (leží na trati 080 – Česká Lípa – Bakov nad Jizerou) a z ní se vydat po žluté značce ve směru na Bělou pod Bezdězem. Zhruba po 2 km odbočíme na značku červenou, která nás dovede až k samotnému hradu.

Co nechávala vařit Bílá paní ze zámku v Jindřichově Hradci

O Bílé paní, kterak sladkou kaši vařila a lidem potřebným ji dávala. Na hradech a zámcích v Čechách, jež náležely pánům, kteří měli v erbu pětilistou růži, se čas od času zjevovala postava, oděná v bílém šatu. Místní lidé ji přezdívali Bílá paní.

Kdy vařila Bílá paní kaši pro chude v jindrichohradeckeho zámku

Rozdávání kaše chudým na Zelený čtvrtek na jindřichohradeckém zámku je zajímavý a ojedinělý způsob charity. Podle pověsti vařila sladkou kaši Bílá paní v zámecké černé kuchyni. Tuto pověst máme spojenou s Bohuslavem Balbínem. Obdarovávání jídlem bylo náročné organizačně i finančně.

Kdo vlastnil hrad Loket

Loket (hrad)

Loket
Materiál kámen
Stavebník Václav I.
Další majitelé Přemyslovci
Současný majitel město Loket

Kdo žil na hradě Loket

Kamenný královský hrad Loket, je více než 800 let staré sídlo, tyčící se na žulovém masívu, který obtéká řeka Ohře. Byl založen pravděpodobně jako pohraniční pevnost. Hrad sloužil králům, Šlikům a pánům z Plavna, loketským měšťanům a v 19.

V jakém městě se nachází hrad Houska

Houska je hrad přestavěný na zámek ve východní části chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. Stojí v katastrálním území Houska u obce Blatce v okrese Česká Lípa v Libereckém kraji. Zámek je chráněn jako kulturní památka a v návštěvních hodinách je přístupný veřejnosti. Přemysl Otakar II.

Jak se anglicky řekne Houska

houska

Hlavní překlady
Čeština Angličtina
houska bread roll

Kdy vařila Bílá paní

Po své smrti paní Markéta jako Bílá paní dohlížela na dodržování milosrdné tradice. Léta plynula a chudina každým rokem na Zelený čtvrtek usedala k tradiční hostině na Jindřichově Hradci.

Co to je Bílá paní

Bílá paní je v pověstech, případně i pohádkách nadpřirozená bytost oblečená v bílém a zjevující se na hradech či zámcích jakožto duch nějaké zemřelé ženy.

Kdy byla černá kuchyně v Jindřichově Hradci

Vznikla v 15. století za Jindřicha IV. z Hradce, který uskutečnil pozdně gotickou přestavbu hradu.

Kdo žil na hradě

V každém středověkém hradu žil jeho pán a majitel. Mohl to být buď král, nebo královna se svou rodinou, či nějaký jiný šlechtic, kterému s péčí o království pomáhali úředníci a jeho moudří rádci. O urozené obyvatele hradu se staralo služebnictvo a hlavní správce hradu – purkrabí.

Kdo vlastní hrad Loket

Loket (hrad)

Loket
Stavebník Václav I.
Další majitelé Přemyslovci
Současný majitel město Loket
Poloha

Kdo byl jedním z nejznámějších vězňů hradu Loket

Na hradě byl vězněn 3letý Karel IV.; ten později jako král hrad Loket zahrnul do návrhu zákoníku Majestas Carolina mezi tzv. nezcizitelné hrady. Zajímavosti: děsivá expozice tortury; v r. 1422 k hradu dopadlo dnes jedno z nejstarších uchovaných meteorických želez na světě.

Kdo je majitelem hradu Houska

Houska (hrad)

Houska
Stavebník Přemysl Otakar II.
Další majitelé Přemyslovci Berkové z Dubé Smiřičtí ze Smiřic Hrzánové z Harasova Valdštejnové Kounicové
Současný majitel Jaroslav Šimonek
Poloha

Jak se anglicky řekne pečivo

pastry pečivo(11417)
pastries pečivo(21340)

Jak se anglicky řekne rohlík

Jak se anglicky řekne rohlík rohlík anglicky je: croissant, horn shape, pointed roll, roll.