Co zalévat jíchou?

Co zalévat jíchou?

Na co pouzit Jichu

Kopřivová jícha je přírodní hnojivo bohaté na dusík, organické a minerální látky a stopové prvky (železo, vápník, kyselina křemičitá, vitamíny). Kopřivovou jíchu můžeme využít pro ovocné dřeviny, zeleninu, aromatické rostliny, květiny (růže). Urychluje zrání kompostu, podporuje tvorbu humusu.
Archiv

Co obsahuje Jícha

Jícha neboli zákvas je domácí přírodní hnojivo z rostlin, přesněji řečeno z kopřiv. Jedná se o hnojivo vhodné pro všechny druhy rostlin, které jim doplní všechny potřebné látky. Kopřivová jícha obsahuje vysoké množství železa, draslíku, dusíku, fosforu či zinku a napomáhá tak přirozené obranyschopnosti rostlin.
Archiv

Kdy hnojit jíchou

Jíchou je vhodné hnojit za deště a po dešti. Nikdy ji nesmíme použít za slunného počasí a horka. Za suchého počasí ředíme ještě radikálněji! Ideálně použijeme při hnojení po dešti 1 díl jíchy k alespoň devíti dílům vody.
Archiv

Jak udělat Jíchu

Jak budete postupovat:Nasbírejte kopřivy (Zdroj: Kateřina Poslušná)Kopřivy nastříhejte (Zdroj: Kateřina Poslušná)Nastříhané kopřivy zalijte vodou (Zdroj: Kateřina Poslušná)Nádobu přikryjte a víko zatižte (Zdroj: Kateřina Poslušná)Během kvašení několikrát promíchejte (Zdroj: Kateřina Poslušná)
Archiv

Jak často zalévat Kopřivovou jíchou

(od každého 1 díl), vyrobím jíchu a zaliju tím veškerou zeleninu, ovocné keře, trvalky a zbytek dám ke stromům. Kopřivovou jíchou zalévám každý měsíc rajčata, papriky, zelí a pokojové ibišky od konce června do konce srpna. Vždy do jíchy přihodím trochu kostivalu.

Jak často hnojit jíchou

Hnojit můžeme kopřivovou jíchou pravidelně každých 10-14 dní veškerou zeleninu kromě česneku, cibule, hrachu a fazolí, klidně i bylinky, ovocné stromy a keře, jahody, okrasné keře, kytičky, zelí a rajčata.

Jak na Koprivovou Jichu

Před použitím ředíme v poměru 1 : 10 s vodou. Aplikujeme přímo ke kořenům jako podpůrnou hnojivou zálivku pro náročné plodiny. Zředěnou jíchu lze použít i jako postřik přímo na list, v takovém případě má navíc odpuzující účinky na mšice. Dále lze vyrobit účinnou jíchu z kostivalu nebo měsíčku lékařského.

Jak udělat domaci hnojivo

Chcete-li si vyrobit tekuté hnojivo z kopřivy dvoudomé, dejte čerstvé listí kopřivy, nařezané na malé kousky, do kbelíku s asi 10 litry vody. Ideální pro výrobu tohoto hnojiva je dešťová voda. Malé množství listí také můžete přidat přímo do půdy nebo je umístěte kolem rostlin při zalévání.

Co zalévat Kopřivovou jíchou

Kopřivovou jíchou zalévám každý měsíc rajčata, papriky, zelí a pokojové ibišky od konce června do konce srpna. Vždy do jíchy přihodím trochu kostivalu. Výhodou rostlinné jíchy, na rozdíl od kvašeného slepičince nebo ředěné moči, je možnost zalévat plodovou zeleninu bez obav z kontaminace.

Na co je dobré hnojivo z kopřiv

Pravidelné hnojení výluhem z kopřiv posílí a povzbudí růst zeleniny, ovoce i okrasných rostlin, ale také přiláká na vaši zahradu užitečné žížaly, které nejenže půdu kypří, ale i hnojí. Výluh z kopřiv prospěje ovoci, zelenině i okrasným rostlinám.

Jak se ředí Kopřivová Jícha

Před použitím ředíme v poměru 1 : 10 s vodou. Aplikujeme přímo ke kořenům jako podpůrnou hnojivou zálivku pro náročné plodiny. Zředěnou jíchu lze použít i jako postřik přímo na list, v takovém případě má navíc odpuzující účinky na mšice. Dále lze vyrobit účinnou jíchu z kostivalu nebo měsíčku lékařského.

Jak kvasit slepičince

Chcete-li své zelenině a bylinkám udělat radost, připravte jim ze slepičinců zákvas. Vřele doporučujeme vybrat odlehlý kout zahrady, protože zápach, který zákvas produkuje, není zrovna příjemný. Nádobu naplníme do jedné třetiny slepičím trusem a zbytek dolijeme vodou. Necháme kvasit asi měsíc a občas promícháme.

Co Zalevat Koprivovou Jichou

Trvá to kolem 2-3 týdnů. Pokud dáte do kvasící jíchy asi 1 hrst nehašeného vápna, nebude tolik zapáchat (vápno váže čpavek). Pak scedíme a zředíme vodou v poměru 1:10 i víc, kopřivovou jíchou zaléváme ke kořenům. Bylinkový výluh smrdí o něco meně, i když příjemná vůně to laké zrovna není.

Jak vyrobit přírodní hnojivo

Nevyhazujte zbytky zelí a květáku, které vám zůstanou z vaření oběda, ale vyrobte z nich jíchu za studena. Funguje jako hnojivo a zároveň pomáhá zbavovat půdu i rostliny těžkých kovů. Tuhle jíchu milují rajčata, pro které je super hnojivem a zdrojem vápníku, fosforu, hořčíku a draslíku.

Co pouzit jako hnojivo

Když použijete domácí hnojivo, ušetříte peníze, budete šetrní k přírodě a navíc se budete radovat z vašich zahrádkářských úspěchů.Využití travních zbytkůKávová sedlina.Koňský hnůj.Kopřivový výluh.Voda z brambor.Minerálka.

Jak často hnojit Koprivovou jíchou

Hnojit můžeme kopřivovou jíchou pravidelně každých 10-14 dní veškerou zeleninu kromě česneku, cibule, hrachu a fazolí, klidně i bylinky, ovocné stromy a keře, jahody, okrasné keře, kytičky, zelí a rajčata.

Na co je dobrý výluh z kopřiv

Výluh vám dobře poslouží přímo na mšicemi napadené rostliny (a to i silně), stejně jako prevence proti nim. Aplikujete-li výluh na napadené rostliny, nemusíte už připravený výluh ředit. Pokud ale necháte kopřivy máčet ve vodě déle než 24 hodin, doporučuji jej před postřikem naředit v poměru 1:10 s vodou.

Jak často zalévat kopřivou

Pro hnojivou zálivku ho ředíme v poměru 1: 10 až 1:40, záleží na tom, jak často zaléváme. Výluh v menší koncentraci můžeme přidat do každodenní zálivky, koncentrovanější roztok pak připravujeme tehdy, využíváme-li výluh jako klasické hnojivo.

Co se nesmí hnojit Slepičincem

Používáme je nejen na okurky, rajčata, papriky, květák, jahody, maliny, borůvky ale i muškáty, begonie, azalky, rododendrony, lilie apod. Pouze cibule a luštěniny (hrách, fazole) se tímto trusem hnojit nesmí. Toto po domácku vyrobené hnojivo sice libě nevoní, ale je účinné.

Co s hnojem od slepic

Využijete to na zeleninové i bylinkové zahrádce. Čerstvé slepičince ale nikdy jako hnojivo nepoužívejte. Mají totiž vysoký obsah dusíkatých sloučenin a rostlinám spálí kořeny. Slepičince můžete nechat usušit, poté je roztlouct, nasypat k rostlinám a zakopat.

Co hnojit Jichou z kopřiv

Využít můžeme i části různých druhů pěstované zeleniny např. výhony rajčat zbylé po vyštipování. Jíchou můžeme zhruba jednou měsíčně zalívat ovocné stromy, okrasné rostliny a všechnu zeleninu s výjimkou cibule, česneku, hrachu a fazole.

Co hnojit kopřivami

Výluh z kopřiv prospěje ovoci, zelenině i okrasným rostlinám. Vaša úroda rajčat, cuket, okurek, paprik i dýní bude bohatá a zdravá, ovoce si získá mnohem lepší chuť a vaše květiny se lépe ubrání mšicím, které jsou během krátké chvíle schopny zlikvidovat celý záhon růží.

Jaké hnojivo je nejlepší

Nejkvalitnější je hnůj koňský, který obsahuje nejméně vody. Na druhém místě je pak hnůj kravský či ovčí. Nikdy ovšem nehnojte hnojem prasečím, který je ze všech hnojiv nejméně kvalitní, protože obsahuje nejvyšší poměr vody.

Jak hnojit bez chemie

Pro rostliny, které to snesou, použijeme organický hnůj. Určitě ale nezapomeneme na organické hnojivo pro zeleninu na zeleninové záhony a organické hnojivo pro jahody, které poslouží také na drobné ovoce jako rybíz, angrešt, maliny atd. Obě představují vysoce kvalitní přírodní organická hnojiva ve formě granulek.

Co všechno léčí kopřiva

Léčivé účinky kopřivy

Výrazně čistí krev, působí proti anémii, svědčí srdíčku a cévnímu systému, proplachuje ledviny, vyplavuje soli, ledvinový písek i ledvinové kamínky. Dále podporuje krvetvorbu, imunitní systém, pomáhá při revmatismu, dně, kožních potížích (ekzémy, lupénka, alergie, akné).