Ve kterém díle bylo poprvé použito slovo robot?

Ve kterém díle bylo poprvé použito slovo robot?

Kdo poprvé použil slovo robot

Josef Čapek podle bratrova svědectví navrhl slovo robot „se štětcem v ústech a maloval dál“. Tak vzniklo jedno ze světově nejznámějších slov českého původu, všeobecně rozšířené zejména díky proniknutí do angličtiny. V Čapkově díle je slovo robot skloňováno jako životné podle vzoru pán.

Z jakého jazyka pochází slovo robot

Z německého Robot, to z českého robota.

Jak skloňovat slovo robot

Roboty do kuchyně jsou zkrátka roboty, přirozeně je skloňujeme podle slova les. Jazykové příručky však v tomto případě ve shodě nejsou. Zatímco Slovník spisovného jazyka českého nás nechává v tom, že kuchyňský robot je neživotný, Slovník spisovné češtiny dává v tomto případě na výběr. Můžeme si tedy vybrat.

Kde se používají roboti

Využití průmyslových robotů zjednodušuje a urychluje práci v mnoha odvětvích, přináší maximální produktivitu a přesnost. Roboty jsou v dnešní době nedílnou součástí zemědělství, stavebnictví, výroby, těžby i lékařství.

Kdy se poprvé objevilo slovo robot

Slovo robot bylo poprvé v dějinách použito v roce 1920 ve hře R.U.R Karla Čapka. Je to nejznámější české slovo, které zdomácnělo ve všech světových jazycích.

Jak vzniklo slovo robot

Slovo robota (práce), od kterého je slovo robot odvozeno, najdeme již v kronikách ze 17. století. Spisovatel Karel Čapek použil slovo robot na radu svého bratra Josefa v divadelní hře R.U.R. Původně chtěl umělé bytosti pojmenovat labor.

Kdy byl vynalezen první robot

Historie průmyslové robotiky

Příběhy o umělých pomocnících a společnících mají dlouhou historii, ale první plně automatizovaný stroj se objevil až v 19. století. První patent týkající se robotiky podal George Devol roku 1954. Jeho společnost Unimation byla první, která vyrobila průmyslového robota.

Kdo vynalezl robot

Dnes ho zná celý svět. Jedno ze světově nejznámějších slov českého původu vzniklo již v roce 1921, kdy jej poprvé ve významu stroj použil český spisovatel Karel Čapek v dramatu R.U.R. Vymyslel ho ovšem bratr Josef Čapek.

Kdo zavedl robotů

Nikdo se nesměl stěhovat, ženit, dát dítě do školy či do učení bez svolení vrchnosti. Toto zřízení trvalo až do roku 1781. Tehdy císař Josef II vydal patent, který rušil nevolnictví a zavedl robotu.

Kdo snížil robotu na 3 dny v týdnu

Marie Terezie patentem reagovala na selské povstání z roku 1775, podpořené krizí kvůli rozsáhlému hladomoru v letech 1770–1772. Patent stanovil délku robotního pracovního dne na 8 hodin v zimě, 12 hodin v létě, včetně přestávky na oběd. Navíc robotní patent zkrátil robotu pouze na tři dny v týdnu.

Kdo zrušil robotu

Nevíme přesně, kdy se ta zpráva k němu donesla, ale v neděli 9. května 1790 zhasla naděje poddaných, že se zbaví roboty. V ten den totiž nový císař Leopold II. zrušil takzvaný urbariální patent Josefa II., který robotu fakticky ukončil.

Kde zemřela Marie Terezie

29. listopadu 1780, Hofburg, Vídeň, RakouskoMarie Terezie / Úmrtí

Kdy byla zrušena robota

července 1848, že na Moravě přestává veškerá robota a všechny naturální a peněžní dávky, které vyplývají z poddanského poměru, z titulu vrchnostenské ochrany, ze smluv robotních, reluičních a aboličních. Na říšské radě dne 7. záři 1848 bylo zrušeno veškeré poddanství.

Co se stalo v roce 1781

Toleranční patent je zákonodárný dokument vydaný 13. října 1781 rakouským panovníkem a římskoněmeckým císařem Josefem II. Císař jím umožnil legální existenci dalších tří křesťanských vyznání (kromě dosud jediného povoleného římskokatolického).

Jak se říká Marii Terezii

Marie Terezie se narodila 15. ledna 1867 v obci Enge, která byla později připojena k Curychu. Od narození se však Marii Terezii říkalo Mädi.

Co vybudovala Marie Terezie

Asi nejznámější je školská reforma, která zavedla v zemích Marie Terezie povinnou školní docházku a vytvořila dokonalý školský systém. Vyrůstaly manufaktury, stavěly se kasárna, nemocnice a starobince. Trestní právo bylo sjednoceno v tereziánském zákoníku. Bylo zakázáno mučení při vyslýchání vězňů.

Co se stalo v roce 1993

Českoledna – Se zánikem Československa vznikly nástupnické státy Česká republika a Slovenská republika.ledna – Václav Havel byl zvolen prvním prezidentem České republiky.února – Proběhla měnová odluka, při které z původní koruny československé vznikly dvě národní měny: koruna česká a koruna slovenská.

Kdo zrušil robotu v českých zemích

května 1790 zhasla naděje poddaných, že se zbaví roboty. V ten den totiž nový císař Leopold II. zrušil takzvaný urbariální patent Josefa II., který robotu fakticky ukončil.

Na co zemřela Marie Terezie

Marie Terezie zemřela 29. listopadu 1780 poté, co se nachladila na lovu. Je pohřbena v rodinné kapucínské kryptě po boku svého manžela.

Koho si vzala Marie Terezie

František I. Štěpán LotrinskýMarie Terezie / Manžel (sňatek: 1736–1765)František I. Štěpán Lotrinský byl lotrinský vévoda, těšínský kníže, toskánský velkovévoda a císař Svaté říše římské. Se svou manželkou Marií Terezií byl zakladatelem habsbursko-lotrinské dynastie. Wikipedie

Co se stalo v roce 2004

Událostikvětna – Česko se stalo členem Evropské unie.června – Někdejší člen skupiny Beatles, Paul McCartney, koncertoval poprvé v Praze.srpna – Prezident Václav Klaus jmenoval novou vládu Stanislava Grosse.srpna – Vláda Stanislava Grosse získala důvěru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.září – 12.

Co se stalo v roce 1989

Sametová revoluce (dobově také něžná revoluce, slovensky nežná revolúcia) bylo období politických změn v Československu mezi 17. listopadem a 29. prosincem 1989, které vedly k pádu komunistického režimu a přeměně politického zřízení na pluralitní demokracii; v oblasti hospodářství plánované ekonomiky na tržní.

Jak se říkalo Marie Terezie

Život. Marie Terezie se narodila 15. ledna 1867 v obci Enge, která byla později připojena k Curychu. Od narození se však Marii Terezii říkalo Mädi.

Co se stalo v roce 2007

Českoledna – Zahájení programového období 2007 až 2013, ve kterém bylo do České republiky alokováno 26,69 miliard eur z fondů Evropské unie.ledna – Dodávky ruské ropy ropovodem Družba byly zcela přerušeny.ledna – Evropu a Česko zasáhla Bouře Kyrill.února – premiéra muzikálové komedie Čarodějky z Eastwicku.

Co se stalo v roce 1968

Včera, dne 20. srpna 1968 kolem 11. hodiny večer, překročila vojska Sovětského svazu, Polské lidové republiky, Německé demokratické republiky, Maďarské lidové republiky a Bulharské lidové republiky státní hranice Československé socialistické republiky.